Nadomestna vinjeta - odškodnina ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Oj zanima me če je kdo že uspel od darsa izterjat kakšno nadomestilo, ker ni mogel uporabljati vinjete ?

V začetku septembra sem oddal zahtevek za nadomestno vinjeto, prejšni teden sem dobil odgovor da moram dopolniti zahtevek.

Ker je do zdaj že več kot mesec dni od moje zahteve sem trenutno prikrajšan že za več mesec nezmožnosti uporabe. Zanima me če mi pripada kakšna odškodnina zaradi tega ? Saj kot kaže to še nebo tako hitro rešeno.

Navsezadnje sem jaz celoletno vinjeto kupil, in je sedaj ne morem uporabljati.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ni možnost, da takoj kupiš nadomestno vinjeto, Dars pa ti na podlagi zahtevka vrne denar?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Če bi mi kdo na začetku septembra rekel da skoraj na koncu okrobra še nebom imel nadomestne vinjete, bi verjetno naredil to. Ampak zdaj je kar je.

13. jul 2011
2.677
626
113
Na linku piše ali eno ali drugo - ali kupiš in zahtevaš vračilo denarja, ali vložiš zahtevo za nadomestno vinjeto.
Glede na ekspeditivnost na DARSU, je verjetno res najbolje kupiti sam in vložiti zahtevo za vračilo denarja.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Če rabiš avto na avtocesti vsak dan, boš kupil vinjeto in vložil zahtevek za vračilo denarja. Kolikor se jaz spomnim, je bilo vračilo hitro. Seveda pa je treba biti natančen in od točke do točke dati prave priloge.
Ampak po bitki je lahko biti general...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Jaz sem se točno držal točke zakona,poslal vse papirje katere so zahtevali od mene. Predvideval sem namreč da bo zadeva šla v enem tednu skozi, ne pa da se vleče 2 meseca.
Šola za drugič.
Še vedno pa me zanima če je kje v zakonu napisano če mi pripada odškodnina, saj ni moja krivda da se to tako dolgo vleče.
Jaz sem se zakona držal! In mislim da mi pripada odškodnina če ne morem lastne lastnine uporabljat.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Jaz sem se točno držal točke zakona,poslal vse papirje katere so zahtevali od mene. Predvideval sem namreč da bo zadeva šla v enem tednu skozi, ne pa da se vleče 2 meseca.
Šola za drugič.
Še vedno pa me zanima če je kje v zakonu napisano če mi pripada odškodnina, saj ni moja krivda da se to tako dolgo vleče.
Jaz sem se zakona držal! In mislim da mi pripada odškodnina če ne morem lastne lastnine uporabljat.

Lepo ti piše na Darsovi strani, da imaš dve možnosti. Če si toliko nujno rabil vinjeto, bi jo kupil, in potem vložil zahtevek za povrnitev denarja. Ali pa pač uporabil drugo možnost, ki jo navajajo, če se ti ne mudi glede vinjete.

Torej ponujajo ti dve opciji, in s tem so oni zaščiteni proti kakršnikoli odškodnini. Razumljivo bi moralo biti tudi laiku, ki se ne spozna na pravo.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
A zdaj je pa kar DARS kriv, ker ne znaš pravilno izpolniti zahtevka? Ne razumem, kak ste lahko pri takih enostavnih zadevah tako štorasti, da je treba potem dopolnjevati zahtevek in se vleče v vašo škodo. Vloži zahtevo za odškodnine do izpolnjevalca nepopolne vloge.

13. jul 2011
2.677
626
113
Dars je potreboval mesec in pol, da je sploh odgovoril, da je zahtevek nepopoln!
Uporabnik je bil kvečjemu naiven, ker je pričakoval, da stvari v 3. tisočletju potekajo manj birokratsko.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Dars je potreboval mesec in pol, da je sploh odgovoril, da je zahtevek nepopoln!
Uporabnik je bil kvečjemu naiven, ker je pričakoval, da stvari v 3. tisočletju potekajo manj birokratsko.

O naši birokraciji se res ne izplača govoriti. Ampak avtor bi lahko izbral prvo izmed dveh možnosti...

