Mikrotik in HowTOs

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Pozdravljeni!

Sem nov v svetu Mikrotik routerjev. Se mi zdijo izredno zanimiv produkt, sploh glede na zmogljivosti.
Dokler ne grem na uradni tečaj/izpit bi se rad čim več sam naučil. Kje lahko začnem?
Našel sem tole stran - KLIK

Obstaja še kaj boljšega oz. z več lekcijami? Npr. ne najdem neke pametne strani za prikaz nastavitve pppoe.

Hvala za pomoč!

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Tečaj ti pa toplo priporočam, da vsaj osnove dobiš, potem je zadeva dosti lažja.
Tukaj še imaš nekaj "gradiva": http://www.tiktube.com/
V osnovi je pa njihova wiki stran kar vredu.
En vodič za vzpostavitev povezave PPPoE je pa tukaj:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/How_to_Connect_your_Home_Network_to_xDSL_Line

Za čistega začetnika pripročam webfig ( grafični vmesnik) al pa winbox.
Je pa vse skupaj za nekega začetnika, ki je vajen kakšnih Tomato, DDWRT Ipd. firmwarov kar zahtevna. Vendar zadeve hitro zakapiraš.

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
CIAy: hvala ti!.... do sedaj sem uporabljal shorewall in nikdar nisem uporabljal direktne iptables sintaxe

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Drugače obstaja dobra knjiga od pisca Dennis Burgessa - Learn RouterOS. Jaz si jo tak nameravam naročiti, da malo bolj podrobno naštudiram RouterOS. Cenejša routerboard oprema ponuja dosti več, kot marsikater router višjega cenovnega razreda.
Ker Routerboard pa imaš al to laufaš kar na kaki x86 kišti ?

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
RB750 imam

Sej kar hitro napredujem. Sam logiko moram skapirat in potem ne bo težav.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik Marezi pravi:
RB750 imam

Sej kar hitro napredujem. Sam logiko moram skapirat in potem ne bo težav.

smile-1.gif
. Če boš kaj bral po njihovih forumih, vse deluje natančno tako, kot napišeš... Problem je zgolj v tem, da moraš temu routerju povedati prav vse, ker sam od sebe ne dela nič. Torej ko odpreš porte navznoter na svojo domeno (kar je mala malica in nimaš skoraj nič razmišljati), to takoj dela. Ampak ko želiš do svoje domene priti tudi iz same lokacije, pa to seveda ne dela, ker moraš routerju dopovedati, da mora pakete iz lastne mreže preusmeriti nazaj. Pač zabava. In potem je zanimivo brati komentarje na forumu, ko se jezijo, da stvar ne dela, ampak velikokrat je odgovor, da stvar dela natančno tako, kot si ji povedal..

Jaz sem imel željo ločiti tri mreže med seboj in smo zato šli na MT. Kupili smo ga tam, kjer so nam prijazno postavili osnovo. Za dostop do samega sebe nazaj mi pa daljinsko niso mogli stresti rešitve iz rokava in sem se malce zakopal v forum in iz nekaj mest pobral rešitev
wink-1.gif
. Pa RS232 kabel je imeti dobo pri sebi, z napačnim ukazom se lahko zakleneš ven in potem pomaga konzola.

Jernej

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Sem opazil ja. Trenutno sem uspešno prenesel vsa pravila iz moje stare linux mašine na mikrotik.
Zafrkava me edino to, da skušam npr. port 80 preusmeriti po sistemu, da dovolim vsem dostop in da naj ga preusmeri na notranji IP mašine (serverja). Takoj, ko mi to deluje, mi neha delati brskanje v notranjem omrežju. Kot, da potem tudi notranjo mrežo preusmerja (tisti port 80) napačno. Sem poskusil vse možne kombinacije in zaenkrat nič ne deluje. Sigurno je kakšna banalna fora....

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
A mi lahko kdo prosim napiše pravilo, da vidim kakšna je pravilna sintaksa.
Rad bi torej pravilno v tem stilu:
VSE KAR PRIDE OD ZUNAJ (bilo kateri IP) NAJ MIKROTIK PREUSMERI NA NOTRANJI IP RAČUNALNIKA (v obeh primerih port 80, TCP)

Hvala!