Mreža MAC - PC

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ok, zdej mam pa počas dost tega pc (win 7)in mac-a.

Mreža enkrat dela, enkrat ne. Povezana sta preko huba. Ko Mac vidi PC, ne more kopirat nanjga. Če PC vidi MAC dela normalno, ampak spet enosmerno. Fora je pa še to, ker je še en PC (xp) povezan in se vohata čisto normalno z MACom.

Kako to nastavit, da bo delalo 100%??? Zna kdo to narest?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ok. naredil sem vse, tko kot piše, pa mi v networks nič več ne kaže kot prej.

problem mora biti nekje drugje. Res je, da na MACu ni tistega smb (al kaj je ta leopard).

Čudno mi je to, da MAC lahko pingam vedno...

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Ja brez SMB storitve na Macu žal nebo nič delalo, ker le ta service omogoča delovanje mreže PC - MAC.
Drugače ti pa svetujem da uporabiš vi Finderu meni Go conect to server in tam vpišeš Win7 kišto ter mapaš disk, le tega ti bo potem vrglo na desktop na Mac OS-u, operiraš tako kot z ostalimi diski v Mac okolju.
Kar se pa tiče povezave PC - MAC, pa če je vredi SMB nastavljen mora delat.

Je res da se velikokrat tako v Explorerju kot v Finderju pcji v mreži ne vidijo, to je pa predvsem v tem ker zadeva deluje na TCP/IP protokolu ker se preko NetBIOS-a in predvsem WINS protokola ne znata zmenit.
Teorija TCP/IP protokola pa temelji na IP naslovih ter DNS resolverju (se pravi povezovalcem da je IP xxx.yyy.zzz.www WIN7-PC)

Moj predlog uporabljaj direktne IP povezave ali pa si na Macu uredi etc/hosts datoteko kjer si boš vpisal IP naslove računalnikov ter njihova imena npr. WIN7-PC, Mac, PrintServer,....
tole hosts datoteko imajo tudi winsi kje pa žal nevem(dolgo tega kar sem urejal win pc).
Lahko pa si v omrežju postaviš Win ali Mac Server na njega naložiš DHCP in DNS strežnik pa ti bo potem to server razreševal.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ok...

tale smb nam dela probleme. kako se to aktivira? na macu je naložen tist sistem leopard, samo smb ni nikjer videti? a je to treba dodatno kaj zdownloadati?

Zdej smo vsaj tok rešili, da mac snema na pc.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Vklopi se sam greš v System preferences tam imaš ikono Sharing
pol pa kljukico pri File Sharingu na desni ti pa piše Windows Sharing: ON
gumb Options..
Odpre se ti meni zadnja opcija je SMB, nastaviš še uporabnika -e in to je to pol se pa loti host fila
probaj v terminalu napisat
sudo nano /private/etc/hosts
pa si editiraj hosts datoteko

aja

Winsi jo majo na http://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_(file)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
itak. to bi mogl tam pisat, kjer so printer sharing, file sharing, itn... sej sm en na eni strani že gledal, k kaže cel potek s slikcami, samo se mi je pri prvi ustavilo, kjer je manjkala ta smb opcija.
smile-1.gif