Najboljsi OS za netbooka

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Kateri OS bi bil dandanes najbolj primeren za netbooka? Sedaj je gor Win 7 Ultimate (nadgrajen iz defaultnega Starter); sicer deluje, ampak pogosto malo veliko prcka po disku - ceprav naj bi bilo RAMa dovolj (iz 1 GB nadgrajeno na 2 GB). Menda podpira 64-bit (vsaj procesor, za BIOS nisem siguren, ce ni tam kaksne omejitve za to). Bi bilo smiselno spraviti gor kaksen primeren Linux ali celo Windows 8?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Jaz sem instaliral kar XP in zadeva deluje tekoce. W7 Starter je tako ali tako bedarija, ostalo pa dela pocasneje :\
Imam pa tudi Ubuntu na tej masini pa tudi deluje v redu.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Win7 seluje v vseh edicijah enako hitro
wink-1.gif

Samo starter ima izredno malo funkcij omogočenih... Celo ozadja ne moreš menjati. Naslednja verzija je pa professional...

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
jaz na mojem gonim Bodhi linuxe :p
Je primernejsi od EasyPeasy?

BTW, ali naj bi Win7 v primeru, da imas nastavljen klasicni "Windows 2000" look (torej brez vseh aero zadev in okraskov), deloval kaj bistveno hitreje, ali pa danes to ni vec tako kriticnega pomena kot je bilo pred leti?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če je grafična slaba, se pozna.
Lahko le Aero (prozornost in druga šminka) izklopiš, pa je še vedno "moderni" izgled (sicer dizajniran s strani drogiranega idiota, če se mene vpraša..)

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Na Netbooku se potem verjetno pozna, ker je "integrirana" graficna z malo RAMa oz. ga po moznosti shara z OS. Torej Windows 7 Basic namesto Windows Classic, pa naj bi bila poraba resursov skoraj ista?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tako nekako. Sicer lahko sam probaš, če že imaš....

Na mojem se je predvsem z zunanjimi monitorji poznalo, da je prozornost ful štekala. (kar je tudi vprašljivo, navsezadnje je to funkcija, ki je standard v grafičnih čipi že več kot desetletje...)

Mogoče je z Radeon grafiko malo boljše, ker je driver na nekem nivoju, medtem ko je pri Intel tak-tak... posebwj ko vsake toliko časa vgradijo neko X grafiko za katere Windows driver prej sploh ni obstajal (recimo v Atom N2x00 imajo neki PowerVR, ki ima v driverih izklopljeno DirectX10 funkcionalnost, ker že DX9 komaj dela prav...)