n00b ALERT - Kupil d40, kaj pa zdaj?!

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Prodajalec me je "načohal" da sem ga ubodel, ker je baje solidna stvar za te dinare, še en mini fotič mi je
podtaknil... Zadevo sem sedaj sestavil, usposobil vse od baterije do vseh sestavljajočih zadev, in nekaj malega slikal.
Po kmečki logiki, sem nastavil osnovne nastavitve, zdaj pa samo tako površinsko;

- na kaj naj pazim pri nastavitvah
- kako čim ostrejšo sliko (velikost ni pomembna, kupil 2x 4gb karto)
- se naj sploh poglabljam v nastavitve, al nebom nič dojel?

Hvala za pomoč n00bu.
frown-1.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
če si res totalni n00b bodo avtomatske nastavitve popolnoma dovolj

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Nekako imam občutek, da bi bilo bolje, da bi dal mami D40 in sam obdržal kompakta... Razen seveda, če imaš čas za učne ure fotografije in Photoshopa?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ja itak da mam. (voljo, če si mislil to)

Pač zanimajo me osnovne finte, recimo; (če se komu da citirat, pa pripisat odgovore)

Image quality:

- NEF (RAW)
- JPEG fine/normal/basic (ok, to mi je jasno)
- NEF (RAW) + JPEG basic

Image size:

- 6.0, 3.3, 1.5MP (kaj mam naj kdaj nastavljeno)

Pol pa se še tu pojavljajo raznorazni "K"-ji, recimo tam od 0.7, 1.1, 1.9 (kaj je to)

ISO sensitivity:

- Auto, 200,400,800,1600, HI 1 (kaj, kdaj)

Hvala za pomoč...

Nazadnje urejeno:

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
Nef zahteva naknadno obdelavo na računalniku, če te to ne zanima se drži jpg-jev. Če imaš 2x 4giga kartice mirne duše pokaj na 6M fine jpgj-je. ISO - ti izraža občutljivost senzorja na dano svetlobo, čim nižja cifra tem bolje. Včasih pač ne gre drugače in je potrebno povišati ISO na račun kvalitete. Avto ISO pa deluje tako da sam prilagaja občutljivost dani situaciji, samo še zmerom ima omejen razpon (recimo od 100-800 oz kakor nastaviš).
Z DSLR-om lahko sikaš enostavno kot z kompaktom, lahko pa se poglobiš in naštudiraš kaj je prioriteta zaslonke, časa, globinsko ostrino, kako jo kontrolirati....lahko pa simply point & shoot, slike bodo vseeno dobre :)

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Image quality:

- NEF (RAW)

Izberi, če potrebuješ kvaliteto (in se ti da veliko photoshopat).

Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
- NEF (RAW) + JPEG basic

Ne diraj, ker nekako ni uporabno. Če bi bilo RAW + JPEG fine...

Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
- 6.0, 3.3, 1.5MP (kaj mam naj kdaj nastavljeno)

6 MP nonstop

Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Pol pa se še tu pojavljajo raznorazni "K"-ji, recimo tam od 0.7, 1.1, 1.9 (kaj je to)

Kje si to našel?

Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
ISO sensitivity:

- Auto, 200,400,800,1600, HI 1 (kaj, kdaj)

Bolj je temno, več uporabljaj. 200 zunaj, ves čas, razen če je oblačno in potrebuješ krajši čas slikanja. Takrat preklopiš na 400. Notri brez fleša pa 800 ali 1600, odvisno od situacije in od tvoje roke. HI1 ne šlataj, razen če je res nujno (na vsak način potrebuješ fotko in ti kvaliteta ni pomembna).

Drugače pa vaja, vaja, vaja...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Točno tako. vse na Auto, od vrtljivega gumba, do ISO, sharpeninga itd.
grin1.gif
Potem pa počasi napredujmo...Malcom, jaz bi ti lahko o fotografiji in nastavitvah napisal ibr esej, pa ti ne bom, ker se mi preprosto ne da. pa tudi časa nimam ravno v izobilju. Internet nudi ogromno informacij na to temo, altov pa ne potrebujem, nima kja z njimi.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Se mi zdi, da bi bilo ful bolje, če bi ti povabil enega kolega, ki bi pač imel podoben fotkič lepo na pivo, pa da ti u živo pokaže kako in kaj
wink-1.gif

Ker saj...lahko sprašuješ preko foruma, pa tudi izveš, samo info iz prve roke bi ti pa pomoje še najbolj prav prišel, če praviš da je to tvoj prvi Fotoaparat
grin1.gif

lp
Peter

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
- NEF (RAW) + JPEG basic

Ne diraj, ker nekako ni uporabno. Če bi bilo RAW + JPEG fine...

Meni se pa to zdi veliko bol uporabno kot fine. Imam namrec na voljo oboje, pa imam vedno na basic. To rabim predvsem, ko potujem in zelim pokazati kaksno fotografijo. Ne morem z neke leve drzave posiljat nef fajlov, poleg tega vecina nima nef konverterja. Takle basic jpg je pa glih pravi. Se malo ga pomanjsam, ce je software
wink-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
odhajaš v USA, aparat pa kupiš pri nas
aplauz.gif

1. aparat je bil praktično zame zastonj (300€ za 2 digitalca, zraven sem dobil se coolpixa)
2. še to so mi dali na 3 obroke
3. kam naj uvoženim z US, ko mi čez eno leto nekaj crkne?
4. ponudbo ki sem jo dobil, bi zavrnil samo človek brez € v žepu in bedak
5. teden poprej sem našel 120€ na cesti, torej sta me oba skupaj stala 180€, na 3 obroke
cool-1.gif

Zdaj pa reči da sem naredil slab biznis.

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Se mi zdi, da bi bilo ful bolje, če bi ti povabil enega kolega, ki bi pač imel podoben fotkič lepo na pivo, pa da ti u živo pokaže kako in kaj
wink-1.gif

Ker saj...lahko sprašuješ preko foruma, pa tudi izveš, samo info iz prve roke bi ti pa pomoje še najbolj prav prišel, če praviš da je to tvoj prvi Fotoaparat
grin1.gif

lp
Peter

Točno to sem storil, mi je obrazložil te leče in svetlobnost pa te odzivne čase in nego aparata...

In malo sem se še lahko igral z njegovo 20kg mašino;