Motorno olje - rok trajanja

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Zaradi ugodne cene sem si naredil manjso zalogo motornega olja za moj avto. Ker gre v avto le 3,5 litra olja, kantice so pa po 5 litrov, me zanima, ce ima olje morda kaksen rok trajanja. Recimo v koliksnem casu se mora porabiti odprta kantica in koliko casa je lahko olje v zaprti kantici. Sem sicer malo gledal embalazo in nikjer ne razberem datuma izdelave.

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Tako kot konzerve s hrano v Jugi? Rok trajanja neograničen.
smile-1.gif

Ogo

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Hja jaz sem pa slišal za enga ko je imel doma olje predolgo, ga vlil v motor in kasneje je le ta zaribal in to vsega po 7 km vožnje! Torej raje prste stran, na PM mi daj naslov da ko grem mimo da poberem to olje da slučajno ne bi pristalo v smeteh, saj je te zadeve potrebno skrbno reciklirat
evil.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Nobena stvar na tem svetu nima neomejenega roka trajanja. Še sam svet ne.
wink-1.gif

Priporočila za motorna olja so, da se v neodprti originalni embalaži uporabijo v roku največ petih let. Namreč obstojajo dokazi, da sestavine motornega olja počasi reagirajo z embalažo, manjše molekule, so pa celo sposobne uiti iz embalaže. Torej prihaja do postopne degradacije kakovosti motornega olja.

Ogo

Nazadnje urejeno:

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Citat:
Uporabnik Ogo pravi Namreč obstojajo dokazi, da sestavine motornega olja počasi reagirajo z embalažo, manjše molekule, so pa celo sposobne uiti iz embalaže. Torej prihaja do postopne degradacije kakovosti motornega olja.

Ogo

Saj ne da ne verjamem priporočilom. Ampak čisto vsake bučke pa tudi ne kupim.
Pravilno izbrana embalaža nikakor ne sme reagirati s snovjo, kaj šele da bi "spuščala" manjše molekule.
Ne vidim nobene ovire, da nebi vsaj približno pravilno skladiščenega 30 let starega olja vlil v 30 let star avto. V novega pač ne, saj ni načrtovan za takšno olje.
write.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ej, noben ti ne brani kupit zalogo motornega olja za naslednjih 25 let. Jaz sem ti samo svoje povedal in ti zraven navrgel še link, kaj priporoča eden izmed proizvajalcev motornih olj. Sedaj pa vsakemu svoje. Eni pač imajo radi ribje konzerve iz leta 1934, drugi pa pač ne.

Ogo

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.385
5.661
113
Mam doma 1L Valvolina TurboV 15w40......po specifikacijah mora bit vsaj 1993++ ....API SH je bil 1993-1998...pote ga je 98 zamenjal API SG

Se prav je kantica stara vsaj 10let........in namesto lepe zlaotrjave barve olja ma črnorjavo kot da bi ga zlil vn iz karterja med zamenjavo.
smile-1.gif

Seveda je še uporaben za rezanje navojev
smile-1.gif
konzerviranje raznih kovinskih stvari! Za v motor ap definitivno ni!

Tudi stric z doktoratom iz kemije je rekel bejž stran z takim oljem od motorja......to je "sesuto" olje....mašina bo zaribala.....pač kemija po kakih 4-5letih propade ker nič ni večno
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Če gre za sintetiko, si mirne duše narediš zalogo za kaka 3 leta, ne bo nič narobe.

Glede staranja olja...v menjalniku je (običajno) olje celotno življ. dobo avtomobila - torej v povprečju nekje med 10 in 15 let.

Pa zadeva kar 'drži'..kljub temu a je stalno v uporabi ob vseh možnih pogojih od - 20 do + 40 stopinj.

Tak da...bo nekaj let BP zdržalo v zaprti kantici, nekje v garaži 3 do 5 let brez da bi se sekiral zaradi letnice izdelave.

hurco

Zelenc'
25. dec 2009
15
0
1
Zdravo vsem!

Bom kar tu nadaljeval, imam Castrol olje za diferenciale star 10 let, kot prvo sem sklenil da se ne bom sikiral zaradi starosti, če olje tečejo v diferencialih 20 let, zakaj ne bi zdržal v kantici 10 let, kot drugo pa je olje Castrol epx 80, z standardom SAE 80 (tako piše). Sedaj imam na vozilu podatek naj uporabljam olje: SAE 80 W-90. Ali je to isto olje in je samo druga oznaka zaradi sprememb standarda, ali ima to olje dejansko druge lastnosti kot moj? Hvala!

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Če se navežem ...

Kaj pa recimo nafta, ki je skladiščena v cisterni ... je še uporabna po 3 letih? Izgubi kakšne mazalne sposobnosti?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik hurco pravi:
Zdravo vsem!

Bom kar tu nadaljeval, imam Castrol olje za diferenciale star 10 let, kot prvo sem sklenil da se ne bom sikiral zaradi starosti, če olje tečejo v diferencialih 20 let, zakaj ne bi zdržal v kantici 10 let, kot drugo pa je olje Castrol epx 80, z standardom SAE 80 (tako piše). Sedaj imam na vozilu podatek naj uporabljam olje: SAE 80 W-90. Ali je to isto olje in je samo druga oznaka zaradi sprememb standarda, ali ima to olje dejansko druge lastnosti kot moj? Hvala!

isti smorn

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Če se navežem ...

Kaj pa recimo nafta, ki je skladiščena v cisterni ... je še uporabna po 3 letih? Izgubi kakšne mazalne sposobnosti?

samo tankaj in vozi

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.420
402
83
Ljubljana
Jaz imam olje z soda, ga dobim zastonj včasih po 3-4 litre in imam 2 leti ponavadi v kantici od vitreksa... in dela vse ok