Najem nepremičnine kot fizična oseba - DDV?

COBO

Pripravnik
21. feb 2008
114
0
16
Stvar je taka stoji pa takole.

Zanimam se za najem pisarne kot fizična oseba. Slišal sem več verzij glede DDV-ja in se obračam na vas. Bojda "po zakonu" ni potrebno plačevati DDV-ja na najemnino, če najameš kot fizična oseba.

Malo se mi zdi hecno, ker verjetno človek ki oddaja izdaja račun oz. agencija in šteje kakšen statut imajo oni ? Ali ne ?

Any ideas?

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
To se meni zdi tako, kot bi v trgovini kupil kruh brez DDV-ja
smile-1.gif

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Pri najemnini prostora ni DDV.

Izjema je edino, če sta najemodajalec in najemnik oba DDV zavezanca in na svojo željo podata izjavo davčni upravi, da se DDV zaračuna!

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Če mu odda pravna oseba, mu zraven zaračuna tudi ddv, drugače ne.

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Kako pa? Mora tudi fiz. oseba prištet ddv? kako pa? Ali misliš del pri dohodnini?

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
COBO je vprašal za najem pisarne kot fizična oseba - torej on vzame pisarno v najem od nekoga. Ta, ki bi mu jo dal v najem, je lahko fizična oseba, s.p., pravna oseba ipd.

Če ta, ki bi mu dal v najem pisarno, ni DDV zavezanec, DDV itak ne obračuna, če pa je DDV zavezanec, pa upošteva 44.člen ZDDV-1, ki pravi, da je dajanje v najem oproščeni promet - torej ne zaračuna DDV.

In to je to, kar se tiče njegovega vprašanja!

Je pa v Zakonu o DDV tudi določilo (ki se njega kot fizične osebe ne tiče) da se lahko na podlagi izjave (obe strani morata biti DDV zavezanca) obračuna DDV!

Z dohodnino vse skupaj v tem primeru nima nobene zveze. Dohodnina je v primeru, če bi on kot fizična oseba oddajal nepremičnino (npr. pisarno) komu v najem. Ampak to je že druga zgodba!

lp

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Ahaaaaa. No, ker sva z mojo najemodajalko za lokal pred leti naredila malo drugače, kot je predvideno, zaradi davka....

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Že kar nekaj let ti DDV lahko zaračuna samo če si DDV zavezanec. Potem sta dala DURS-u izjavo za to - da ne bo problema s kakim inšpektorjem . Ti si ta DDV potem itak lahko odbijaš, torej je efekt zate 0.

Edit: Govorim seveda o dajanju nepremičnine v najem!

Nazadnje urejeno: