MPEG 2 - MPEG 4

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Pozdravljeni!

Prosim, če mi lahko kdo sporoči od kdaj je poznano, da se bo v SLO uporabljal standard MPEG 4 za digitalno TV?
Mogoče tudi kje je to objavljeno (Uradni list ali kakšen Zakon) ?

Hvala vnaprej

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Hvala!!!

Vse sem že pregledal pa še vedno ne najdem kakšnega datuma objave ali sprejetja zakona, pravilnika ali kaj podobnega o sprejetju standarda MPEG 4.

Ali mogoče še kdo lahko kaj namigne?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
435
83
Hm. A v onem zakonu, ki je linkan na strani ni nič. ??
Nisem nič bral. APEK je pač prvi padel v glavo, ko sem prebral vprašanje zgoraj.

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
Pred dnevi sem bral članek, samo ne vem ali je blo na 24ur.com ali RTVSLO kjer je bil tud podan link do naslova kjer ga je APEK objavil kakšne specifikacije morajo imeti televizorji v SLO. Datum se mi zdi da je bil 28.oktober 2008 tako da so trgovci vedeli kaj morajo prodajati.
Sedaj sem tole našel morda to iščeš. Na tem linku klikni pvo zgoraj,je v PDF formatu
http://www.google.si/search?hl...mp;aq=f&oq=

Nazadnje urejeno:

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Hvala.

A to pomeni, da trgovci do takrat niso vedeli kateri standard bo uporabljen?
Se pravi, da če si TV nabavil pred 3.11.2008 so ti lahko brez slabe vesti prodali MPEG 2 ali pa MPEG 4 dekoder.

Ali ni bil standard sprejet in potrjen prej, nato pa so bili izdane specifikacije katere so navedene v linkanem dokumentu?

Hvala in LP

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Trgovci ti še sedaj lahko prodajo MPEG2 TV brez slabe vesti... edino ločene sprejemnike morajo prodajati po standardu.

Sicer pa... zakaj te tako zelo zanima točen datum?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Projekt prehoda na digitalno oddajanje prizemne TV je star že kar nekaj let in od začetka se je vedelo, da ne bomo šli po stopinjah ostalih sosednjih držav, ampak bomo šli "direktno" na MPEG4 kodiranje. Kdaj je bilo uradno portjeno, bogsigavedi.

Me pa zanima, zakaj rabiš ta podatek? Sicer pa, trgovec ti bo prodal, v kar te bo prepričal. Od tebe je odvisno, kaj boš kupil. Tu pa je važno, koliko veš, kaj kupit
wink-1.gif

Lp
Peter

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
O MPEG4 se je začelo govoriti že precej prej. Tole je en članek iz oktobra 2006, kjer je bilo že jasno kaj se bo uporabljalo.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Hvala vsem za odgovore.

Podatek pa rabim, ker se bom šel v torek "pogovorit" z direktorjem večje trgovine, kjer so kljub eksplicitni zahtevi po TV-ju s katerim bodo lahko gledali digitalno TV tastu in tašči prodali MPEG 2.

To pa ni niti vse.
Ko sta izbirala so jima obljubljali tudi "ambilight" sistem (kateri seveda ne obstaja pri tem modelu) in tudi to, da bodo s tem modelom brez drugih aparatov lahko gledali filme naložene na USB ključek preko USB vhoda (to pa še ne vem od kje taka ideja).

Si morete mislit kakšen nateg, ko sedemdesetletnik sprašuje vse to, trgovec pa mu mirne duše vse to tudi proda brez kančka vesti.

Sicer ne upam na kakšen večji uspeh, vendar pa bi bil rad opremljen z vsemi podatki, ki jih bom potreboval.

Če bo kaj zanimivega sporočim.

To, da pa bo v uporabi JPEG 4 pa sam vem že dolgo časa in sem s to zadevo nekaj seznanjen. Žal me (pa tudi drugih) ob nakupu niso nič kaj osebej vprašali, ampak so samo veselo pripeljali domov novi, ploščati TV.

LP

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik vesper pravi:
Hvala vsem za odgovore.

Podatek pa rabim, ker se bom šel v torek "pogovorit" z direktorjem večje trgovine, kjer so kljub eksplicitni zahtevi po TV-ju s katerim bodo lahko gledali digitalno TV tastu in tašči prodali MPEG 2.

