Mont Blanc - čevlji

tafrishnzelen

Pripravnik
4. sep 2007
260
0
16
drugo leto avgusta se odpravljam na "belo goro". ker rabim nove čevlje, me zanima ali mi lahko kdo katere priporoča? Gledal sem alpina anapurna...

Alpina Anapurna

mnenje? predlogi?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
najbrz gres klasicno pohodno varianto. pot je tehnicno lazja kot na smarno goro zato nic posebnega. jaz bi vzel nekaj lazjega iz usnja, niti ne podplat iz jekla (za avtomatske dereze) ampak malce bolj fleksibilnega za polavtomatske na dvanajst zob. bolj pomembno je, da poprej opravis z njimi tri ture ali stiri na grintovec iz kamniske bistrice, da se ulezejo.
lahko je hitro, 100g na cevelj se ne slisi nic za en korak, na belo goro jih je nesteto, ki se sestevajo..

pa srecno v guzvi
smile-1.gif

vacant

Pripravnik
13. okt 2008
250
0
16
slovenija
bolj pomembno je, da poprej opravis z njimi tri ture ali stiri na grintovec iz kamniske bistrice, da se ulezejo.
lahko je hitro, 100g na cevelj se ne slisi nic za en korak, na belo goro jih je nesteto, ki se sestevajo..

pa srecno v guzvi
smile-1.gif

[/QUOTE]

In ravno ta tura "Grintovec" prinaša uspeh.
aplauz.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
meni je ta tura benchmark za vse ostale podvige in se dve leti nazaj obvezen tedenski trening (do 10h nazaj na pivu)
smile-1.gif

tafrisenzelen, ce z 10kg ruzakom iz izvira kamniske bistrice priletis na vrh grintovca prej kot v 2h30min si zadovoljivo pripravljen za mont blanc, vse kar je nad tri ure bo sicer tudi za vse vlakce dovolj.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
jaz sem šel na MB s takšnimi: http://www.asolo.com/content.asp?L=1&idMen=401
ker pač drugih nisem imel, ampak bi bilo bolje it naprimer z takšnimi: http://www.asolo.com/content.asp?L=1&idMen=410
tolk da še lahko gor zapneš dereze.
Me pa zanima če kdo ve... Gor sva s kolegom rabla 3 dni. En dan je blo neurje. Ko pa sva prišla gor in poslikala, nadihala, sva se spogledala in si rekla grema domov. Iz vrha do vlakca sva rabla 3 ure pa pol. Laufu sem ko zmešan pa me zanima a je to komu uspelo prej?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Predvsem moraš vedeti, da je v visokogorju čevelj najpomembnejši del opreme. Noge so namreč edino sredstvo, s katerim lahko prideš varno dol z gore.

Dvojni čevlji (kot npr. predlagani ASolo) so luksuz. Ko zjutraj vstaneš v ledeno mrzlo koči in si najprej obuješ topel notranji čevelj (ki je počival zraven tebe s spalni vreči), razumeš, kje je fora. Obuvanje čevljev, ki imajo -10 stopinj ni namreč nič kaj prijetno opravilo.

Avtomatske dereze pa so po mojem mnenju "must have". Polavtomatske so sicer luštne in pašejo na večino čevljem, imajo pa eno veliko slabost:

crampons-stubai-ultralight-arch.jpg

Pasek, ki jih učvrščuje v sprednjem delu čevlja, pritiska na zgornji del stopala in slabi dotok krvi v prste. Če te rado zebe v noge, si lahko prepričan, da s takimi derezami ne boš dolgo hodil.

Moj oče ima omenjene Alpinke in je bil prav z njimi na Mont Blancu. Zadovoljen...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
v bistvu imas prav tako, da poslusaj Jerneja. Firma pa tista, ki se ti najbolj usede na nogo
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pa morda prej nisem dovolj izpostavil tega, kar si že ti omenil.

Obvezno narediti par dovolj dolgih tur v naših gorah! Da vidiš, če kje kaj tišči in če imaš primerne nogavice (da npr. niso prenizke in te žuli jezik od čevlja
smile-1.gif
- banalna fora, but it happens).

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Ja pa tko razmišlja o višini? Kolega je šel še z dvema gor je enega zvilo pred vrhom zaradi višine. Na Grintavc okoli 2,30h da kar pridt če normalno brez kakšni postankov hodiš. Kaj pa ti daš v ruzak da ima 10kg? Moj z popolno zimsko opremo nima toliko.

Če bi že kupoval bi vzel druge Asolo-tov model, kajti prvi je že malo pretiran. Sej ne mislš naredit svoje smeri?