Najem, oddaja stanovanja - brez najemnine

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Moja najboljša prijateljica bi mi rada oddala stanovanje uradno. Jaz sicer samo kdaj pa kdaj prespim v njem...a bostvo je, da bom stroške plačevala jaz in prav bi mi prišlo začasno bivališče v tistem kraju.

1. Če želim dobiti začasno prebivališče potrebujem NAJEMNO POGODBO?

2. Jaz bom v tem stanovanju poredko. Zmanili sva se, da ji za to plačujem stroške in pazim na stanovanje. Najemnine NE BO.
Kako to zapisati v najemno pogodbo?
Kajti če ni najemnine, potem tudi ona ne more odvajati DAVKA državi?

Ne poznam zakonov v zvezi s tem, a poznam našo državo, ki ji je v interesu pač vleči čim več denarja od prebivalcev.
Je potem taka pogodba sploh dovoljena? Z NIČ najemnine?

Ali kako se to v takih primerih rešuje?

Hvala
roza.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Pa se ti splača imeti začasno bivališče na tem naslovu ? A ne bi bilo ceneje na pošti plačati preusmeritev pošte ?
Drugače pa napišita ceno najema 5€/mesec
smile-1.gif

0 najemnine ne bo šlo skozi, ker država ne more nič zaslužit pri temu... Lahko pa, če je kolegica lastnica stanovanja, tebi podpiše stalno bivališče ? Samo v tem primeru moraš menjati vse (osebno etc,etc)...

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Po mojem absolutno ne rabiš najemne pogodbe za prijavo začasnega bivališča. Pač tam živiš, lastnik to dovoli in čao.

Ker smo na Balkanu je tvoj problem seveda tudi pravno rešljiv - reče se mu pogodba o uporabi (ali kako že, glej Stanovanjski zakon), ki določa, da stanovanje uporabljaš, vendar plačuješ samo stroške.

100% legalno, ker mi je takšno pogodbo nekoč hotel uturiti en lopov od odvetnika
grin1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Tako je. Z lastnico in papirji od stanovanja z katerim se dokazuje lastništvo gresta na UE in uredita začasno bivanje brez problema. Pa takšno pogodbo kot je rekel @Tony

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Ujebela, to pa prvič slišim, da obstaja... taka pogodba!

Hvala! Včasih (sicer zelo redko) je pa še dobro, da živimo na Balkanu
wink-1.gif

cry12bpy.gif

TOREJ: tale pogodba napisana, potem pa dava s kolegico pot pod noge in greva na UE!

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Če zeta dobiš k bajti, pa bi se rad prijavil na novem naslovu, potrebuješ najemno pogodbo? Menda ne, zato pa so smiselne takšne in drugačne pogodbe.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Po mojem absolutno ne rabiš najemne pogodbe za prijavo začasnega bivališča. Pač tam živiš, lastnik to dovoli in čao.

Ker smo na Balkanu je tvoj problem seveda tudi pravno rešljiv - reče se mu pogodba o uporabi (ali kako že, glej Stanovanjski zakon), ki določa, da stanovanje uporabljaš, vendar plačuješ samo stroške.

100% legalno, ker mi je takšno pogodbo nekoč hotel uturiti en lopov od odvetnika
grin1.gif
ne ta odvetnik ve, kako se izogniti davku na najem, hkrati pa ni v prekršku.
v času www se sedaj take fore tudi zvejo in postanejo množične. Potem pa država mesečno spreminja zakone, da ko informacija pride do raje, zakn ne velja več.
"koruzniki" bi potem morali biti najemniki?
Sicer pa za začasno prebivališčene rabiš nobene pogodbe. Vsaj jaz je nisem rabil, rabiš pa soglasje oziroma dovoljenje ali nekaj takega...

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Kar nima nikakršne veze. Potni stroški se obračunavajo od kraja *dejanskega* prebivališča, ne od prijavljenga, stalnega, začasnega, kajjazvemšekakšnega...

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Kar nima nikakršne veze. Potni stroški se obračunavajo od kraja *dejanskega* prebivališča, ne od prijavljenga, stalnega, začasnega, kajjazvemšekakšnega...

To pa ni res.
Imam s.p. in si lahko obračunam stroške od TAM KJER ŽIVIM pa do službe...in nazaj.

Jaz sem sedaj nekako 60% v kraju, kjer imam službo in 40% izven tega kraja. Torej si lahko pišem kar nekaj "poti v službo".

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Kako ni res, če si potrdila mojo navedbo???

"Tam kjer živiš" = kraj dejanskega prebivališča, kar je tudi zakonska dikcija.

"Tam kjer živiš" ni enako kraju stalnega ali začasnega prebivališča, dasiravno v večini primerov to velja.

Četudi spremeniš kraj stalnega prebivališča v Koper in začasnega v Jesenice, sama pa ostaneš kjer si (Mb?), si ne boš smela obračunavat dražje "poti v službo".

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Kako bo pa davčna preverjala kje dejansko živi?

A nas imajo 24 ur na da pod kontrolo in bodo šli gledat še izpiske mobitelov iz katerih baznih postaj smo klicali oz. kako bo davčna vedela, kje živim?

Potne stroške bi morali enostavno ukinit pa bi bilo konec tega goljufanja
evil.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Lahko pa, če je kolegica lastnica stanovanja, tebi podpiše stalno bivališče ? Samo v tem primeru moraš menjati vse (osebno etc,etc)...

In od kje ti ideja,da moraš menjat osebno?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Ni dovolj samo prebrat, potrebno je tudi razumet napisano.

Prevoz si seveda lahko obračunavaš od začasnega bivališča (ali od kraja opravljanja male potrebe ali od kraja bivanja tvojega psa ali...), če na tem naslovu dejansko prebivaš. Še enkrat preberi moj prejšnji post, če ti ni jasno (Jesenice in to).

Relevantna zakonodaja ne uporablja termina "stalno prebivališče" ali "začasno prebivališče", temveč "običajno prebivališče". Slednje je lahko enako prvem, drugemu ali pa nobenemu od prvih dveh.

Skratka, kar ti hočem povedat: za uveljavljanje stroškov ti NI potrebno menjat uradnega prebivališča. Lahko pa to za seboj potegne kakšne druge posledice, ampak to ni tema te debate.