Mikro 4/3 format ipd.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Zanimam se za nakup Panasonic DMC-GF3 pa me zanima mnenje o tem fotoaparatu in na splošno o mikro 4/3 formatu?

Ali je to bolj marketinška fora kao "majhen ki zmore vse kot veliki" ali je pa res kaj na tem? Tudi Sony in Nikon sta vstopila v to igro
Glede na to da uporabljam kompakta bi s tem pridobil lastnosti ki jih imajo pravi DSLR fotoaparati npr: kontrola globinske ostrine, hitrost, večjo ostrino, večji dinamični razpon, večji ISO itd..

Ali bom s tem dobil kaj od tega in koliko? vem da stane skoraj toliko kot začetni DSLR ampak nebi rad bil pravi 'fotograf' in nosil dosti opreme s seboj

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Če ne bi rad bil profi fotograf in nosil kil s sabo je to kar prav odločitev. Senzorji so podobno veliki kot v vstopnih slrjih, tako da boš dobil več ali manj vse kar si želiš.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Če te ne moti malo večji objektiv, vzemi Sony NEX 5N. Ima najboljšo kakovost slike med "brezzrcalnimi", povsem na nivoju DSLR-jev.

Sem se dolgo odločal, kaj bi vzel za potovanja in hribolazenje, ko mi je DSLR prevelik. Pregledal in preizkusil sem skoraj vse možne variante ter se na koncu odločil za Sonyja, čeprav sem bil sprva dokaj skeptičen. Pač stari predsodki, da Sony dela televizije in radie in da mora fotoaparat biti iz tradicionalne "foto firme".

Zdaj mi ni niti malo žal, da sem se odločil zanj in odkar ga imam, se na DSLR-ju samo nabira prah.

V primerjavi z ostalimi "brezzrcalnimi", ki sem jih prezkusil, sta edina minusa večji objektivi in pa to, da so vse nastavitve preko menija - ni dedicated gumbov za izbiro P/A/S/M, AE Lock, ISO, EV compensation, itd. No, dvema gumboma lahko dodeliš custom funkcijo, ostalo pa gre preko menija. Ampak je zadeva dobro zamišljena in sem se hitro navadil, čeprav sem "fan" fizičnih dedicated gumbov.

Nikona bi, če se nameravaš bolj zavzeto ukvarjati s fotografijo, odsvetoval. Meni največji minusi pri Nikonu so, da objektivi za Nikon 1 nimajo focusing ringa; potem 2,5x crop faktor (preveč globinske ostrine) in pa image quality, ki zaostaja za DSLR-ji. Tudi upravljanje, kljub več gumbom, vsaj zame, ni ravno intuitivno. Do P/A/S/M je treba še vedno dostopati preko menija, itd.

Skratka, jaz bi na prvo mesto postavil Sony NEX 5N (NEX C3 se ne splača, ker je samo 70€ cenejši, a nima Full HD, ohišje ne leži tako lepo v roki, senzor je malce slabši), potem Olympus PEN E-P3 ali E-PL3 (cenejši), zatem Panasonici (teh nisem imel v rokah, zato o njih ne znam povedati nič iz prve roke) in na koncu Nikon 1.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Tako ja, jaz imam namen zamenjat slrja z nexom 5n ali nexom 7. Se bom odločil, če je 7 vreden toliko več penezov, ko ga dobim v roke...
smile-1.gif

Sam bi rekel, da ima panasonic pred olympusom rahlo prednost zaradi senzorjev, drugo pa po želji. Prvi mirorles, ki sem ga sprobal je bil panasonic gf1 in sem bil navdušen.

Nikon 1 je šala, zanimiva kvečjemu za hardcore nikonovce.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Jaz sem ga vzel pri enaa, slab mesec nazaj je bil 660€ i kusur, kakšne so cene zdaj pa ne vem. Takrat ni bilo praktično nobene razlike med slo in tujimi trgovinami.

EDIT: Zdaj vidim, da je šla cena še par € dol Sony NEX-5N

Nazadnje urejeno:

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Res je Sony ima zelo dobre slike ampak velike objektive, če se ne motim ima tudi večji senzor, tak kot večina DSLR-jev

Nevem, malo sem ze navajen na panasonica TZ6 im me je prijetno presenetil s raznimi malenkostmi, in še najcenejši se mi zdi ( 500€ z dvema objektivoma), zato se bolj nagibam k Panasonicu

Zanima me še kako je z oblektivi? kateri pašejo kateri ne? Olympus, panasonic, leica?
Na NEX-5N pa verjetno pašejo vsi sonyjevi objektivi?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sony je renutno top v tem rangu in to ne z majhno prednostjo. Objektivi pašejo direktno samo za E mount, klasični za sony/minolto pa preko kar dragega adapterja. Glede na to, da kupuješ gf3, dvomim, da bi te to motilo oz. da boš kaj veliko objektivov kupoval.

Sicer pa če hočeš panasonica kupi panasonica, ker ne boš veliko falil. Jaz bi edino kaj drugega kot gf3, ki je preveč trotl zihr za moj okus
smile-1.gif
Recimo novi gx1 je videt kul.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
ksz ..

Sem naročil C3 za 425 z 18-55. 5N sem najceneje našel za 600 €.

Meni recimo ne diši "touch" zaslon, ampak praviš, da si se ga navadil ...

LP

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Pri nas je cena za C3 zasoljena do amena, 5n pa dokaj konkurenčna.

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124

Posnetek ni nič posebnega, razen tega, da je narejen z Sony NEX 7. In je eden prvih testnih posnetkov danes, v glavnem da sploh vidim, kaj imam v rokah. Aparat je pred-produkcijski namenjen le testiranjem, raw pretvornika še ni, zato gre vse v jpg, žal.

Odgovor za 'brga': med 5N in 7 je res precejšnja razlika v ceni, vendar je moje mnenje po nekaj urah uporabe, da je vredno...