Najem hiše preko nepremičninskega agenta

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.023
193
63
Imam namen najeti hišo za daljše obdobje in ker je večina ponudbe preko nepremičninskih agencij /agentov , me zanima, kako je v tem primeru s provizijo.

Jo plača najemodajalec, najemnik ali oba?
Koliko znaša tako od oka?
Je mogoče že vkalkulirana v ceni najemnine?

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Po mojih izkušnjah jo plača najemnik, in sicer v višini 1 mesečne najemnine.
Po moji logiki pa bi jo moral plačati najemodajalec oz tisti, ki je naročil storitev, ampak tako pač je.

LP

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.023
193
63
Citat:
Uporabnik grenivka pravi:
Po mojih izkušnjah jo plača najemnik, in sicer v višini 1 mesečne najemnine.
Po moji logiki pa bi jo moral plačati najemodajalec oz tisti, ki je naročil storitev, ampak tako pač je.

LP

Tako tudi jaz mislim, da bi moralo biti po logiki... saj agenta ne najame najemnik.
Ko sem pred nekaj letiu prodajal hišo prek agencije, sva provizijo plačala in jaz in kupec, vsak 3% vrednosti. Kupec se je kar skregal z agencijo, da ne bo plačal, a na koncu je le popustil.

Bi pa bilo zanimivo najti kakšen zakonski člen, ki to opisuje... ali pa ima vsaka agencija svoj "zakonik".

erikson

Guru
25. avg 2007
22.367
6.153
113
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Ko sem pred nekaj letiu prodajal hišo prek agencije, sva provizijo plačala in jaz in kupec, vsak 3% vrednosti. Kupec se je kar skregal z agencijo, da ne bo plačal, a na koncu je le popustil.
Bi pa bilo zanimivo najti kakšen zakonski člen, ki to opisuje... ali pa ima vsaka agencija svoj "zakonik".
Zakon o nepremičninskem posredovanju

5. člen

(najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje)

(1) Najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje sme znašati v primeru nakupa ali prodaje za isto nepremičnino največ 4 % od pogodbene cene, ta omejitev pa ne velja, kadar je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 eurov. V primeru drugih pravnih poslov višino plačila za posredovanje stranki uredita s pogodbo.

(2) Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Če je med pogodbenima strankama prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pogodba) za določeno nepremičnino dogovorjeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek iz prejšnjega odstavka razdeli.

(3) Pogodba o posredovanju, ki je v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena, je nična.

(4) Minister, pristojen za prostor, lahko v soglasju z ministrom, pristojnim za gospodarstvo, s podzakonskim aktom predpiše merila za oblikovanje cen storitev nepremičninskega posredovanja v okviru najvišjega dovoljenega plačila za posredovanje iz prvega odstavka tega člena.

Običajno je pri prodaji 2% kupec, 2% prodajalec. Za ta denar ti agent razkazuje ponudbo, pripravi pogodbe, poskrbi, da so vsi papirji v redu in da se kupljeno vpiše v zemljiško knjigo. Za primer morebitnih težav pa mora biti agencija odškodninsko zavarovana.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.367
6.153
113
Ko smo mi oddajali in je agencija za nas iskala potencialne najemnike, nam je to zaračunala v višini ene najemnine. Mi pa smo se z najemnikom zmenili za varščino.

Ne vem, zakaj bi najemnik plačal provizijo agenciji, če nepremičnino sam najdeš med oglasi. Druga zgodba je, če angažiraš agencijo, da ti išče ponudbe, se dogovarja z najemodajalci in te vozi okoli.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.023
193
63
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Ko smo mi oddajali in je agencija za nas iskala potencialne najemnike, nam je to zaračunala v višini ene najemnine. Mi pa smo se z najemnikom zmenili za varščino.

Ne vem, zakaj bi najemnik plačal provizijo agenciji, če nepremičnino sam najdeš med oglasi. Druga zgodba je, če angažiraš agencijo, da ti išče ponudbe, se dogovarja z najemodajalci in te vozi okoli.

Saj se ne spomnim več točno, ali je bilo 2+2 ali 3+3%....

Tako tudi jaz menim... zakaj bi plačeval nekoga, katerega nisem najel... a fora je v drobnem tisku, ki ti jo ponudi agent., ki je sklenil pogodbo z najemodajalcem.... In ponavadi ti res še pred ogledom kar vsilijo , da podpišeš, večina pa sploh ne prečekira, kaj podpiše.