najem stanovanja - opremljenost

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Če bi šli v najem, garsonjera, bi želeli imeti naslednje stvari?

televizija
hladilnik (kakšen) kombinacija hladilnik+skrinja ali...?
pribor
posoda
posteljnina
vzglavniki
kovtri

Kaj od tega bi uporabljali oz. kaj od tega bi "pospravili" in uporabljali svoje?

Pohištvo, postelja, kuhinja, pralni stroj so že notri.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.616
4.572
113
50
Na sončni strani ALP
Jst sem posodo, jedilni pribor in vse izdelke iz blaga pospravil in jih bom vrnil nazaj, ko bom šel ven iz najemniškega.
Hladilnik je bil kombiniran vendar je zaradi slabih tesnil ugasnjen in sem not postavil svojega.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Osnovna opremljenost stanovanja ob oddaji/najemu:

Kuhinja opremljena z kuh. elementi + napravami. Hladilnik je dobro če je kombiniran, vsaj manjši zmrzovalni del.
Kopalnica opremljena z "fiksno" kopalniško opremo.
Pralni stroj, včasih da, včasih ne.

TV, pribor, posoda, posteljnina, vzglavniki, kovtri, opremljena spalnica, opremljena dnevna....običajno po mojem mnenju niso del najema stanovanja. Je pa odvisno komu oddajaš. Če oddajal študentu je nekako pričakovano da opremiš malce več, če oddajaš drugače, običajno le osnovna "fiksna" oprema stanovanja.

Nekateri oddajajo stanovanja še celo "gola" brez kuhinje ipd. V takem primeru je bil zame to ključni minus za najem stanovanja. Ker da daš 5k€ za kuhinjo, da lahko sploh normalno bivaš mi ravno ni, pa da se potem po 2 letih seliš je nimaš kam dat.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Od zgoraj naštetega bi želela samo hladilnik (obvezno kombiniran), ostalo svoje.
lp

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.540
7.056
113
Če je vse v zglednem stanju, bi bila jaz kot najemnik prav vesela, da mi ni treba kupovati. Govorimo recimo o stvareh, ki jih je človek sam uporabljal nekaj let, pa se odločil, da jih pusti za seboj. Ne npr da se oddaja kao tutto completo stanovanje (kao z vsem tem), potem se pa na podstrehi išča stare pokrivljene lonce in razbarvano posteljnino, kjer se že vse skozi vid.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
televizija - če je soliden TV ok, če je nekaj cheap samo toliko da je, potem raje nič.
hladilnik (kakšen) kombinacija hladilnik+skrinja ali...? - DA, kombiniran z zamrzovalnikom
pribor - NE, imam svojega
posoda - NE, imam svojo
posteljnina - NE, imam svojo + vprašanje higiene
vzglavniki - NE, enako kot prej
kovtri - NE, enako kot prej

Spet odvisno, komu oddajaš. Če slučajno kakšnemu tujcu, mu bo seveda prav prišlo, da je vse od naštetega že v stanovanju. Prav pride tudi študentom, ampak tukaj vprašanje, če se ti splača investirati v opremo, ki je potrošne narave, saj se študenti hitro menjajo in tudi manj pazijo na stvari.

Dodal pa bi še:
- Pralni stroj
- Klima, če se poleti v stanovanju segreje nad 28°C
- Naprave za ogrevanje (če ni centralne kurjave) - inverterska klima, el. radiatorji, kalorifer za kopalnico ...
- Pomivalni stroj - ni sicer nujno, je pa fajn če je, sploh če oddajaš družinam, bodo veseli in jih prav to lahko prepriča, da se odločijo za tvoje stanovanje.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Pa vsaki mesec jim daš še 50€, da se jim ne zameriš, ker jim nisi kupil še sušilnega stroja in hišnega kina.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
klime ni, pralni in sušilni stroj sta, pomivalca ni, ker ga ni prostora - garsonjera.

