Na kavču ali v kavču?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
Torej
grin1.gif

matej_

Guru
25. okt 2007
2.157
682
113
dejansko si NA kavču, če bi bil V kavču, ko bi recimo raztegnu posteljo bi se moral skriti v un prostor, kjer je bila prej postelja.

Še vedno si NA postelji tudi če si zavit V kovter.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Pravilno je na kavču, drugo pa je, če govoriš o postelji .... eno in drugo je pravilno za posteljo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
Ja seveda si na postelji tudi če si pokrit s kovtrom ampak besedno se pa potem bolj uporablja v postelji in posledično bi se lahko reklo tudi v kavču. Se mi dopade, ker se sliši tako prizadeto
grin1.gif

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Dejstva so, da si - NA, OB in POD - v neposredni bližini predmeta, katerega se mogoče tudi dotikaš, drugo dejstvo pa je, da V pomeni, da si v nekem samem predmetu - v hiši, v komori, v avtu, v vodi itd ... Tretjo dejstvo pa je, da je v slovenskem pravopisu pravilno oboje - se pravi V in NA postelji. Isto kot je pravilno "kadar koli" ali "kadarkoli" itd ..
Drugače je pa pravilno samo na kavču.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
Ma sej tehnično slovnično gledano vem, da je pravilno na kavču ampak od kje definicija? Ker, če se gleda na to kje dejansko si, potem tudi ne drži, da si V postelji saj dejansko nisi
grin1.gif

@Patriot - na IN v, pod IN v, ob strani IN v, u name it
tongue-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jezik je živa stvar in se včasih ne pokorava splošnim pravilom. Od nekdaj velja: "grem v posteljo", medtem ko še nihče nikoli ni dejal: "grem v kavč"

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
No, vse je enkrat prvič in očitno sem jaz to včeraj prvič rekel, zato tudi ta topic
tongue-1.gif

Pa še enkrat - vem kaj je slovnično pravilno in kaj se dejansko uporablja, bolj me zanima zakaj je temu tako oz. od kje definicija, saj si v kavču ravno toliko kot na postelji, torej v obeh primerih "na"
grin1.gif

P.s. očitno je tak dan, da se mi da razpravljat o takšnih bedarijah......

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Stari, ti maš preveč cajta.... :D

Dej pejt rajš NA en pir, pa bo takoj boljš....
wink-1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
Po logiki bi rekel, da je kovter del postelje, ni pa del kavča - postelja brez pokrivala nekako ni postelja, kavč s kovtrom se pa "spremeni" v posteljo

Sem zakompliciral...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Po logiki bi rekel, da je kovter del postelje, ni pa del kavča - postelja brez pokrivala nekako ni postelja, kavč s kovtrom se pa "spremeni" v posteljo

Sem zakompliciral...

No vidiš, na nekaj takšnega sem ciljal ja
grin1.gif

@Bandit - ja pa ne, kukr kdaj, danes pa res preveč ja ampak po dolgem času in mi sede
tongue-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.434
5.663
113
Ksz...

Pa sta mela te debate za vsak slucaj al samo za vsak primer?
evil.gif

ecan

Pripravnik
11. avg 2007
371
0
16
Ko boš rešil to vprašanje, potem se še vprašaj zakaj greš V Ljubljano in zakaj NA Jesenice.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
Hvala ampak to me ne zanima, saj tudi sam živim NA Viru, prej sem pa V Kamniku.

Me pa še vedno zanima od kje definicija V postelji, če si pa dejansko NA oz. zakaj NA kavču, če si pa dejansko pokrit enako kot ko si V postelji
tongue-1.gif
Kaj je pravilno se ve a ne, enako kot za mesta, jaz pa sprašujem po definiciji od kje ta "določba" in tega odgovora ni še nihče napisal.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.206
723
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Hvala ampak to me ne zanima, saj tudi sam živim NA Viru, prej sem pa V Kamniku.

Me pa še vedno zanima od kje definicija V postelji, če si pa dejansko NA oz. zakaj NA kavču, če si pa dejansko pokrit enako kot ko si V postelji
tongue-1.gif
Kaj je pravilno se ve a ne, enako kot za mesta, jaz pa sprašujem po definiciji od kje ta "določba" in tega odgovora ni še nihče napisal.

Včasih kavčev ni bilo in so imeli problem manj. Šli so samo v posteljo. Kaj to pomeni? Šli so pač počivat. Tako da termin "biti v postelji" pač pomeni tudi določeno stanje oz namen.

Tudi na kavču počivaš ... si v postelji.

Nazadnje urejeno: