Na koliko metrov so kandelabri, količki?

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.773
548
113
42
povsod malo
Fora je da je danes zrku avto in sem šel postavljat varnostni trikotnik bla, bla in niti nism vedel koliko metrov ga moram
redface-1.gif
in potem gruntam kako bi na najbolj simpl način izmeril razdaljo. Koraki? Mogoče. Potem pa vidim količke pa kandelabre pa sem se vprašal na koliko metrov so narazen. A kdo ve? Kaj pa AC na koliko metrov so stebri, ki držijo ograjo?

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Saj ne rabi bit točna razdalja, več je bolje.
Enako je s smerniki, ki jih pri nas 90-95% ljudi daje 10x prepozno, recimo namesto 100m prej, samo 10m prej.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Reaper85 pravi:
Saj ne rabi bit točna razdalja, več je bolje.
Enako je s smerniki, ki jih pri nas 90-95% ljudi daje 10x prepozno, recimo namesto 100m prej, samo 10m prej.
Zakaj pa naj bi bilo dajanje žmigovca 10m prej prepozno?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Zmigavca ne smeš.dati pred zadnjim možnim odcepom. Če pelješ z zmigavcem mimo.odcepa ,potem....

Tudi dolžina črt in presledkov med njimi je standardizirana. Je pa res da za različen kategorije cest različno najbrž.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Na avtocesti so prekinjene črte v rastru 6-12-6, torej 6 m črte, 12 praznine. Na navadnih cestah je raster praviloma 3-6-3, ni pa nujno, imaš tudi 3-3-3, ter 1-2-1 pa še kaj bolj nestandardnega.

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
Kandelabri za javno razsvetljavo tudi niso povsod na enaki razdalji. Vlogo na razdaljo igra višina kandelabrov, željena osvetljenost in s tem povezana kategorija ceste ipd ... Lahko je okoli 40M +- ....
smile-1.gif

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Ravno odkar sem to napisal imam s tem resne probleme. Folk je dobesedno bolan in ne ve zakaj je smernik.
Saj prav hitro noben ne vozi, ampak tudi če gre 90, nikakor ni kul da najprej neki bremza, potem pa da smernik istočasno kot zavije z volanom. Kakšnih 10m, 2m prej je za večino že zlo velik.
Nimam sploh pojma koliko prej bi moral dat po pravilih, sam bi rekel da vsaj 2x zavorna pot. Seveda kot že rečeno tudi za trikotnik, prej je bolje, edino kar je bilo že omenjeno, da moraš pazit je to, da ne greš s smernikom mimo odcepa. Pa seveda 500m prej tudi ni pametno dajat, ker potem tisti zadaj misli, da si ga že prej pozabil izklopit. 200m prej pri 100km/h pa ne vidim nobenega problema.

Za ostale ok, ki itak ne upajo prehitevat in se tudi počasi vozijo. Ampak meni pa to predstavlja velik problem.
Zato je pač omejitev 90, ker itak noben ne zna vozit, do te hitrosti je praktično vseeno kaj kdo dela na cesti.

Na AC je enako, zaradi takih ne moreš vozit dosti več kot 130, če sta vsaj dva skupaj, ker jih veliko menja pasove brez smernikov, noben ne predvideva da je lahko za njim tudi avto, ki gre 200km/h. Seveda moraš pa v prometu vedno predvidevat najslabše.

Sicer pa vidim da je o tem že potekala debata:
https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/769096/page/0/fpart/4/vc/1

Nazadnje urejeno:

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Načeloma ne, ampak če se lotim prehitevat, je pa pomoje normalno da se vozim bližje.
In če mi eden začne zmanjševat hitrost na cesti brez smernika, se začnem pripravljat na prehitevanje in ne na zaviranje.
Saj se ne gre zdaj da bi moral sam neki na silo zavirat, ampak vseeno bi bil lahko mal bolj pripravljen na manevre tistih spredaj, če bi me na to pravočasno opozorili.

Vsekakor pa velja, da tisti ki dajejo smernik 1m preden zavijejo ali kar istočasno, le tega ne dajejo ker bi jih brigalo za tistega zadaj, ampak ker so pač navajeni da ga dajo pred zavijanjem. Niti približno se jim pa ne sanja komu je ta smernik sploh namenjen. Ker tako kot ga večina daje je bolj samemu sebi v namen.