Verjetno se bo vseeno nabavilo po par komadov pribora in kak lonec ali dva. Najemodajalec bo imel še vedno možnost to pospraviti v klet in uporabljati svoje.

hvala vsem za odgovore in mnenja

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Če ne boš oddajala študentom, jaz kuhinje ne bi opremljal s priborom in posodami.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
IMHO pomeni opremljeno stanovanje za najem da samo pridem v stanovanje, zložim iz kufra svoje osebn stvari na police in začnem živeti... Da nimam nobenih stroškov/poti z nakupi.
Pa nekako se spodobi da je zadeva opremljena na nekem nivoju, ne pa z robo iz odpada (kar mene osebno najbolj pogreje).
Ali pa oddajaj neopremljeno stanovanje, samo potem je tudi cena najema drugačna...
Recimo sestrična iz ZDA je s tipom najela stanovanj v Ljubljani za eno leto. Seveda je popolnoma opremljeno, ker tako podrazumeva najem... Ne pa da bo kupovala strojčke, jogije, piskre, pribor...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.191
6.989
113
pri taščici
Če gre za kratkoročni najem (manj kot leto) potem se mi zdi logično da je res bolj ali manj opremljeno. Upam pa da so najemniki toliko ”fini” da imajo vsaj svojo brisačo, rjuho in žlico. A mogoče tudi zobno krtačko pričakuje v najetem stanovanju. Še vojak v vojni ima svojo žlico.
Ko pa se pogovarjamo o večletnem najemu pa ima mogoče prednost prazno stanovanje.Kuhinja recimo da je notri, ostalo pa naj si najemnik po svojih željah opremi. Po x letih najema bo itak oprema amortizirana, po vaše nič vredna, oziroma kot da bi jo z odpada pripeljal.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pač najemodajalci nimate prave predstave kaj to pomeni, ker je trg najemniških stanovanj pri nas bolj ali manj na začetku... Cilj vam je, da se nepremičnina odplača čez x let, vlagal vanjo ne bi nič.
Dobiš najemnino, kar pomeni da je to uporabnina za vse kar je notri. In ko je nekaj iztrošeno oz. uničeno je potrebno zamenjati. Pa če je to po enem mesecu, letu ali desetletju.
Ne pa da ti najemodajalec oglašuje popolnoma opremljeno stanovanje, takoj vseljivo, ko pa prideš na ogled vidiš da je notri pokozlanmdvosed, polomljena miza z dvemi razpadajočimi stoli, uničena postelja izpred 50 let itd...

Pa še konkretno tebi, Hanzi... A ti misliš da jes sabo iz USA privlekla kontejner in ga vozaka amo-tamo z robo? Dečva je vseskozi v najemu, tudi v USA. In natančno ve kaj pomeni najem in kaj lahko in kaj mora pričakovati od tega. Vsekakr to niso razne pogodbe in pogoji, ki jih bi nekateri imeli tukaj...
Torej ko sta s tipom našla stanovanje v Ljubljani (1000€ na mesec, stroški vključeni) je bilo to relativno novo stanovanje, popolnoma, opremljeno (ja Hanzi, tudi pribor je bil), novi jogiji... In lastnik jih je pred vselitvijo zamenjal jogije... Usnjena sedežna, 102cm LCD, indukcija, pomivalc, pralni stroj...
Tako da nekateri vedo kaj je najem, nekaterim pa je to ao nčin hitrega zaslužka.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
po moje čist odvisno od posameznika in opreme.
Seveda je fajn pridet v že full opremljeno in nimaš nič stroškov.

Če pa je tv še crt, ali 26"lcd, pribor z vseh vetrov že rahlo rjast, posteljnina menjala že par lastnikov... je pa spet drugo.

Moj primer;
dnevno sem si v kompletu sam opremil. Stroške sva si delila z lastnikom. tv, hifi, sedežno pa sem sam kupil in bom odnesel.
hladilnik je hvalabogu crknil, ker je bil res 30let star. Lastnik je kupil novga po mojih željah (brez skrinje), skrinjo sem si pa sam kupil. Pralni je not. Sušilca pa sem sam kupil.
"Vse" kar sem sam kupil bom odnesel. Za kak strošek sem raje zamižal, ker imam zelo dobro najemnimo (tok-tok) in sva tako v dobrih odnosih.