13. jul 2011
2.677
626
113
saj naslednjič jo bo, če bo še v taki situaciji
bi bilo pa fer, da bi na darsu objavili, da postopek pridobivanja nadomestne vinjete traja več kot mesec dni, nedvomno je bil OP (pa še marsikdo drug) tu zaveden

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
A zdaj je pa kar DARS kriv, ker ne znaš pravilno izpolniti zahtevka? Ne razumem, kak ste lahko pri takih enostavnih zadevah tako štorasti, da je treba potem dopolnjevati zahtevek in se vleče v vašo škodo. Vloži zahtevo za odškodnine do izpolnjevalca nepopolne vloge.

Zahtevek je bil izpolnjen točno po navodil Darsa. Tako da.
Še preko telefona so mi opisali postopek, in sem se ga točno držal!
In sem to že enkrat omenil.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sedaj pa si napisal 3 vrstice dolgo sporočilo, namesto da bi z eno besedo napisal, kaj pa si dejansko moral dopolniti.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Pred leti, ko sem moral menjati vinjeto, sem šel kar tja na DARS in sem dobil novo vinjeto v roku pol ure. Seveda, saj sem blizu. Drugo pa je, če si daleč. Tu je možnost da izbereš varianto A ali B. Očitno je A v tem primeru boljša.
smile-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Sedaj pa si napisal 3 vrstice dolgo sporočilo, namesto da bi z eno besedo napisal, kaj pa si dejansko moral dopolniti.

Hoteli so še kopijo zavarovalniškega zapisnika, in kopijo dobavnice za steklo. Sedaj pa mi povej kje piše da moram jaz to priložit ?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Hoteli so še kopijo zavarovalniškega zapisnika, in kopijo dobavnice za steklo. Sedaj pa mi povej kje piše da moram jaz to priložit ?

Kopirano z Darsove strani:

Za pridobitev nadomestne vinjete je potrebno izpolniti vlogo (obrazec 3A) in obvezno priložiti:

- odstranjeno vinjeto (v kolikor na odstranjeni vinjeti ni razvidna cela serijska številka, je potrebno priložiti tudi pripadajoči kupon). Pri odstranjeni polletni, mesečni ali tedenski vinjeti mora biti razviden rok njene veljavnosti, v nasprotnem primeru je treba priložiti še račun o njenem nakupu,
- v primeru zamenjave vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa na katerega je bila nameščena vinjeta - kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno (iz priloženega računa mora biti razvidno kdo je cestninski zavezanec in na katerem vozilu je bila storitev opravljena) ali
- v primeru zamenjave vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi - kopijo dokumenta, ki to zamenjavo dokazuje.

Nisi pa niti povedal, zakaj je bilo treba menjati steklo, je avto nov, star, kasko zavarovanje, si steklo menjal sam oz. kakšen fušar, si steklo nabavil sam, itd...
Najbrž ne zahtevajo teh papirjev brez razloga.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Kopirano z Darsove strani:

Za pridobitev nadomestne vinjete je potrebno izpolniti vlogo (obrazec 3A) in obvezno priložiti:

- odstranjeno vinjeto (v kolikor na odstranjeni vinjeti ni razvidna cela serijska številka, je potrebno priložiti tudi pripadajoči kupon). Pri odstranjeni polletni, mesečni ali tedenski vinjeti mora biti razviden rok njene veljavnosti, v nasprotnem primeru je treba priložiti še račun o njenem nakupu,
- v primeru zamenjave vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa na katerega je bila nameščena vinjeta - kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno (iz priloženega računa mora biti razvidno kdo je cestninski zavezanec in na katerem vozilu je bila storitev opravljena) ali
- v primeru zamenjave vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi - kopijo dokumenta, ki to zamenjavo dokazuje.

Nisi pa niti povedal, zakaj je bilo treba menjati steklo, je avto nov, star, kasko zavarovanje, si steklo menjal sam oz. kakšen fušar, si steklo nabavil sam, itd...
Najbrž ne zahtevajo teh papirjev brez razloga.

Dobili so račun iz delavnice, kjer je bilo steklo menjano. Menjano je bilo zaradi kamna, ki je priletel v steklo.
Dobili so tudi del izrezanega vetrobranskega stekla z prilepljeno vinjeto. In Vinjeta se je zelo lepo videla na tem kosu.

Zakaj so jih zahtevali pa mi lahko poveš ti, ker jaz sem se držal zakona!