Najem podjetja

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
Zivjo

je ze kdo nastudiral to opcijo?
+ in -?

Na linku piše:
"You can send invoices from Winglio Estonian and Irish companies and withdraw money paid by your clients to your bank account or PayPal as your personal income."

Velja to tudi za Slovenijo?

Entre

Zelenc'
12. sep 2021
4
3
3
Jaz sicer mislim, da oni ti ze posodijo firmo, za legalnost moras pa sam poskrbet. Ne vem pa ne.
Recimo, da se zaposlis v NL firmi, delas pa v SLO (Intelektualna dela, zastopstvo, trgovina…). Ne vem kaj to za sabo potegne. Ali rabis delovno dovoljenje za NL, ceprav delo opravljas v SLO…Vsekakor placas dohodnino od dohodka Sloveniji pa morda se kaj NL. Firma pa davke verjetno poaca samo v NL.
Namen ni utaja davkov. Naceloma je zelja vse peljat legalno.
Cena je na nivoju slovenski racunovodstev.

• Všeč mi je
Reactions: odranoel

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.547
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Posebej velja omeniti Večstransko konvencijo o izvajanju z mednarodnimi davčnimi sporazumi povezanih ukrepov za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička (Uradni list RS, številka 12/18 – Mednarodne pogodbe, številka 2/18 - multilateralni instrument (MLI)), ki je eden od rezultatov projekta OECD/G20 za reševanje problematike BEPS (angleško: Base Erosion and Profit Shifting) za zajezitev davčne erozije in preprečitev prenosa dobičkov iz držav, kjer so ustvarjeni. Z MLI se prilagajajo oziroma preoblikujejo veljavne dvostranske mednarodne pogodbe, ki so zajete z njim. Slovenija je MLI podpisala 7. junija 2017, za Slovenijo je začel veljati 1. julija 2018.

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
Posebej velja omeniti Večstransko konvencijo o izvajanju z mednarodnimi davčnimi sporazumi povezanih ukrepov za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička (Uradni list RS, številka 12/18 – Mednarodne pogodbe, številka 2/18 - multilateralni instrument (MLI)), ki je eden od rezultatov projekta OECD/G20 za reševanje problematike BEPS (angleško: Base Erosion and Profit Shifting) za zajezitev davčne erozije in preprečitev prenosa dobičkov iz držav, kjer so ustvarjeni. Z MLI se prilagajajo oziroma preoblikujejo veljavne dvostranske mednarodne pogodbe, ki so zajete z njim. Slovenija je MLI podpisala 7. junija 2017, za Slovenijo je začel veljati 1. julija 2018.
Torej če prav razumem ni legalno to v Sloveniji, mislim na najem podjetja?
Recimo, da se zaposlis v NL firmi, delas pa v SLO (Intelektualna dela, zastopstvo, trgovina…). Ne vem kaj to za sabo potegne. Ali rabis delovno dovoljenje za NL, ceprav delo opravljas v SLO…Vsekakor placas dohodnino od dohodka Sloveniji pa morda se kaj NL. Firma pa davke verjetno poaca samo v NL.
Namen ni utaja davkov. Naceloma je zelja vse peljat legalno.
Cena je na nivoju slovenski racunovodstev.
OK, seveda bi se že poskrbelo za legalnost, to je najmanjši problem, samo zanima me, če je to sploh mogoče.
Sicer nikjer se ne more najti nič o najemu podjetju na slovenskih straneh/portalih, je pa pač zanimiva ideja, zagotovo bi bila to za mnoge uporabna izkušnja, zato sprašujem :)

Nazadnje urejeno:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Samo mnenje - Estonija in Irska sta v EU, torej legalnost v Slo ne bi smela biti vprašljiva. Davčno pa glede na napisano ti gre vse v dohodnino. Nisem pa našel ničesar o DDV.

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
Obstaja kak kontakt, koga vprašati, da razreši dilemo o legalnosti? Pač da vemo za začetek če je to sploh legalno izvedljivo, potem pa bi že razrešili ostale dileme :) torej ali je možen najem podjetja, pod kakšnimi pogoji itd.

Nazadnje urejeno:

Entre

Zelenc'
12. sep 2021
4
3
3
To, da s zaposlen v tujini in delas v SLO sigurno gre. Bistvo EUja je prost pretok blaga in delovne sile.

