Najbolj ugodno poplačilo kredita

mirkosan

Zelenc'
12. mar 2013
23
0
1
Spomnim se, da so vcasih obstajale neke fore za poplačilo kredita. Kao si nakazal vse razen zadnjega obroka, pa potem niso racunalni stroskov prej poplacanega kredita.

Imam kredit... ostalo je cca 15.000€ (skupaj je bilo mislim da 75.000 za placati cca). Kredit zapade 30.9.2018.
Kredit bi poplačal čez cca 1 mesec. ostala je samo še glavnica.

1. Kako je to najbolj ugodno naresti - z najmanj stroski?
2. Ali bi mi morali kaj zmanjsati obresti? In s tem skupne vrednosti, ker je predcasno odplacan?

Kredit je sicer zelo ugoden, euribor + 1,3, ampak ne vem ce bom kmalu kaj kupoval, tako da mislim, da se mi ga ne splača obdrzat.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kot vem je še vedno tako, da nakažeš denar na kreditno partijo. priliv se evidentira, obresti se ustrezno zmanjšajo. je pa en presečni datum, ki je meja med tistimi krediti, odobrenimi pred tem datumom in samodejnim zaznavanjem plačila in tistimi po tem datumu, kjer plačila ne zaznajo in jih moraš obvestiti.
najbolje je vprašati kreditno svetovalko na banki, a ne v tisti enoti kjer imaš kredit.

skratka. v vsakem primeru se obresti preračunajo na novo oz ne plačaš.
kako pa zapreš partijo je pa odvisno od datuma črpanja kredita, pa mogoče od banke.

Nazadnje urejeno:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Vsekakor se okrog predčasnega poplačila kredita posvetuj na banki in ne na Alterju (čeprav izveš marsikaj zanimivega). Le oni ti bodo lahko podali pogoje za predčasno poplačilo kredita.

mirkosan

Zelenc'
12. mar 2013
23
0
1
Hvala obema... ampak posvetovati se z banko, katero hocem "prelisiciti" za stroske, naceloma naj ne bi dalo rezultatov.. no odvisno od svetovalca za pultom - kako prijazen je.

Vsekakor bom tudi govoril z njimi in verjetno v drugi poslovalnici.

Če ma pa še kdo kakšno idejo, pa kar na plano!

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Predvsem poglej pogodbo! Ko sem pred leti imel zadnji kredit, je v kreditni pogodbi pisalo, da se za poplačila do xxx € ne plačajo stroški, če je znesek višji pa se v yy%. V slednjem primeru bi pač izvedel poplačilo v več delih. Drugače sem pa poplačal toliko, da je z zadnjim odtegljajem bil kredit v celoti poplačan. Če bi plačal več, bi mi pa (v skladu s kreditno pogodbo) višek itak vrnili na transakcijski račun.

Torej, kreditno pogodbo v roke in si preberi kaj v njej piše o predčasnem poplačilu in končnem obračunu. Izkušnje drugih so lahko v skladu s tvojo kreditno pogodbo ali pa ne. Tako ti še tak dobronameren nasvet lahko naredi kar nekaj škode.

Nazadnje urejeno:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Moja izkusnja je, da se da ce se preselis v tujino ali vsaj banki objavis namero o selitvi v tujino.

Kot dokazilo je zadoscalo ze prijava zacasnega bivalisca v tujini na upravni enoti. (npr ko gres za par tedne na dopust v tujino) - jaz sem sel za 6 tednov na prakso v Nemcijo.

V bistvu potem oni sami predlagajo poplacilo kredita.

Naceloma imas ti namrec kredit zavarovan z izplacilno prepovedjo pri tvojem delodajalcu v Sloveniji in bi moral to prepoved prenesti k novemu delodajalcu. Ce tvoj nov delodajalec misli da je vzel v sluzbo samo tebe in ne tvoje banke in ne misli voditi birokracije za tvojo banko in ti te prepovedi ne potrdi, ali te cello zaradi tega ne zaposli, bi morala banka tebi placati razliko med tvojo sedanjo placo in obljubljeno placo pri novem delodajalcu.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik mirkosan pravi:

Imam kredit... ostalo je cca 15.000€ (skupaj je bilo mislim da 75.000 za placati cca). Kredit zapade 30.9.2018.
Kredit bi poplačal čez cca 1 mesec. ostala je samo še glavnica.

Kako to misliš,da je ostala samo še glavnica?
sprasujem se.gif

Saj vedno ostane samo glavnica,potem pa na to glavnico pri mesečnih obrokih odplačuješ zraven še obresti...manjša kot je glavnica,manjše so obresti nanjo...ampak to nima nobene veze s poplačilom kredita!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tole pa ne bo držalo. načeloma ima trajnik. pa tudi če ima prepoved. izgubi službo in kaj sedaj? banka pač išče svoje. po trr, zavarovanjih, depozitih, varčevanjih, povsod. ko pri sebi ne najde nič, se obesi z izvršbo na vse trr v slo, na premičnine, nepremičnine.

če verjameš, da boš ubežal banki s selitvijo v tujino, ali brezposelnostjo se motiš. in odpiralec pravi, da ima še 15k dolga. ta dolg bo banka poravnala tako ali drugače. lahko danes s predčasnim, ali pa čez par let z izvršbami.

torej ideja, da bo banka predlagala poplačilo, ker imaš prepoved pri delodajalcu je bosa. banko zanima denar. denar so obresti. ti si dolžan plačevati.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Citat:
Uporabnik softi pravi:
tole pa ne bo držalo. načeloma ima trajnik. pa tudi če ima prepoved. izgubi službo in kaj sedaj? banka pač išče svoje. po trr, zavarovanjih, depozitih, varčevanjih, povsod. ko pri sebi ne najde nič, se obesi z izvršbo na vse trr v slo, na premičnine, nepremičnine.

