na plačilni listi ni praznika

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Če je praznik npr. v sredo in si doma, a ti potem pripada da dobiš plačan praznik ali ne?
Na plačilni listi pa ne piše ničesar o prazniku.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Če bi po normalnem delovnem razporedu moral na dan praznika delati vendar zaradi praznika ne delaš ti pripada nadomestilo.
Če pa si po razporedu dela ta dan prost ti pa nadomestilo ne pripada.

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik mario pravi:
Če je praznik npr. v sredo in si doma, a ti potem pripada da dobiš plačan praznik ali ne?
Na plačilni listi pa ne piše ničesar o prazniku.

Praznik je ustavna pravica vsakega človeka in zato ne vidim razloga zakaj ga nebi imel plačanega.

Jst delam v varovanju(24/7) in pri nas tudi dolgo časa niso plačevali praznika, pol so pa sodelavci začeli zbirati podpise (po nasvetih pravne službe) in dosegli smo sledeče :

Če si na praznik frej ( med tednom ) dobiš pač neko nadomestilo + 8 ur zraven, če pa delaš na praznik maš pa plačane ure + 50% od ure dodatka.

Sumo sumarum bolje je biti frej med tednom na praznik, lepo dobiš dodatek 8ih ur + nadomestilo.
smile-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Dobr da vam je ratal. Pri nas tega ni.

Če si na praznik frej po urniku, potem ne dobiš nadomestila, pa še tistih 8 ur ti manjka v fondu
bonk.gif

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Dobr da vam je ratal. Pri nas tega ni.

Če si na praznik frej po urniku, potem ne dobiš nadomestila, pa še tistih 8 ur ti manjka v fondu
bonk.gif

Dej mi pošlji na PM svoj FB oz msn kontakt
cool-1.gif

p.s.: Zaposlimo varnostnika...

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Zakaj pa
bonk.gif
???

Če dobro pomisliš - najameš mojstra, da ti zrihta streho. Dela ima za dva dni, vendar je vmes praznik. Ga boš plačal tri dni? Verjetno ne. Zakaj bi torej nekdo tebi plačeval za nedelo, če ti drugemu odrekaš to pravico?

Praviš, da je to drugače, ker imaš ti pogodbo za stalno delo (zaposlitev...), mojster pa le za enkratno? Res je, pri nas vlečemo iz bivšega sistema še en kup bedarij, ki seveda so seveda cukrček za zaposlene in je skoraj bogokletno razmišljat o njihovi ukinitvi. Ampak vse to mora nekdo plačat. Enako, kot bi ti mojstru moral plačat tri dni.

Summa summarum - "če si na praznik frej po urniku, potem ne dobiš nadomestila, pa še tistih 8 ur ti manjka v fondu" je meni popolnoma logična in razumna stvar.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
BMK za nadomestilo v končni fazi. Ni mi pa všeč, da moram letno prinest notri 50ur+ zaradi praznikov (idealka, kjer recimo noben praznik nebi bil pisan za delo), katerih so kravatarji doma, raja mora pa delat
wink-1.gif

In to men ni logična stvar. Bi bila, če bi iste ure morali not prnest tudi kravatarji, pa seveda tisti dan naj dobijo nadomestilo.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
če delaš na praznik je ponavadi tako:
dobiš plačano npr 7 ur praznika, nato 7 ur dela in še 100% dodatek za teh 7 ur dela. če pa delaš na praznik kot je novo leto, velika noč, prvi maj, prvi november in božič pa je 200% dodatek..

poleg tega če je praznik v sredo ti pripada nadomestilo za praznik ker moraš biti doma... tak je tudi po zakonu, in ker nekatere firme tega ne plačujejo jih bo potrebno prijavit....
jaz sem to prvič slišal da ponekod ne dobijo plačanega praznika.... jaz do sedaj kjer koli sem dalal smo dobili plačani praznik, pravzaprav je to še pisalo na plačilni listi...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
To velja v firmah, ki imajo 40 urni delavnik od ponedeljka do petka.

Recimo sam pa imam trenutno kombiniran urnik, kjer delam torek, petek, sobota, nedelja po 12 ur, sreda recimo je pa praznik.