I

Izbrisan uporabnik 474

No, vsekakor ni nobena težava, da delaš iz Slovenije za firmo v tujini (in ostaneš rezident Slovenije). Se je pa potrebno zavedati, da v tem primeru imaš pogodbo o zaposlitvi z firmo v tujini, prav tako tam plačuješ vse prispevke (sociala, zdr. zavarovanje itd.) - in jih tudi prejemaš. V Sloveniji pa doplačuješ (ali v mokrih sanjaš prejemaš) razliko pri plačani dohodnini. V bistvu postaneš delavec - migrant. In ker je Slovenija precej "nenaklonjena" takšnim delavcem, se je potrebno vprašati, ali se sploh izplača?

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
No, vsekakor ni nobena težava, da delaš iz Slovenije za firmo v tujini (in ostaneš rezident Slovenije). Se je pa potrebno zavedati, da v tem primeru imaš pogodbo o zaposlitvi z firmo v tujini, prav tako tam plačuješ vse prispevke (sociala, zdr. zavarovanje itd.) - in jih tudi prejemaš. V Sloveniji pa doplačuješ (ali v mokrih sanjaš prejemaš) razliko pri plačani dohodnini.
Saj se mi je tudi nekako približno zdelo da je tako. + je zagotovo da ti gre delovna doba, in da imaš izkušnjo, ki ti potem lahko koristi, v primeru, da se odločiš enkrat v prihodnosti za s.p. Vsaj tako si to jaz predstavljam.

Mislite, da je možno da se najame podjetje za kratek čas, mesec, dva, tri? Tega podatka ne morem najti, kakšen je pač teoretično minimalen čas trajanja najema. Pač da se preizkusi kako to vse "laufa".

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Čisto odvisno, kaj hočeš doseči... Po moje se splača podjetje v tujini najeti samo za davčno optimizacijo. Kjer pa spet moraš obračati kar zajetne zneske, da se ti splača iti skozi vso kolobocijo. Ker tudi na najetem podjetju si boš moral izplačevati plači, plačevati prispevke, plačevati dohodnino in razliko pri nas. Odvisno od države do države je tudi, kako strogo gledajo izplačevanje plač v podjetjih (in njihovih prispevkov) oz. toleranco do slamnatih podjetij...

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
Čisto odvisno, kaj hočeš doseči...
Predvsem bi želel poskusiti, pridobiti izkušnjo...Torej ugotoviti ali sem potencial za vodenje podjetja ali pač ne. Nekako se mi zdi bolje najeti podjetje za kakšen mesec (ali pa nekaj mesecev), kot pa npr. odpreti podjetje in ga nato hitro zapreti. Tako vsaj razmišljam.

Če je imel izkušnjo z najemom podjetja, naj pa prosim napiše, kako je šlo, na kaj je moral biti pazljiv itd...

Entre

Zelenc'
12. sep 2021
4
3
3
Lahko najames tudi samo za 1 mesec. Vsaj kolikor sem gledal so ob vezavi za daljse obdobje mesecna placila precej znizana.
To je misljeno prav za startupe, ko ne ves ali se bo izslo ali ne, se nimas casa/znanja ukvarjat z birokracijo, gre za krajse projekte…

• Všeč mi je
Reactions: odranoel

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
+ je verjetno tudi delovna doba, ki ti se verjetno upošteva na isti način kot pri redni zaposlitvi? Za razliko od osebnega dopolnilnega dela, kjer dobiš toliko delovne dobe, kolikor pač ur dela dejansko opraviš oz. je delovna doba sorazmerna številu vrednotnic - kolikor sem seznanjen.

Kar se pa tiče samega dela, ki bi ga potencialno opravljal prek najetega podjetja - šlo bi za prevajanje. Imam tudi nekaj drugih idej, vendar se najbolj nagibam k tej, tj. prevajanju.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Tako kot si predstavljaš ta najem, pri nas ne gre oz. se ti tudi ne splača...
- če hočeš sodelovati z podjetjem moraš imeti pogodbo, ali biti redno zaposlen ali imeti s.p., ali podjemna pogodba...
- kar boš dobil nakazila, je podvrženo SLO zakonodaji, če si fizična oseba, se obračuna takoj akontacija dohodnine in potem še pri dohodninski napovedi razlika, glede na tvoje vse ostale letne prihodke
-če imaš s.p. imaš itak podjetje, potem ne rabiš tega
- podjemna pogodba, isto visoko obdavčeno...

Skratka, tega v SLO ne moreš pametno (ugodno) koristiti...