Moskva

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Drugi teden potujem v Moskvo - za 5 dni.

Če je kdo od vas že bil, bi prosila za kakršnekoli napotke...kaj, kje, zakaj, kako...
Prebrala sem že dosti - a osebne izkušnje so ponavadi dosti vredne!

Hv
roza.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
dačo, a delaš gor?
kako se ti zdi mesto?

jaz sem bil ene 3 mesece v rusiji, ampak ne v moskvi. V selih okoli :p

lp

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Enako bom tudi jaz preživel dva dni preden grem naprej.
Zanima me koliko naj računam na hrano, recimo en normalen obrok v kaki čisto preprosti menzi ali gostilni.
Sem gledal ravno sedaj hostle in me je malo stisnlo. Sem vedel da je eno izmed najdražjih mest, ampak 24€ za 10postleni dorm je pa tudi cena
smile-1.gif

Hvala, m

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
precej odvisno kam greš. Cene so od dragih do zeloooo dragih. Odvisno tudi kaj je zate kosilo. Jaz sem pred 3 leti plačal preračunano 17 EUR za krompirjev golaž, solato in sok. V LJ bi takrat plačal dobre 3 EUR. Pa to ni bila Moskva ampak selo bogu za nogu.

lp

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Najbolj znana ruska veriga menz je Mu-Mu, prepoznal jo bos po crno-beli kravi, ki stoji pred vhodom.
smile-1.gif

Jaz sem pricakoval, da bo drazje glede na famo, ki jo ima. Nepremicnine so pregresno drage, drugo pa je pac "le" drago, kot bi pricakoval od take prestolnice. V takih menzah dobis obrok za 200-300 rubljev, kar se mi zdi ugodno. Sicer ne jem veliko po restavracijah, ker si kuham v stanovanju, na sihtu pa imamo menzo v kateri shajam z dobrimi 200 rublji/obrok.

Enkrat so nas peljali v restavracijo Del Bosco v GUM-u, ob rdecem trgu. Cena od 700 do 3000 rubljev za jed. Kar je pac veliko, a spet ne toliko da bi jokal. Take cene najdes tudi v LJ. Prav tako so nas vabili v neko restavracijo, kjer so jedi okoli 1200 rubljev. Drugace pa sem pogledal se po menijih parih usputnih ostarij, na katere sem naletel pa so cene "sprejemljive" recimo v rangu 500-700 rubljev. Fast food na nogah mas pa od 60 do 120 rubljev kar je pa tut ok, ce hoces na hitro kaj pojest. Tako da Mu-Mu je za probat, Ga imas pa na dostih mestih, recimo na Arbatski v samem centru, pa pol na Frunzenski, ki je 3 postaje od Kremlja, itd.

Kar se tice mesta, jah nekaj stvari je za videt, odvisno kaj kdo zeli. Je pa definitivno St Petersburg tisto pravo, ce se hoces nagledat. Moskva je mene malo razocarala. Kremelj je ok, a spet nic wau. Za pogledat. Rdeci trg, zanimiv z lepo cerkvijo na koncu trga. Vecni ogenj ob Kremlju s castno strazo, ki je vcasih strazila ob Leninovi grobnici na rdecem trgu a jo je Putin odmaknil, k vecnemu ognju. Fontane ob Kremlju so zvecer tut zanimive za pogledat. Blizu Kremlja je potem se najvecja knjiznica - z Leninovim imenom seveda, v blizini je Arbatska ulica, ki je pesacka zona, polna suvenirjev. Znajo vsi anglesko zaracunat. Najbolje je govorit cene po slovensko, skoraj enako se izgovarja in ce se nisi scenkal vsaj za tretjino cene, si naredil bolj svoh biznis (no odvisno kaj kupujes).
smile-1.gif

Stalin je pac hotel postaviti osmo sestro, pa ga je prej
evil.gif

Seveda spet polno suvenirjev. Kar se suvenirjev je najbolje iti na Izmailovsky Vernisazh al kako ze (Partizanskaya metro postaja), kjer mas vsega boga, pa vse na kupu, pa se cenkat se da fajn. Tam je tut postavljen kao mali Kremelj. Tko no, ne vem kaj koga zanima, da ne pisem prosto po presernu. Lahko si ogledate Puskinov muzej, Tolstojev muzej, itd. itd. Na metro postaji Pushkinskaya je njegov kip zunaj v parku, kar je bil prvi kip umetniku v Rusiji. Zanimiv je tudi VDNKh oziroma sedaj so ga preimenovali v VVC, kjer se zbira masa ljudi in je nazalost bolj kot ne "ciganluk", polno raznih zadev za sproscanje in zajebancijo. Kar vecini folka sede, sam pa unici lepoto VDNKh-ja, ki je sestavljen iz desetine paviljonov, vsak je namenjen necemu. Ker je zmanjkalo denarja, so posamezne paviljone zaceli oddajati in so zdaj ti paviljoni polni trgovin.
bonk.gif