In ne dobim ne nadomestila, kar pa je najhuje, moram tistih 8 ur, ko je v sredo praznik fizično prinest notr, ko so ostali doma
wink-1.gif

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
jaz mam 40 urni delavnik od pon. do sobote. pa vedno dobim nadomestilo za praznik če sem doma, če pa delal pa dobim nadomestilo, plus dodatek na praznik. Moja svakinja pa ima tudi dalavnik od ponedeljka do sobote, za praznike ne delajo, nadomestila pa tudi ne dobijo....

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
jaz sem to prvič slišal da ponekod ne dobijo plačanega praznika.... jaz do sedaj kjer koli sem dalal smo dobili plačani praznik, pravzaprav je to še pisalo na plačilni listi..
Jaz tudi dokler se nisem sam znašel v tej godlji. Žena dela v šolstvu in dobi vse praznike, ki so med tednom plačane, jaz pa spadam pod zdravstvo in če sem na dan praznika prost ne dobim nič, niti centa. In tako sva za praznik oba doma le s to razliko da ona takrat "služi"denar jaz pa ne. Država mi v tem primeru tudi ur ne šenka tako kot ženi in moram v naslednjih dneh več delati da izpolnim mesečni fond ur.
Edina varijanta, da za praznik oba "služiva" je, da sem jaz na praznik na razporedu vendar vzamem dopust. V takem primeru dobim plačan dopust vendar mi dopusta ne morejo trgat, ker je praznik.
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.338
7.398
113
Ej ste pa frajerji. Delovna obveznost je st. delovnih dni v mesecu X 8 ur. Torej praznika ne mores not nosit. Zato dodat za delo na praznik pripada ljudem ki dejansko DELAJO na praznik. Svasta ej.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Poglej, v decembru je urna mesečna obveznost 184ur. Tisti, ki delajo vsak dan po osem ur oddelajo 176ur, 8 ur pa zaradi praznika časti delodajalec. Mi, ki pa delamo v turnusih moramo pa oddelati 184ur pa, če delamo na praznik ali pa ne.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
<to je totalna bedarija da se placuje praznik. Kaj pa ima s tem delodajalec? To je zanj gromozanski strosek da nekoga placuje ki sploh ne dela. Drugo je ce za praznik delas in dobis nek dodatek za delo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bedarija je tudi, da politike plačujemo 365 dni na leto, čeprav "nič" ne delajo (razen škode)...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Torej srž problema je samo to, da morajo tisti, ki imajo 7-dnevni urnik fizično not prinašat praznične ure, če so ta dan prosti.

Rešitev je, da nobenemu ne gre praznik v fond ur, pa da vidimo, kdo bo bolj jamral
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Zakaj pa
bonk.gif
???

Če dobro pomisliš - najameš mojstra, da ti zrihta streho. Dela ima za dva dni, vendar je vmes praznik. Ga boš plačal tri dni? Verjetno ne. Zakaj bi torej nekdo tebi plačeval za nedelo, če ti drugemu odrekaš to pravico?

Praviš, da je to drugače, ker imaš ti pogodbo za stalno delo (zaposlitev...), mojster pa le za enkratno? Res je, pri nas vlečemo iz bivšega sistema še en kup bedarij, ki seveda so seveda cukrček za zaposlene in je skoraj bogokletno razmišljat o njihovi ukinitvi. Ampak vse to mora nekdo plačat. Enako, kot bi ti mojstru moral plačat tri dni.

Summa summarum - "če si na praznik frej po urniku, potem ne dobiš nadomestila, pa še tistih 8 ur ti manjka v fondu" je meni popolnoma logična in razumna stvar.

Če dobro pomisliš jaz tebi niti dopusta ne bi plačal.....
evil.gif

aja pa obvezno prispevkov ti itak ne bi plačeval, bi ti pa dal redno plačo malo nad 400 evri če bi dosegalnormo (verjemi da bi poskrbel da je ne bi)

Sicer pa so to enkrat tudi pri nas v firmi prejšnja leta spremenili.
Nekoč sem dobil praznik plačan sedaj ne več (za praznike se ne dela ponavadi)
Je novi lastnik uvedel varčevalni ukrep ali kaj drugega- dani uvedel še kakšnega zgoraj naštetega
10.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ce bi moral delati na praznik pa tega ne pocnes, ker je praznik ne rabis nadomescat ur, ker si pac frej, ker je praznik. Ce imas smolo in si na praznik tako ali drugace frej pa to ni stvar delodajalca. Imas smolo, jebat ga. In na mesec moras imeti toliko xy delovnih ur.