Sedaj zavedam se, da so teme o navigacija za posamezne mobilnike raztrosene vsepovsod, ampak sem vseeno mnenja, da bi bilo lepo imeti eno zbirno temo o programih za navigacijo za pametne mobilnike vse pomembnejših platform (Android, WP7, iOS, Blackberry OS, MeeGo, maemo, Symbian, bada, WM itd.)
Sam začenjam temo predvsem zato ker bom na podlagi tega kateri mobilnik (z nameščenim izbranim OS-om) podpira dobro navigacijo kupoval naslednjo pametno napravo (ker kot smo nekako prišli do zaključka v temi Katera navigacija s povezavo na internet? namenske navigacijske naprave verjetno nimajo prihodnosti).
Sedaj sam bom navigacijo uporabljal predvsem med vožnjo, občasno tudi med hojo. Obenem praktično mora imeti tudi že prednaložene karte, čeprav se nikakor ne branim, da sproti s spleta prikazuje tudi aktualne spremembe. Mora podpirati POI točke, seveda "naše kraje" itd. skratka vse kar se za neko spodobno sodobno navigacijsko napravo spodobi.
Vsekakor je pomembna tudi uporabniška izkušnja, kako enostavna je torej sama uporaba, posodobitev kart ipd.
Kratek (verjetno pomanjkljiv) pregled možnosti (na različnih OS-ih):
Android
CoPilot
NAVIGON MobileNavigator
Sygic
WP7
Garmin StreetPilot
(tu ne vem točno, ali karte pokrivajo EU)
Nokia Maps
NAVIGON MobileNavigator (je napovedan)
iOS
CoPilot
Garmin StreetPilot (verjetno ni za EU)
IGO
NAVIGON MobileNavigator
Sygic
Blackberry OS
Garmap for Mobile Premium Nav
Garmin Mobile for BlackBerry
MeeGo
Nokia Drive
Nokia Maps
maemo
Ima prednaloženo okrnjeno različico Nokia Maps
Sygic pa je umaknil podporo za ta OS
Symbian
Garmin Mobile XT
Nokia Maps
Sygic
bada
Sygic
Windows Mobile
CoPilot
NAVIGON MobileNavigator
Toliko na grobo za prvo silo. Google Maps ipd. nisem upošteval ker prvič ima vsak pametni mobilnik dostop do tega, kot drugo pa ne gre za "pravo navigacijo" (prednaložene karte, glasovna navigacija, ki te vodi do cilja itd.). Sem pa zagotovo nehote spustil še kakšno pomembnejšo navigacijo (npr. sem opazil kar nekaj različnih, meni sicer povsem neznanih, na različnih programskih tržnicah). In pa pomembno je tudi, da se da aplikacije na mobilnike namestiti uradno.
Kakšni so torej vaši predlogi; katera aplikacija za navigacijo je na katerem OS-u najboljša za običajnega potrošnika (se najboljše približa namenskim napravam)?
Sam začenjam temo predvsem zato ker bom na podlagi tega kateri mobilnik (z nameščenim izbranim OS-om) podpira dobro navigacijo kupoval naslednjo pametno napravo (ker kot smo nekako prišli do zaključka v temi Katera navigacija s povezavo na internet? namenske navigacijske naprave verjetno nimajo prihodnosti).
Sedaj sam bom navigacijo uporabljal predvsem med vožnjo, občasno tudi med hojo. Obenem praktično mora imeti tudi že prednaložene karte, čeprav se nikakor ne branim, da sproti s spleta prikazuje tudi aktualne spremembe. Mora podpirati POI točke, seveda "naše kraje" itd. skratka vse kar se za neko spodobno sodobno navigacijsko napravo spodobi.
Vsekakor je pomembna tudi uporabniška izkušnja, kako enostavna je torej sama uporaba, posodobitev kart ipd.
Kratek (verjetno pomanjkljiv) pregled možnosti (na različnih OS-ih):
Android
CoPilot
NAVIGON MobileNavigator
Sygic
WP7
Garmin StreetPilot
(tu ne vem točno, ali karte pokrivajo EU)
Nokia Maps
NAVIGON MobileNavigator (je napovedan)
iOS
CoPilot
Garmin StreetPilot (verjetno ni za EU)
IGO
NAVIGON MobileNavigator
Sygic
Blackberry OS
Garmap for Mobile Premium Nav
Garmin Mobile for BlackBerry
MeeGo
Nokia Drive
Nokia Maps
maemo
Ima prednaloženo okrnjeno različico Nokia Maps
Sygic pa je umaknil podporo za ta OS
Symbian
Garmin Mobile XT
Nokia Maps
Sygic
bada
Sygic
Windows Mobile
CoPilot
NAVIGON MobileNavigator
Toliko na grobo za prvo silo. Google Maps ipd. nisem upošteval ker prvič ima vsak pametni mobilnik dostop do tega, kot drugo pa ne gre za "pravo navigacijo" (prednaložene karte, glasovna navigacija, ki te vodi do cilja itd.). Sem pa zagotovo nehote spustil še kakšno pomembnejšo navigacijo (npr. sem opazil kar nekaj različnih, meni sicer povsem neznanih, na različnih programskih tržnicah). In pa pomembno je tudi, da se da aplikacije na mobilnike namestiti uradno.
Kakšni so torej vaši predlogi; katera aplikacija za navigacijo je na katerem OS-u najboljša za običajnega potrošnika (se najboljše približa namenskim napravam)?
Nazadnje urejeno: