Mikroskop

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Pozdrav, na "stara" leta sem zacel iz hobija brati medicino. Ker sem zelo zainteresiran tudi za "nam skrite" stvari, bi si privoscil mikroskop. Naj takoj povem, da sem na tem podrocju laik, zato niti ne vem kaj naj gledam. Najraje bi sicer videl da bi bil elektronski (ki so drazji), da bi lahko sliko gledal na racunalniku, vendar bi se tudi z okularnim zadovoljil.
Vecina mikroskopov ima lece in okular (baje je bolje imeti vecjo povecavo na leci kot na okularju, zaradi same resolucije), ter
faktorje od 50x do 2000x (verjetno tudi vec), vendar si ne predstavljam, kaj pravzaprav vidis.
Recimo, da bi rad v krvi videl eritrocite, za kake bakterije bi verjetno moral imeti vsaj 1000x ali 2000x.
Pa tudi dolocene preparate je potrebno imeti, predno zadevo postavis pod mikroskop, o katerih isto nimam pojma.
Za kakrsnkoli nasvet se zahvaljujem
smile-1.gif

p.s. To mi je izkljucno hobi, tako da par jurjev ne bi dajal za tako zadevo, raje potem na googlu poiscem slikce
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Želiš "digitalnega" ne "elektronskega", razlika je pa kar velilka!
grin1.gif

Pa pri omejenem budgetu raje glej za navadnim (nedigitalnim) z DOBRO optiko, za velikost povečave velja enako, raje boljša optika kot pa tehnično večja povečava. Mogoče za začetek probaj dobit kakšnega rabljenega, danes se zaradi menjave tehnologij precej laboratorijev, šol ipd. inštitucij odloča za nakupe nove robe in dajejo staro a dokaj kvalitetno robo ven.

Če gledaš znamke ne moreš falit z znamkami ki delajo vrhunsko optiko: carl zeis, oliympus, ipd.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Sam se pa ne strinjam, in sem proti optičnim. Obvezno naj vzame digitalnega, pa tudi če bo na pol igrača.

Zakaj? ker bo laik na digitalnem veeeliko več videl. Z optičnim sem (moral) delati morda 20 ur v lajfu pa sem samo trpel in preklinjal.

to kar iščeš, hočeš videti (eritrociti itd) se dostikrat gleda tako, da se zadeve bodisi obarvajo, torej gledaš barvaste pike, oz te zadeve loterijsko iščeš, oz si pogledaš v literaturi kako zadeva izgleda in potem to iščeš.

če bog da si omisli nekaj kar lahk s kompom zvežeš, tko da sliko gledaš na ekranu

preparate lahk tud sam delaš - mi smo recimo pri biologiji (botanika, rožce, rastline) to sami delali. Z žiletko si vzorec narezal na tanko/narezal si tanko rezino in dal na krovno steklce. To je steklo, mal edimenzije (recimo 6x2cm), nanjo si dal vzorec, kapljico vode mislim, da čez si dal pa nekakšno "plastičen prozoren kvadratek". kt tista plastika ki pride pri čokolatinih

rabil boš različni potrošni material, od alkohola (pazi šnopc ne pride u poštev) do raznih barvil ,žiletke/lame oz skalpel in pa precej potrpljenja

še nekaj...mikroskop ma mikor in makro povečavo (vijaka, ki ju vrtriš in tako spreminjaš vidno polje). na najnižji povečavi delaš z obema, predvsmem z makro, na višjih ločljivostih pa samo z mikro, ker drugače fizično zadeve uničiš

mi na faksu smo meli neke Motic mikkroskope (Motic je firma al model...preveri) pa je šlo skozi

za začetek pa kupi nekaj čim bolj poceni da če rukneš ne bo glava bolela, če se da naj ma opcijo povezave z ekranom i predvsem se usmeri kaj boš gledal, da si boš lahko preparate ali naredil in seveda obenem nabavil potreben potrošni material da boš to lahk naredil, ali pa jih boš kupil

če te kaj bolj natančno zanima me lahk na PM kontaktiraš, ker mi smo meli kar neki tega, sam sm že mal pozabu..pač bom poiskal pa ti javu

BTW kake alge zanjo biti kar luštna zadeva za gledanje

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Sam se pa ne strinjam, in sem proti optičnim. Obvezno naj vzame digitalnega, pa tudi če bo na pol igrača.

Zakaj? ker bo laik na digitalnem veeeliko več videl. Z optičnim sem (moral) delati morda 20 ur v lajfu pa sem samo trpel in preklinjal.

Za tak namen/potrebo potem kupiš tistega v hoferju za 80-90 EUR. Ni zanič ampak daleč od dobrega. Še vedno je lažje center in fokus premikat preko pogleda v okular ker preko zaslona je zelo težko (razen če imaš električni pomik kar pa je na voljo samo v višjem rangu).

Boljši mikroskopi imajo itak vsi zamenljive okularje pa lahko menjaš tudi za "foto" okular in tako dobiš dejansko digitalnega. Tako da to ni neka omejitev oz. se najbrž da z malo iznajdljivosti rešiti tudi digitalizacijo na starih zadevah.

Sicer pa še vedno ne vemo o kakšnem budgetu je govora, ker kot rečeno za 100 EUR je hofer varianta z USB priklopom dokaj dobra opcija, za kvaliteto pa bo potrebno žal dat malo več stotakov na mizo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Ja za to da das kamero namest okularja sm ze slisu in dosti cenejse. Mogoce se glede povecav, me zanima od tistih, ki ste ze v praksi
uporabljali mikroskop, kaj se dejansko lahko vidi pri razlicnih povecavah.

Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Ja za to da das kamero namest okularja sm ze slisu in dosti cenejse. Mogoce se glede povecav, me zanima od tistih, ki ste ze v praksi

odvisno kaj češ gledat. Že celice (različnih živih bitij) imajo različne velikosti, če pa iščeš znotraj celice posamezne organele pa sploh. To si poglej na wikipedii kolk so te zadeve velike, kako zgledajo, pa prek googla poišči če so kje kake vaje, kjer se te zadeve opazujejo (tudi zaradi postopka priprave vzorca). Mi smo recimo opazovali celice in njihove organele/komponente. celice so bile rastlinske, do kakih bakterij pa mislim pa nismo prišli. Prišli smo, samo opazovali jih nismo pod mikroskopom...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz imam opticnega do 1200x povecava vidis skoraj vse ampak za tako veliko povecavo ni potrebe ker dosti vidis z manjso. Pa se becja je povecava vecji je prpblem osvetlitve.
Imam pa se laboratorijski mikroskop opticni se mi zdi da je zobnik zastekal ce se kdo hoce zajebavati s tem mu ga podarim
smile-1.gif
je pa komad tehta kaksnih 10kg

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:

odvisno kaj češ gledat. Že celice (različnih živih bitij) imajo različne velikosti, če pa iščeš znotraj celice posamezne organele pa sploh. To si poglej na wikipedii kolk so te zadeve velike, kako zgledajo, pa prek googla poišči če so kje kake vaje, kjer se te zadeve opazujejo (tudi zaradi postopka priprave vzorca). Mi smo recimo opazovali celice in njihove organele/komponente. celice so bile rastlinske, do kakih bakterij pa mislim pa nismo prišli. Prišli smo, samo opazovali jih nismo pod mikroskopom...

Recimo velikost krvnih teles da se jih tok vidi da se jih loci med sabo bi mi bilo kar fajn, ne vem pa kako povecavo rabis za to.
Npr takle primer
425x300x12045-004-01098020.jpg.pagespeed.ic.317jGBamJU.jpg

Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:

Recimo velikost krvnih teles da se jih tok vidi da se jih loci med sabo bi mi bilo kar fajn, ne vem pa kako povecavo rabis za to.
Npr takle primer

alora, tle maš neki z wikipedie
https://sl.wikipedia.org/wiki/Eritrocit ..velikosti organelov ki t ezanimajo ...te komponente so velike 10-6m (mikro meter) in so večje kot npr kaki virusi (ti so lahk veliki 10-8, pa tud 10-9m). V tem rangu (10-6 m) bi znale biti kake bakterije

aja še to. prej sm ti napisal, da smo mi naše vzorce "rezali na rezine". To drži, pazi pa na debelino vzorca. če bo predebel ne boš nič videl. Velja tako za trd vzorec, kt tekoči. Čim manj debel, če je trden, oz če je tekoč, naj bo čim bolj razmazan.

http://www.mizs.gov.si/fileadm...sko_Mertelj.pdf

http://www.mizs.gov.si/fileadm...ska_Mertelj.pdf

tle maš malo opisov glede mikorskopa, delovanja, veliksoti organizmov itd. Pač manjši kt je opazovan predmet, večjo povečavo boš rabil. Za celične organele, Če jih boš hotel opazovat bodo potrebne 100 in 1000 kratne povečave.

pri nekaj 100 povečavi boš recimo videl celice in jih lahko ločil npr po obliki, barvi (?) itd
pri 1000 boš videl sestavo celice.

tko nekak kt če bi npr opazoval nek blok od daleč, in pa kot če bi ga opazoval od znotraj. Nekako tako bi lahko opisal razlike

še nekaj.zanimajo te krvna telesca. Kje jih misliš "nabavt, dobiti"? Vzorce, kjer boš te zadeve opazoval, mislim? Ker to, taki vzorci so lahko precej nevarni. če se recimo urežeš, ja okej dobiš nekaj krvi (kaka kaplja iz rane), sam po moje to ni glih top vzorec

pa še nekaj...kri zna smrdet. (organska zadeva in ko razpada zna proizvajat omamne vonjave)....

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Thx za pdf-je vidim da je ful uporabno notr
smile-1.gif

Velikosti vem pribl. kake so za celice viruse ipd. sam prakticno me bl zanima, kaka povecava je potrebna za to.
Se prav, pri 1000x vidis pol mitohondrije ipd ze ? No to je ze neko konkretno izhodisce da priblizno vem.

Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Thx za pdf-je vidim da je ful uporabno notr
smile-1.gif

Velikosti vem pribl. kake so za celice viruse ipd. sam prakticno me bl zanima, kaka povecava je potrebna za to.
Se prav, pri 1000x vidis pol mitohondrije ipd ze ? No to je ze neko konkretno izhodisce da priblizno vem.

Nekak tko ja tk kt pravš v drug stavku naj bi bi šlo. Kar se povečave tiče, boš pa videl ko boš gledal. Če te zanima npr oblika pa kje se v celici kaj nahaja boš rabil manjšo povečavo, če te pa zanima točno določen organel, del celice, itd pa večjo.

več ali manj pa majo vsi mikroskopi 100 (no pa tud večkratnik stotke npr 400) in 1000 kratno povečavo

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Mikroskopiranje človeškega in živalskega materiala ni tako enostavno kot opisujete.
Naprimer za preprost krvni razmaz, ki ste ga mal višje limali, potrebuješ fiksator in barvilo da se bodo celice lepo obarvale in boš lahko razlikoval med eritrociti, levkociti in trombociti.
Organelov z domačim mikroskopiranjem ne boš videl (razen mogoče jedra v levkociti, če ga boš seveda pravilno fiksiral in obarval). Za kaj več potrebuješ že precej več znanja in opreme.
Glede povečav. Krvne celice boš lahko videl in prepoznal na 400X povečavi, tam se ti bodo videle tudi bakterije (lahko boš ločil med koki in bacili), Če hočeš več, lahko na 1000X povečavi gledaš morfologijo celic, vendar takrat potrebuješ imerzijsko olje, da ga kaneš prej na objektno stekelce.
Virusov seveda ne moreš videti.
Razni preparati tkiv tudi v večini odpadejo, ker spet potrebuješ fiksatorje in barvila, da lahko kaj vidiš. Ker če hočeš da se ti na mikroskopu kaj vidi, mora svetloba priti čez preparat, zato se uporablja ultra tanke rezine, ki se jih prej preparira.
Pri rastlinske svetu je malo lažje, ker skozi določene parte rastlin lažje vidiš, npr. čebuljni listi so idealni za učenje mikroskopiranja, ker so prozorni in lepo vidiš celice, brez dodatnih postopkov.