Je delovalo, ker se banka lahko obesi (na podlagi sodnega naloga) samo ce ne izpolnjujes svojih obveznosti.Obveznost,da sprejmes samo tako sluzbo, ki ti postemplja bancni obrazec je pa nesorazmerna in je banka ne more iztoziti.

Citat:
torej ideja, da bo banka predlagala poplačilo, ker imaš prepoved pri delodajalcu je bosa. banko zanima denar. denar so obresti. ti si dolžan plačevati.

Banko pa tudi zanima, da sploh pride do denarja in se zaveda tveganja. Banka zahteva da se drzis pogodbe v celoti, in ko banki sporocis, da je del obveznosti nesorazmeren (da ne mores od novega delodajalca prinesti stemplja) ampak da predlagas namesto tega poplacilo, te mora toziti zaradi nespostovanja pogodbe in ker vedo, da ne morejo od tebe iztoziti placilne prepovedi pri novem delodajalcu, in bi morali placate stroske tozbe, so zelo kooperativni pri zaprtju kredita.

Moj bivsi delodajalec jih je obvestil, da nisem vec pri njih zaposlen in sem dobil od banke zelo nesramno pismo, da zelijo stempelj od novega delodajalca. Ko sem jim povedal, da bom o tem razmislil, ko mi bodo dali placilno prepoved v nemscini, so zahtevali da poplacam kredit in dodatne stoske cez 2000 Eur. Na koncu smo se pa zmenili za 120 Eur stroskov zaprtja kredita.

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Katera banka?

Jaz sem na Sberbank nakazal ves preostali znesek in počakal, kaj se bo zgodilo.
Že v nekaj dneh so me kontaktirali in sporočili, da se je kredit zaprl. Edini strošek je bil izdaja izbrisne ponotnice (50€).... + notar, da je izbris uredil naprej.

mirkosan

Zelenc'
12. mar 2013
23
0
1
Citat:
Uporabnik lithium pravi:
Katera banka?

Jaz sem na Sberbank nakazal ves preostali znesek in počakal, kaj se bo zgodilo.
Že v nekaj dneh so me kontaktirali in sporočili, da se je kredit zaprl. Edini strošek je bil izdaja izbrisne ponotnice (50€).... + notar, da je izbris uredil naprej.

Abanka.
Kaj je bilo pa z zmanjsanimi obrestmi?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
obresti se že leta računajo sproti. pri tebi se bodo diskontirale oz se v resnici sploh še niso obračunale. tako da, če je dolg 15 tisoč zdo 2018 boš danes dal 14 tisoč.

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Preplačilo ti pa tako vrnejo. Pokličeš na banko, koliko je tvoj trenutni dolg, nakažeš in počakaš...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Meni so na eni banki rekli, da pri variabilni obrestni meri, lahko kadar koli plačam kolikor hočem, dokler da vsak mesec plačam vsaj minimum. Za fiksno obrestno so mi na eni banki rekli, da je omejitev predčasnega odplačevanja 10000 na leto. Jaz bi se pozanimal, na "finto" jih itak ne boš mogel.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Pa tule nikakor ne gre posploševati. Vse je odvisno od banke oz. od pogodbe, ki si jo podpisal.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Če boš povprašal v banko ti ne more nič škodit. Imaš pa načeloma dve opciji, brezplačna je ta da nakažeš na TRR kredita znesek, stanje kredita se ti bo znižalo in ko bo v celoti poplačan se bo zaprl. Druga varianta pa je da zaprosiš za predčasno poplačilo - to pa vključuje ali znižanje obroka ali skrajšanje ročnosti - skrajšanje ročnosti pomeni da ti bodo šli avtomatsko še popravljat hipoteko in bodo še dodatni stroški z notarjem.

To da ti je ostala samo še glavnica ne drži. Samo obresti so nižje, ker imaš trenutno izposojeni manjši znesek za krajšo dobo (v primerjavi s preteklimi leti).

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Moja izkusnja je, da se da ce se preselis v tujino ali vsaj banki objavis namero o selitvi v tujino.

Kot dokazilo je zadoscalo ze prijava zacasnega bivalisca v tujini na upravni enoti. (npr ko gres za par tedne na dopust v tujino) - jaz sem sel za 6 tednov na prakso v Nemcijo.

V bistvu potem oni sami predlagajo poplacilo kredita.

Naceloma imas ti namrec kredit zavarovan z izplacilno prepovedjo pri tvojem delodajalcu v Sloveniji in bi moral to prepoved prenesti k novemu delodajalcu. Ce tvoj nov delodajalec misli da je vzel v sluzbo samo tebe in ne tvoje banke in ne misli voditi birokracije za tvojo banko in ti te prepovedi ne potrdi, ali te cello zaradi tega ne zaposli, bi morala banka tebi placati razliko med tvojo sedanjo placo in obljubljeno placo pri novem delodajalcu.

Avtor sploh ni omenjal delodajalca. Niti ni nujno da ima delodajalec karkoli pri tem. In ne, delodajalec nikakor ni zavarovanje kredita.