Nazadnje urejeno:

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
no no, ne razburjaj se toliko zaradi smernikov. jaz priznam, da ga pogosto prepozno vklopim zato, ker ko se približujem križišču, z desno roko najprej prestavim v nižjo, potem pa moram prestaviti telefon iz leve v desno roko, da lahko z levo roko vklopim smernik in ta manever pač potrebuje nekaj časa.
evil.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
enkrat sem poskusil z desno vklopiti smerokaz, samo sem si po nesreči čik sklatil iz ust in sem ga komaj pobral, da mi ni naredil luknje v podlogi, tako da tega ne prakticiram več.
kave pa ne pijem med vožnjo. res ne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Ravno odkar sem to napisal imam s tem resne probleme. Folk je dobesedno bolan in ne ve zakaj je smernik.
Saj prav hitro noben ne vozi, ampak tudi če gre 90, nikakor ni kul da najprej neki bremza, potem pa da smernik istočasno kot zavije z volanom. Kakšnih 10m, 2m prej je za večino že zlo velik.
Nimam sploh pojma koliko prej bi moral dat po pravilih, sam bi rekel da vsaj 2x zavorna pot. Seveda kot že rečeno tudi za trikotnik, prej je bolje, edino kar je bilo že omenjeno, da moraš pazit je to, da ne greš s smernikom mimo odcepa. Pa seveda 500m prej tudi ni pametno dajat, ker potem tisti zadaj misli, da si ga že prej pozabil izklopit. 200m prej pri 100km/h pa ne vidim nobenega problema.

Za ostale ok, ki itak ne upajo prehitevat in se tudi počasi vozijo. Ampak meni pa to predstavlja velik problem.
Zato je pač omejitev 90, ker itak noben ne zna vozit, do te hitrosti je praktično vseeno kaj kdo dela na cesti.

Na AC je enako, zaradi takih ne moreš vozit dosti več kot 130, če sta vsaj dva skupaj, ker jih veliko menja pasove brez smernikov, noben ne predvideva da je lahko za njim tudi avto, ki gre 200km/h. Seveda moraš pa v prometu vedno predvidevat najslabše.

Sicer pa vidim da je o tem že potekala debata:
https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/769096/page/0/fpart/4/vc/1
Na AC NE SMEŠ voziti več kot 130. Ne da ne moreš. Če pa voziš več kot 130 pa ti predvidevaj. Me je zadnjič ena blonda s kp registracijo pritisk dvigovala (če bi kaj drugega dvigovala bi bil tiho).
Med uncem in lj me je 2x prehitela, vsakič je svojo kijo gnala v poden, hkrati pa imela bolj ali manj stalno levi zmigavec, pa se malo blendala. Seveda če pa je bila AC (vsaj pred Lj) bolj ali manj polna. A zdaj pa misli da si ji bomo vsi umikal med kamione?
Oziroma da bomo vsi peljali v poden gas.AC je zapustila na Brdu 3 ali pa 4 avte pred menoj. S svojo vožnjo pa povzrocila kar nekaj jeze najbrž pri voznikih kinso šli za njo prepočasi, ali pa so s svojimi 130 "kampiral" na prehitevalnem pasu (ob polnem voznem pasu kamionov)
200 ga zgi ponoči, pa predvidevaj medveda na AC pa da ti zmigovcev ne bodo dali....ne pričakujem pamod drugih da bodo tebe predvideval z 200kmh.
Zadnje čase opažam da ni ravno veliko padalcev z 150+kmh na AC vsaj v času delovnika na Primorski AC.

Nazadnje urejeno:

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Hitrosti na primorski AC so konkretno padle. Kadar se mi mudi, vozim 140-150, pa me na celi poti KP-LJ prehiti mogoče 5 avtov. Več kot 50% jih po moji oceni vozi pod 130.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Podobno je na štajerki v delovnem času, čez 130 jih vozi mogoče 10-20% avtomobilov, preko trojan pa komaj kdo kak kilometer preko 100 km/h.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Hitrosti na primorski AC so konkretno padle. Kadar se mi mudi, vozim 140-150, pa me na celi poti KP-LJ prehiti mogoče 5 avtov. Več kot 50% jih po moji oceni vozi pod 130.
Bo najbrž kar držalo, jaz ponavadi ne grem do KP, ampak tudi na krajsi relaciji ni nič drugače.
Ko greš enkrat 150, si kamikaza na prehitevalnem. In je škoda živcev (mojih in od drugih voznikov). Zlijem se s hitrostjo ostalih vozil na pasu na katerem sem in daš možgane na off.
Zgleda da je veliko ljudi prebralo.mtl prispevke o varčni vožnji. Pred njim pa se od lubenice.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Pol pa se čudite zafilanim DPFom!
evil.gif

Ja dejstvo je, da ko se peljem skozi Trojane sem s 101 po GPS praviloma najhitrejši. Najbolj zanimivo mi je ko se primorko vozim z avtodomom 110 s tempomatom in so "dirkači" na koncu pred Ljubljano 100m spredaj - pol pa zahebejo kolono od Brezovice do razcepa in večkrat pred njimi zavijem na jug.