Sam sem osebno od Moskve vec pricakoval in je St Petersburg pustil vecji vtis na meni (mogoce zato, ker sem sel gor samo za par dni, tu sem pa dalj casa). A mislim da mi je bolj vsec nasplosno zaradi blizine Evrope, pa tut zenske so bolj okusne gor. V Moskvi naletis na petarde, sam so v povprecju dost mesnate pa neokusno oblecene. Sam na maso ljudi, ki jo vidis se vidi marsikaj. Najbolj zanimivo mi je to, da folk na veliko pije na prostem, staro in mlado, po cesti, v metroju, kjerkoli... flaso piva v roki pa gremo. Pivo v trgovini je razlicno od 20 (ruska piva, Tuborg, Carlsberg, Efes, Fosters... so okoli 30-40) do 80 rubljev (Ceska piva - Budweiser, Pilsner Urqell, ...), Ne vem, neda se mi kar nekaj v tri krasne pisat. Povejte kaj vas zanima.
smile-1.gif

No metro je najcenejsa zadeva v mestu, pa fajn je zrihtan. Policajev je polno povsod, tako da se pocutis dokaj varnega. Nisem se nikjer zasledil nekih mafijskih scen.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Če bi imel sposobno število altov(imam jih celih 32
smile-1.gif
) bi ti jih z veseljem nakazal za ta prispevek!
Najlepša hvala, res!
Imam samo dobra dva dni, tako da mislim da mi bo za Moskvo lih malo premalo oz. ravno prav časa.
Pol pa pičim naprej s transmongolsko.
Lih danes sem plačal karte iz moksve do ulanbatorja
smile-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Policajev je polno povsod, tako da se pocutis dokaj varnega. Nisem se nikjer zasledil nekih mafijskih scen.

Jaz sem imel ravno s policaji probleme. Nisem imel registracije in so me vsakič na poti z ali na letališče drkali - 1000 rubljev pa gasa.

lp

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
ja k***, če pa Hotel ni želel dat registracije. Včasih sem se prijavil v moskvi v hotelu samo zato, da sem dobil registracijo, potem pa dalje. So pa enkrat tudi eno rusinjo ki je bila z mano zajebaval, češ, da nima potnega lista za vstop v moskovsko regijo
shocked-1.gif
.
Kr neki, samo, da lupijo folk. Čim zagleda turista, se mu že učke posvetijo. Sem se kar znerviral. Vzame podkupnino, potem pa še pametuje, kako je treba upoštevat njihova pravila in gor in dol.
Ne maram rusov kaj preveč :D

lp

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
ja tako je..sam sem nekajkrat letno v Rusiji , ker ima naša firma obrat gor..sicer ne v Moskvi, ampak drugje..
drugače so pa rusi čist ok folk, posebej, če piješ vodko z njimi..te peljejo pol domov, predstavijo žene, babice, hčerke
smile-1.gif

komaj čakam , da grem spet

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ja k***, če pa Hotel ni želel dat registracije. Včasih sem se prijavil v moskvi v hotelu samo zato, da sem dobil registracijo, potem pa dalje. So pa enkrat tudi eno rusinjo ki je bila z mano zajebaval, češ, da nima potnega lista za vstop v moskovsko regijo
shocked-1.gif
.

13.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
U ste mi kar lušta naredili. Moram takoj himno zalaufat.
cheer.gif
Če ti prenakažem nekaj cekinov, bi mi prinesel kakšnega Poljota ali še raje Vodolaza?

Это песня о самом прекрасном городе в мире. Москва!

Diese Stadt ist eine Dirne
Hat rote Flecken auf der Stirn
Ihre Zähne sind aus Gold
Sie ist fett und doch so hold
Ihr Mund fällt mir zu Tale
Wenn ich sie dafür bezahle
Sie zieht sich aus doch nur für Geld
Die Stadt die mich in Atem hält

Moskau

Раз, два, три!

Moskau

Посмотри!
Пионеры там идут,
песни Ленину поют.

Sie ist alt und trotzdem schön
Ich kann ihr nicht widerstehen
не могу устоять

Pudert sich die alte Haut
Hat sich die Brüste neu gebaut
построила вновь

Sie macht mich geil ich leide Qualen
Sie tanzt für mich ich muss bezahlen
я должен платить

Sie schläft mit mir doch nur für Geld
Ist doch die schönste Stadt der Welt

Moskau

Раз, два, три!

Moskau

Посмотри!
Пионеры там идут,
песни Ленину поют.

Москва!

Поеxали Москва!

Раз, два, три!

Ich sehe was, was du nicht siehst
когда ты ночью крепко спишь (Wenn du in der nacht einschlafen bist)

когда ты предо мной лежишь (Wenn du vor mir niederliegst)

когда со мною говоришь (Wenn du mit mir redest)

Ich sehe was, das siehst du nie

Раз, два, три!

Moskau

Раз, два, три!

Moskau

Посмотри!
Пионеры там идут,
песни Ленину поют.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Pismo, si dobro napisal tole!
Ravno to sem imela v mislih - pogled neke osebe, ki je v Moskvi - na to mesto!!

Tole me še zanima:
- Kako varno je ponoči hoditi po ulicah sam ali recimo v dvoje? Govorim za center, saj imam rezerviran hotel v samem centru (cca 100 everski hotel - torej neka srednja zadeva, upam!).

- Za MuMu so mi že pravili, da moram iti
evil.gif
To je dejansko njihov McDonalds, ali dobiš tudi kakšno drugo hrano tam?

- Kam iti pojesti res kakšno Rusko hrano? Kaj pravzaprav jedo Rusi največ - kaj je kao njihova hrana?

Hvalaaaaaaaa
roza.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Zdaj ne vem kako je res ponoci, metro postaje so vecinoma odprte do enih, nekatere tudi do desetih tako da nisem lih ponoci okoli lutal, najpozneje kar je bilo je bilo malo pred eno. Ker tri metro postaje kolikor imam do centra bi ravno eno uro pesacil to mi pa ravno ni uzitek sredi noci. Jaz sem dobil obcutek da je precej varno, policije je ogromno povsod in se pocutis dokaj varnega. Pomoje je v samem centru enako ali bolj varno kot v drugih primerljivih prestolnicah, edino kar bos skoraj sigurno dozivela po polnoci so redne legitimacije s strani policije, tako da obvezno pasos s sabo nosit kamorkoli se premaknes.

MuMu ni Ruski McDonalds (ga imas tudi v Moskvi na vsakem vogali in sicer v cirilici
hysterical-1.gif
) Je pac menza, kot nas Sodexo. Mas meni z vsega boga od hrane in si pol pac izberes kaj bi jedel. Porivas pladenj pred sabo in narocas. Dobis vse od juh, solat, mesnih, ribjih jedi in jedi z zara. Tko da ni lih McDonalds stil.

Verjetno imas v vsaki restavraciji del menija z rusko tradicionalno hrano, lahko pogledam v knjigo o Moskvi, ki sem jo dobil ko sem prisel sem, ce imajo kako posebno restavracijo zapisano kot Rusko, kot pravim ne jem veliko zunaj. Sem pa bil enkrat v neki restavraciji, ki je zaprtega tipa (samo na povabilo) in tam kao strezejo izkljucno domaco rusko hrano in je bilo odlicno. Sam nocem niti vedeti koliko je stalo.

Skratka imajo cel fuk kao tradicionalne ruske hrane, kot so razne piroške polnjene s svim in svačim (kot žemljice), pol Borš (juha), meso kot meso, mas neke razne menije, sam svinja je svinja, kura je kura, ... kot prilogo pa skor vsak bozji dan v menzi talajo grechko (ajdo) in sem se je kar navadil, je ok. Pa vodka itak
smile-1.gif

LP

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Sicer sploh ni pomembno, se bom že znašel, ampak vseeno vprašam. So napisi v teh MuMu samo v cirilici ali tudi latinici?
Pa drugje? Verjetno je po turističnih točkah je tudi v latinici?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Sicer sploh ni pomembno, se bom že znašel, ampak vseeno vprašam. So napisi v teh MuMu samo v cirilici ali tudi latinici?
Pa drugje? Verjetno je po turističnih točkah je tudi v latinici?

Kolikor jaz vem, je vse samo v Cirilici.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Mu-Mu v cirilici je My-My
smile-1.gif

Drugace pa meni ob kravi je dvojezicni Русский/English tako da to ni panike. Latinice je bolj malo a na metro postajah imas mapo metroja blizu vsakega vhoda v metro in imas poleg vsake postaje napisane v cirilici se pod tem s sivo latinicno ime postaje. Na ulicah mas pa tu pa tam znake, ulica tapata v cirilici, pod tem pa se v latinici in napisano naprimer 100m, podobno z za Metro postaje.

To vesta, da je 12.6. Dan Rusije in bo dogajanja polno, mislim da bo zvecer celo Dima Bilan imel koncert (nisem ziher, a sem nekaj ujel na TV da celo na rdecem trgu?). Skratka cel kup praznovanj bo pa ogromno folka na ulicah, pa vecina folka ima potem se petek 13. frej
smile-1.gif

Tko da, uletita na kako pivo.
nahrung002.gif

Men so na sihtu zrihtal karto centra mesta v latinici, pa na njej so oznacene kao vse znamenitosti. Verjetno se da dobit podobno tut na info pointih. No ce se kej rabita preden se odpravita sem, kar vprasajta.

LP