Prvo vprašanje, glede na tvoj post, se mi poraja, ali imaš namen uporabljat navigacijo zgolj z original opremo - defalt naloženim softwerom in kartografijo, ali si pripravljen zapluti tudi v piratske vode in zadevo izpilit do maksimuma. Če je odgovor DA, potem ti lahko povem, da Moov 400 dobiš za 114 eur v slovenski trgovini in po mojem ni boljše naprave trenutno za tak denar, pri nas seveda. Naprava ima dobre karakteristike in se da lepo in enostavno sfrizirat.
Res pa je, da ima Gopal nekaj tehničnih prednosti - možnost razširitve s SD kartico, čeprav to niti ni življenskega pomena, saj na 2 giga internega spomina spraviš celotno kartografijo evrope, (govorimo o iGO8 R3) vključno s POI, 3D stavbami, ter 3d terenom Evrope. Druga prednost pri Gopalu sta moder zob in TMC - in to je lahko velika prednost, še posebej v bodoče, ko bodo tudi v Sloveniji TMC informacije nudili kvalitetnejše. Obe napravi pa enak procesor in ram.
Edino kar ti ne znam povedat, kako je z poseganjem v avtohtonost Gopal naprave, saj osebno te naprave še nisem imel v rokah. Tudi google najde presenetljivo malo zadetkov na to temo, pa še to kar najde je v nemščini kar me rahlo preseneča in skrbi. Dejstvo pa je, da če je na napravi v osnovi wince, (tudi tega podatka nisem našel) potem se vsekakor da na napravo z malo znanja naložit še kaj drugega.
Dejstvo pa je, da je že prejšnji model - Gopal E4435 po testih udaril tudi velikega Garmina - Nuvi765T. Če se da komu brat, s predpostavko da obvlada nemško:
http://www.connect.de/testbericht/medion-gopal-e4435-eu-313041.html
evo, upam, da bo tvoja odločitev lažja.