To pa ni niti vse.
Ko sta izbirala so jima obljubljali tudi "ambilight" sistem (kateri seveda ne obstaja pri tem modelu) in tudi to, da bodo s tem modelom brez drugih aparatov lahko gledali filme naložene na USB ključek preko USB vhoda (to pa še ne vem od kje taka ideja).

Si morete mislit kakšen nateg, ko sedemdesetletnik sprašuje vse to, trgovec pa mu mirne duše vse to tudi proda brez kančka vesti.

Sicer ne upam na kakšen večji uspeh, vendar pa bi bil rad opremljen z vsemi podatki, ki jih bom potreboval.

Če bo kaj zanimivega sporočim.

To, da pa bo v uporabi JPEG 4 pa sam vem že dolgo časa in sem s to zadevo nekaj seznanjen. Žal me (pa tudi drugih) ob nakupu niso nič kaj osebej vprašali, ampak so samo veselo pripeljali domov novi, ploščati TV.

LP

Če ni skrivnost, pa nam zaupaj katerega Philipsa (točen model) sta kupila tast in tašča.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik vesper pravi:

Imas na papirju (narocilo oziroma predracun) vse to napisano ali bos samo sel tja in rekel, da so hoteli tointo, dokazati pa tega ne mores ?

Citat:

Ce ze tebi hitro uide taka cvetka, kako potem ne bi (kot pravis) tehnicno neukima sedemdesetletnikoma, ki sta morda mislila, da sta zahtevala tointo, v resnici pa sta zahtevala nekaj drugega, brez ustreznih papirjev bos pa ti bolj tezko koga preprical, da nista kupila tistega, kar sta sama zahtevala ...

Kar naprej se dogajajo take stvari, kot pri stari mami ("jaz nisem nic podpisala", "OK, pojdi iskat papirje, katere so ti pustili" in evo, takoj vidim njen podpis na pogodbi), ne vem ali so starejsi ljudje res toliko sklerozni, ali pa ne razumejo vec implikacij svojih dejanj. Tako placuje TV, katerega sploh ne gleda, pa se dopovedati se ji ne da, da placuje nekaj, cesar ne uporablja, in bi lahko ze odpovedala.

In preden poreces "zakaj bi pa sorodnika sploh kupila TV, katerega potem od leta 2011 dalje ne bi mogla gledati slovensklih programov preko zunanje antene ?": morda jima je bilo pojasnjeno, da ima TV moznost razsiritve z MPEG4 kartico, kar ni bilo tako zelo redko pred nekaj leti, saj je bila implementacija MPEG4 v marsikaterem modelu pomankljiva. V glavnem, najdi papirje, kjer se vidi kaj sta narocila, sicer mocno dvomim, da bos karkoli opravil.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Živijo!

Če si bral moje odgovore sem v njih razločno napisal, da sicer mislim, da bom težko kaj rešil, zato pametovanj v tvojem stilu nikakor ne rabim!

Moj namen je predvsem v tem, da se skušamo kaj dogovoriti, da bo volk sit in koza cela, vem pa, da bo beseda proti besedi dokončno težko prinesla pozitiven učinek.

Napisal sem tudi, da je v samem postopku prodaje prišlo do napak pri najmanj treh stvareh (ambilight, Usb vhod in seveda MPEG 4 kodiranje), kar pa je že težko verjeti, da gre samo za naključje ampak že bolj meji na prodajo artikla na vsak način !!

Prepričan sem, da je takih primerov precej. Mogoče pa se bo trgovec le malo zamislil nad strokovnostjo prodajalca in predvsem moralnostjo takega načina prodaje.
Med drugim imamo tudi Zakon o zaščiti potrošnikov, katerega se lahko tudi uporabi. A si že kdaj slišal za zavajanje potrošnika?

Vsekakor se zavedam, da bo brez ustreznih dokazil to izredno težko!

LP

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Ma noben ti ne bo brezplačno "rešil" zadevo. Daj ne seri z budalaštinami.

Citat:

V primeru, da naprave, kupljene v Sloveniji po oktobru 2008, ne bodo ob nakupu delovale ali pa ne bodo pravilno delovale kasneje, ministrstvo napotuje uporabnike, da zahtevajo od prodajalcev, da te naprave ali nadgradijo v skladu s slovenskimi priporočili, ki so bila objavljena oktobra 2008, ali zamenjajo ali vrnejo kupnino.

