Montaža klime v bloku

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Bliža se toplo vreme in spet mi bo v stanovanju vroče...

Blok je nov in poseganje v fasado v smislu montaže klime ni dovoljeno. Moja ideja o napeljavi cevi na streho skozi zračnik ali neuporabljani dimnik je bila ustno zavrnjena s strani predstavnice upravljalca.

Jaz bi pa klimo rad imel in jo hočem imeti. Denar ni problem, v razumnih okvirih.

Na koga se torej človek obrne v večstanovanjskih stavbah s takim problemom? Na hišnika, upravnika, projektanta? Sem v najvišjem nadstropju in variant za monažo je kar nekaj, nobena pa ni prav clear...torej vrtanja, posegi v fasado, vlečenje cevi skozi votle zidove.

Seveda se zavedam, da je vsem najlaže reči, da se ne da in da ni dovoljeno...pa se losajo problema.

V glavnem hočem klimo, še pred poletno vročino
tongue-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ja tudi to je opcija, ampak tudi luknja je poseg v fasado...

Rajsi bi pa imel split inverter, zunanja enota ima prostor na strehi, le lajtungo do tja moram nekje napeljati, opcij je pa vec.

Potreben bo nacrt, studija, kaj podobnega...to me zanima

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
ponavadi ni problem luknja v fasado, ampak da ne pustijo obešat zunanje enote na fasado da pol ne zgleda grdo... Tole luknjo zvrtajo v 15 minutah, folk sploh ne ve da to maš
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Ne pusti se zajebavati, v sloveniji kjer cigani zgradijo vas brez enega gradbenega dovoljenja in jim potem drzava napelje elektriko in vodo se bos pustil jebati s strani enih cepcev. Napelji cevi in namesti zunanjo enoto na streho in pika. Sploh se ne pogovarjaj z nikomer. Bolj neumnega se naredis, bolje je. Zal to spoznavam tudi sam malce prepozno.
zmaga.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ja seveda je tako kot pravis...marsikaj je bilo ze narejenega kar se ne bi smelo...ograje atrijev...pa se kaj...problem vidim samo
v moznem zamakanju, za katerega bi potem okrivili mene...pa da ne bi zamaklo k meni

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
ja seveda je tako kot pravis...marsikaj je bilo ze narejenega kar se ne bi smelo...ograje atrijev...pa se kaj...problem vidim samo
v moznem zamakanju, za katerega bi potem okrivili mene...pa da ne bi zamaklo k meni

Glej klimo ti bodo težko "prepovedali". Kaj pa če si bolnik in zadevo resno potrebuješ? Upravnik ti pa lahko malenkost diktira kam jo moraš dati. Pri meni je bilo isto na novogradnji. Sem se pogovarjal z vsemi možnimi. Na koncu je inšpektor za okolje rekel, da sem prvi, ki ga kličem in da bolj kot bom kompliciral težje bo
wink-1.gif

Sam sem šel sicer v soglasje solastnikov (51%), ker sem montiral še rolete ampak danes bi delal tudi brez tega.

Glede zamakanja pa samo poskrbi, da bo tisti, ki ti montira dobro zatesnil odprtino in da bodo cevi od notranje enote proti zunanji, na delu, kjer so na zunanji strani fasade padale. Pa pri luknjah za konzolo mal silikona in je to to. Potem nima kaj zamakati.

V glavnem upravniku naroči, da naj ti sporoči kam lahko daš klimo to je vse. Če se ne bo odzival pač naredi. Težko bodo dosegli, da bi jo moral odstraniti. Mene po navadi upravnik pokliče in greva skupaj na objekt in dorečeva kam je najbolj primerno.

Poskrbeti pa moraš, da slučajno ne boš speljal vode kar nekam in bo kapljalo dol. Tukaj se največ pritožujejo.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Zunanja enota bo bistveno višje od notranje, tako da bo odtok kondenza v fletu speljan v odtok v steni kuhinja/kopalnica. Malo kopanja, ampak je knauf.

Ker imam dostop do raznoraznega orodja bi koneckoncev lahko predpripravo naredil sam. Se bakrene izolirane cevi dajo kje posebej kupiti, recimo 10m? So občutljive na zvijanje? Kolikožilni kabel se vleče za zunanjo enoto?

Pa hvala za info, najbrž bom poslikal možna mesta, naredil en mini doktorat in osebno predal upravniku.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Zunanja enota bo bistveno višje od notranje, tako da bo odtok kondenza v fletu speljan v odtok v steni kuhinja/kopalnica. Malo kopanja, ampak je knauf.

Ker imam dostop do raznoraznega orodja bi koneckoncev lahko predpripravo naredil sam. Se bakrene izolirane cevi dajo kje posebej kupiti, recimo 10m? So občutljive na zvijanje? Kolikožilni kabel se vleče za zunanjo enoto?

Pa hvala za info, najbrž bom poslikal možna mesta, naredil en mini doktorat in osebno predal upravniku.

Cevi jst kupujem v kolutu po 50m. Lahko da imajo kje manj. SO občutljive na zjijanje v smislu, da če nisi previden in narediš premajhno okroglino lahko cev stisneš.

Med zunanjo in notranjo enoto rabiš za inverter 4 žilni kabel za ON/OFF klime pa po navadi 5 (1,5mm2). Pa na napajanje ne pozabit. Večina ima danes to na zunanjih enotah. Lahko pa pripraviš na obe mesti, če ne veš kaj boš dal gor.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Zdaj sem zgruntal eno izi varianto cca 3m cevi, ampak bi bilo treba vrtati dvojno steno poševno navzgor cca 1m... kolikšen premer naj ima luknja?

Hladil bi se en prostor cca 50m3

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Zdaj sem zgruntal eno izi varianto cca 3m cevi, ampak bi bilo treba vrtati dvojno steno poševno navzgor cca 1m... kolikšen premer naj ima luknja?

Hladil bi se en prostor cca 50m3

Hja, za obe izolirani cevi, odtok in elektriko jst vrtam 55mm... dobro, če bi se malo pomatral pri montaži je lahko tudi kak cm manj.

sam vrtati 1 m je kr problem, sploh, ker bo not še en kup armature! razen diamantno, sam tam je pa spet voda zraven in svinjarija!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Itak moram kontaktirati upravnike ker tu nekje potekajo lajtunge solarnega ogrevanja vode...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Razglabljam dalje...

Kateri zakon ali predpis ureja nepreverjeno dejstvo, da mora imeti vsako stanovanje na voljo dimniško cev za primer kriznega stanja (pomanjkanja energentov in kurjenje na drva)? Skozi to cev premera mislim da 100mm bi bilo še najlažje napeljati cevi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
nekateri ti bodo panasonice odsvetoval, ne vem pa kako je letos. kar igiju kak zS pošlji pa se bosta kaj zmenila mogoče. Ne boš prvi alterjevc pri katerem se je igi sprehajal po fletu