Mobitel, mobilni internet, problemi s hitrostjo

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
imam novatel mi-fi wireless modem/priključek, skratka, zadevica, ki naj bi na papirju delala kot se šika. ne me razuemti napak - dela kot se šika, saj download vedno dela tako, kot je pričakovano in kot bi moral.

zatakne se pri uploadu, ki je meni skoraj toliko pomemben, kot download. skratka, več ali manj ne dosega niti 10% uploada, saj takrat, ko dela kot se šika, dosega tudi do 300 KB/sec (ko uploadam na FTP, mi pokaže cca. 280 - 320 KB/sec v najboljšem primeru), žal pa mi v 90% časa nalaganja oz. uploadanja dosega 20 KB/sec uploada. kar se mi ne zdi normalno, predvsem zato, ker vmes dostikrat skoči za kako sekundo ali dve celo na 120 KB/sec, ampak to res redko.

mene zdaj predvsem zanima, kaj in kako. namreč, nekam bi se rad malo pritožil - vem, da je to mobilno omrežje, ki si ga delimo vsi, a vseeno - le 20KB/sec, ko je max zmožnost 300 KB/sec? ne bi se pritoževal, če bi te hitrosti bile recimo nekje 80-120 KB/sec.

še to - ko sem nabavil ta wireless, je na začetku stalno delal med 50KB/sec in 80 KB/sec, s starim modemom je bil stalno na 50 KB/sec (kolikor je pač modem omogočal), zadnje čase pa le tako, kot je zgoraj omenjeno.

torej - lahko kaj naredim ali je pa pač to trenutno tako?

lp, Dizzy

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
Ali je kriva naprava (&nastavitve), ali pa je omrežje sedaj bolj obremenjeno z več takimi, kot si ti.

1. Poizkusi, kako ti dela upload ob 3h zjutraj.

2. Poizkusi z drugo napravo/modemom. Ali pa povrni nazaj na tovarniške nastavitve.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Takšne težave se javijo operaterju.
Jah, in kaj ti bodo rekli na helpdesku operaterja? Najprej skušaš sam narediti nekaj diagnostike, da vidiš, ali ne deluje pravilno tvoja oprema. S tem nima operater nič, pokvarjen HW ti garancijsko popravijo/zamenjajo. Če so krive pokvarjene nastavitve, pa ni kriv ne operater, ne proizvajalec HW.

Najlažje je preizkusiti delovanje v času nizke obremenitve. Če je isto/podobno, greš gledati naprej.

Je pa logično, da so povezave asimetrične, saj za server potrebuješ veliko uploada; za kliente pa večinoma download.
Zakaj misliš, da se prodaja ADSL pakete? Isto je tukaj več frekvenčnega spektra namenjeno za prenos podatkov do uporabnika kot v obratni smeri - dodatno nekatere naprave podpirajo samo hitrejšo modulacijo za download, ne pa tudi za upload.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
Ali je kriva naprava (&nastavitve), ali pa je omrežje sedaj bolj obremenjeno z več takimi, kot si ti.

1. Poizkusi, kako ti dela upload ob 3h zjutraj.

2. Poizkusi z drugo napravo/modemom. Ali pa povrni nazaj na tovarniške nastavitve.

sem ravno s tem namenom šel na servis in zahteval nov modem. tist je sicer res nekaj nagajal, ampak upload načeloma ni nič kaj boljši.

zanimivost je predvsem v tem - včeraj, ob 13h, upload cca. 50 KB/sec, ponoči danes pa kot zgoraj omenjeno. 20 KB/sec, več ne.

malo se mi neumno zdi plačevati 29 eur na mesec za storitev, ki je ne morem nucat niti 50%. vem, da so obremenitve omrežja, samo da dobim samo 10% zmogljivosti je pa malo too much.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Jah očitno je na tvoji lokaciji več takšnih kot ti. Na drugi lokaciji pa bi dosegal lahko tudi 100% (no recimo)

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Jah očitno je na tvoji lokaciji več takšnih kot ti. Na drugi lokaciji pa bi dosegal lahko tudi 100% (no recimo)

to je možno, ker je v naš blog optika prišla komaj lani, ne, v stvari letos spomladi, kak mesec po tem, ko sem nabavil Mi-Fi oz. podaljšal naročniško razmerje.

če bi dosegal vsaj 50%, dobro, 30% uploada, bi mi bilo kul, ne pa da mi 10 MB (povprečno imam cca. 50 MB uploada na dan), premetava potem 10 - 15 minut ...
redface-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
prvo kot prvo ti mobilni operater ne more zagotavljati konstantne hitrosti, kaj šele najvišjo ki jo premore modem/omrežje... zavedati se je potrebno da gre le za Mobilni internet, kjer je speed odvisen od večih dejavnikov, kar pa že vsi vemo kateri so...

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Te razumem. Vseeno boš najbolje vedel pri čem si, če boš upošteval moj nasvet

bostjank

Pripravnik
22. maj 2008
88
7
8
V "tolažbo" lahko pripomnim, da imam tudi sam podobne težave v zadnjem času. V tem trenutku imam denimo hitrost 2/1, danes ob 13.00 je bilo denimo 5/1,5, ob 13.10 pa le pičlih 1/0,1... Kot sem uspel ugotoviti, hitrosti zelo nihajo in tudi razlogi so več ali manj znani. Narediti - kot uporabnik pa ne moreš prav nič. Včasih je bilo bolje in verjetno je res tako, da število uporabnikov narašča, operater pa zaradi optimizacije stroškov v tem obdobju verjetno ne povečuje kapacitet kot bi si želeli.

Kljub vsemu pa sem od Mobitela pričakoval, da bo zagotavljal storitev na višjem nivoju kot ostali (vsaj tako se je Mobitel vedno želel pozicionirati z dražjo ponudbo) in da bomo tudi v gneči lahko dosegali - kot praviš, 30-50 odstotkov "idealnih" okoliščin.

Pohvalim lahko le to, da omrežje ne pade zlepa dol, a kaj ko to človek hitro pozabi, ko opazuje dolgotrajno pošiljanje e-sporočil s priponkami (ki sploh niso velike).

Nazadnje urejeno: