Motnje pri SIOL TV

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zdravo

Zadnjih par dni imamo motnje na SIOL TV storitvi. Telekomovci pravijo, da je vse OK, vendar napake na routerju oziroma statistika routerja kaže, da so napake.

Sedaj tehnično osebje pravi, da je za te napake kriv elektro pastir za živino pri skoraj 1,5 km oddaljenem sosedu. Pri tem je treba povdarit, da gre omrežja pod zemljo.

Se mi samo zdi ali nas malo vlečejo?

Je že kdo imel takšen primer?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sem imel podobne težave. Sem bil z njihovim heldeskom več na telefonu kot s punco:)

Na max 14dni je začelo metat linijo dol. Ne glede na uro, vreme, promet... Bli parkrat pri meni doma in v njihovih omaricah in vse meritve pokazale čisto stabilno linijo. Zamenjali napajalnik od modema in še vedno nič boljše.

Nato so nekak pogruntali, da je očitno kriva napeljava:
oni zamenjali kabel do hiše, jst pa po hiši. Sedaj sem še naročil paket 10M in 14dni že dela. Držimo pesti, da se je res popravlo:)

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
elektrika precej vpliva na sliko.
npr. če moja lika perilo pred TVjem, vsakič, ko stisne paro mi TV zakocka za sekundo..

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Res je... če je slaba napeljava in če je linija nekje na meji zmogljivosti, potem električne motnje vplivajo na sliko.

Pri nas je bilo včasih tako, da je linija zmogla 6Mbit, nastavljeno je bilo na 5.5Mbit.... in pri vsakem grmenju (kabli so v zraku) je slika zakockala. Enako se je zgodilo pri vklopu klime. Sedaj so centralo prestavili v vas, linija zmore 17Mbit, nastavljena je na 11Mbit in kockanja ni več.

Torej imaš opcijo zamenjati kable in izboljšati linijo (to ni vedno možno), ali pa zmanjšati naročeno hitrost na tak nivo, da ne bo več občutljiva na motnje.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Meni je včeraj padala povezava na optiki. Vsaj 5x je v routerju zabeleženo, da ni povezave, najdaljša je bila od cca 5h do 7 zjutraj, potem pa krajše po največ 10 minut.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.915
-8.645
113
Ja bližnje motnje res lahko vplivajo, če si na meji. Absolutno pa nima nobenega vpliva čez kilometer oddaljen pastir

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ja bližnje motnje res lahko vplivajo, če si na meji. Absolutno pa nima nobenega vpliva čez kilometer oddaljen pastir

Ta pastir je samo izgovor, da ne bi popravljali...
bonk.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
No ja... teoretično bi lahko motilo, če bi bila njegova parica zakopana direktno pod generatorjem pulzov. Ampak to je zelo teoretično.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Ta pastir je samo izgovor, da ne bi popravljali...
bonk.gif

Ni izgovor ker je res možen vpliv
wink-1.gif

Uh - koliko sem se jaz preje..l preden sem ugotovil motnje s pastirjem
frown-1.gif

Pravilom vsaka el motnja vpliva na xDSL. Seveda se to najbolj pozna na zračnih kablih saj so zemeljski "zaščiteni" še s plastjo zemlje in imajo še Al ovoj. Vsak zemeljski kabel pa nekje pogleda iz zemlje in je tam izpostavljen motnji.
Ker mora biti el. pastir na eni strani ozemljen je najbolj priljubljena točka ozemljitve telefonski drog ali omarica
aplauz.gif

Na enemu hribčku, kjer imam tri stranke se je pojavilo grozno kockanje - pastir ozemljen na tel. drog z omarico
crazy1.gif

Kmetu sem predlagal, da vzame leskovo vejo in "ročno" pase ali podaljša ozemljilo na električni drog in kockanje je izginilo
cheer.gif

Tudi po el. liniji pride dosti motenj kot je že nekdo nad mano ugotovil z likalnikom.
Najpogostejše motnje pozimi beela gorilnik pri peči za CK. Ko vžge napravi cca. 4mm dolgo iskro
crazy1.gif

Pa ko kakšen kaj vari v okolici se tudi rada sesuje slika. To sta le dva močnejša vira motenj - manjših je še XY
tongue-1.gif

Malenkostno se jih lahko omeji z preklopom na drugo fazo (če imaš 3F priključek in to znaš napraviti) ali z feritnimi filtri, ki niso samo za zmanjšanje porabe goriva ( https://www.alter.si/tabla/show...0&fpart=all
bonk.gif
)
UPS do 1000 eurov tu ne reši problema
wink-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.594
3.113
113
Pri nas gre kabel čez pašnik s pastirjem pa ni nobenih motenj, res pa je, da je pastir ozemljen na strelovod hleva in ne na TK omarice.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.915
-8.645
113
Ja samo je velika razlika med ozemljitvijo pastirja na telefonski omarici, ter pastirja oddaljenega kilometer od kabla
tongue-1.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ja samo je velika razlika med ozemljitvijo pastirja na telefonski omarici, ter pastirja oddaljenega kilometer od kabla
tongue-1.gif

tam pa omarica in gor ozemljen pastir - šprica po celemu kablu
wink-1.gif

telekom oziroma GVo bo moral zaposliti več pastirjev (ne električnih)
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A ni železna palica zataknjena v zemljo dovolj dobra ozemljitev za pastirja?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.528
434
83
Načeloma je. A če so razdalje velike se marsikje išče "optimalnejše" rešitve.