Jaz to berem kot "zastonj". Da bo trgovec civili, pa je itak jasno. Pač malo bolj pritisneš.

Glede jezika pa te bo že mama...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik vesper pravi:
Če si bral moje odgovore sem v njih razločno napisal, da sicer mislim, da bom težko kaj rešil, zato pametovanj v tvojem stilu nikakor ne rabim!

Sorci, da ti moj odgovor ne ustreza, cisto sem sokiran
shocked-1.gif
Bom pa vseeno spisal se enega, ker prvi ni dosegel zelenega ucinka.

Citat:
Moj namen je predvsem v tem, da se skušamo kaj dogovoriti, da bo volk sit in koza cela, vem pa, da bo beseda proti besedi dokončno težko prinesla pozitiven učinek.

Ni videti; meni izgleda bolj tako, da si prisel sem malce pojamrat o "nategovanju" in "zavajanju potrosnikov", pri cemer gre od vseh teh potrosnikov v bistvu samo za tvoje sorodstvo, ki bi kupovalo nekaj, cesar ne razume, ne bi pa vzelo s sabo koga, ki razume. Kaj pa vem, morda si celo ti bil tak pametnjakovic, da si jih nagovoril v nakup necesa, ne da bi se prej dovolj dobro pozanimal oziroma ju opremil s potrebnimi podatki, ce sta ti ze zaupala, pa se poskusas izvleci iz dreka, v katerega si sam skocil ?
grims-1.gif

Ce imas papir, na katerem pise: "narocamo tainta model TV" ali "narocamo TV z MPEG4 dekoderjem, ambilight, itd." oziroma racun za tak TV, potem je to kar ugodno, saj je v tem primeru res slo za zavajanje in bos (upajmo) lahko zadevo uredil.

Ce tega nimas, in imas samo zagotovilo dveh penzionerjev da sta eksplicitno zahtevala TV z MPEG4, USB vhod za predvajanje filmov s prenosljivih medijev in ambilight (yeah, right
rolleyes-1.gif
), ne bos opravil nic. Raje se sprijazni, da so stari ljudje tehnicno neizobrazeni, za povrh pa tisti iz generacije, ki ni vec odrascala v kraljevi Jugi, pogosto se trmasti cisto po nepotrebnem (oni vedo bolje ...), ce torej rinejo v nekaj po svoje in niso pripravljeni sprejeti pomoci, katero si jima po tvojem javkanju tukaj sodec zagotovo ponudil (a kot kaze neuspesno), naj pa se zivita s posledicami. Izkusnje so najboljsa sola, samo solnina je vcasih draga. Tokrat bo najvec par sto EUR.

Citat:
Napisal sem tudi, da je v samem postopku prodaje prišlo do napak pri najmanj treh stvareh (ambilight, Usb vhod in seveda MPEG 4 kodiranje), kar pa je že težko verjeti, da gre samo za naključje ampak že bolj meji na prodajo artikla na vsak način !!

Vem, to se redno dogaja, prodajalci vlacijo ljudi iz njihovih domov, jih privedejo v stacuno in tam ustrahujejo z nerazumljivo zvenecimi kraticami tako dolgo, da se revezi uklonijo in kupijo TV z MPEG2 in brez ambilighta.

Citat:
Prepričan sem, da je takih primerov precej.

Imam ravno tak primer v svoji druzini. Potrudim se pac kolikor se najbolj lahko, ampak namesto drugih pa res ne morem ziveti. Ce kdo naredi nekaj nesmiselnega, ceprav je imel moznost, da bi mu pomagal, a je to zavrnil, naj se prenasa posledice.

Citat:
Med drugim imamo tudi Zakon o zaščiti potrošnikov, katerega se lahko tudi uporabi. A si že kdaj slišal za zavajanje potrošnika?

Ljuba dusa, kje ti vidis kaksno zavajanje ? Po tvoji interpretaciji mene poskusa zavesti prodajalka na delikatesi, ker mi odreze dve deki salame prevec, jaz butl pa tega ne opazim ... nesejne, opazim in se sprijaznim s tem, ali pa na licu mesta protestiram, ne pa da jamram o zavajanju potrosnikov na enem forumu kasneje.