Kaj bi bilo za začetnika najlažje? Kupi si en "analogni" mikroskop. Sam bi ti priporočal kaj rabljenega starejšega. Vendar to je samo moje mnenje.
Glede tega kaj začeti gledati: Lahko si narediš nativni razmaz krvi, (pazi da ne bo preveč na debelo razmazano) tako boš na 400X lahko videl eritrocite.
Če hočeš razlikovati med bakterijami in celicami. Je odličen vzorec urin. Je pa trik v tem, da moraš za mikroskopski pregled urina prej le tega centrifugirati, da se ti masa delcev nabere in imaš sploh kaj videti. Ker najbrž nimaš centrifuge, lahko narediš sledeče: Zjutraj (prvi jutranji urin ima v sebi največ delcev)se poščij v posodico in odloži to v hladilnik za par urc. Nato odlij supernatant (zgornji del) in usedlino razmaži po objektnem stekelcu, pokrij z krovnim in hop pod mikroskop.
Če bi rad videl svoje plavalce, pa narediš tako kot v zgodnjih najstniških letih
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
O super hvala za obsirni odgovor. Ja saj o rabljenem razmisljim, max 500eur za ta hobi ceprov vem da se dost cenejse da nabavt na netu. O preparatih sem ze slisal ja, vem da ni preprosto da kr karkoli das pod mikroskop in vidis, mam cajt pa voljo
smile-1.gif

Kje se pa te preparate da nabavit ? Kaka lab trgovina ? Mi bo prav izziv vsako stvar posebi studirat kako se pripravi da se kaj sploh vidi
smile-1.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
za 500€ boš dobil že super rabljeno zadevo.
Nevem kje bi lahko dobil preparate. Jaz delam samo krvne razmaze, to bi se lahko kaj zmenila, če ne drugega bi ti vsaj navodila dal.
Glede ostalega (tkiva, kostne celice...) to pa ne vem. Mi smo jih gledali na medicinski fakulteti.
Dvomim da to kar okol prodajajo, ker gre za biološki material

Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
O super hvala za obsirni odgovor. Ja saj o rabljenem razmisljim, max 500eur za ta hobi ceprov vem da se dost cenejse da nabavt na netu. O preparatih sem ze slisal ja, vem da ni preprosto da kr karkoli das pod mikroskop in vidis, mam cajt pa voljo
smile-1.gif

Kje se pa te preparate da nabavit ? Kaka lab trgovina ? Mi bo prav izziv vsako stvar posebi studirat kako se pripravi da se kaj sploh vidi
smile-1.gif

glede bioloških vzorcev (pa tud kakega centrifugiranja) poišči kake izobraževalne inštitucije v tvojem okolju in ki se ukvarjajo (lahk tud pogojno) s tem kar tebe zanima. Recimo kake univerze, srednje šole itd majo od barvil, fiksatorjev itd, ki so zgoraj omenjeni, do centrifug, ter seveda opreme/pripomočkov, ki se uporablja z omenjenimi aparaturami. Pač probi se zment da ti za neke male pare to dajo na uporabo. ŠE NEKAJ... po centrifugiranju moraš tako delat na tvojem vzorcu, ker drugače, se ti bo vzorec spet vrnil v prvotno stanje, oz zna začet propadat, ker pride tudi do mehanskih poškodb. Pa tudi postopek centrifugiranja je z arazlične vzorce različen (čas, obrati itd). Pri nekaterih vzorcih - pri njihovi pripravi, boš rabil tud razna mešala (npr magnetna mešala, grelce itd. To ma vsaka malo boljša naravoslovna šola (nekaj od tega maš v kemijskih laboratorijih, še več pa v bioloških, mikrobioloških, biokemijskih itd)

pokliči na šole, ki so v tvoji bližini in ki imajo učilnice, laboratorije z omenjeno opremo in se poskusi dogovort za kako uporabo, mogoče prisotnost na vajah, če je mogoče itd.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
ljubljana
smile-1.gif
Sej jest ne bi neki na silo, pocasi, najprej neki ugodnega nabaviti, pol se pa uciti delo s tem. Sproti bom videl kaj se rabim in se bom ze nekako znasel, bodisi v okolici ali forumu. Zaenkrat pa da vidim, ali glede na zelje ne bo ta hobi predrag.
Nekako sem nasel 2 ugodna ki znata zadostisti (zacetnim) potrebam

1

2