Mi kdo lahko to pomaga izračunat?

robbus

Pripravnik
17. feb 2010
224
0
16
Za izpit na faksu moram rešit te naloge:

29. Kako velika je 16 bitna raw. oblika datoteke fotoaparata z ločljivostjo 3000 x 4000 točk?

(3000x4000x16x3)/8=72 MB

30. Kako velika je nestisnjena (RAW) datoteka fotoaparata z ločljivostjo 3000 x 4000 točk?

(3000x4000x8)/8= ???

31. Kolikšna je najmanjša sprejmljiva velikost .jpg datoteke ločljivosti 3000 x 4000 točk?

?????

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Citat:
Uporabnik robbus pravi:

29. Kako velika je 16 bitna raw. oblika datoteke fotoaparata z ločljivostjo 3000 x 4000 točk?

(3000x4000x16x3)/8=72 MB

?????

Zakaj pa x3 ? Verjetno misliš za vsako barvo.

Običajni 12MP senzorji imajo 12 mio točk v vseh 3 barvah skupaj in ne vsake barve po 12 mio.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
OK, priznam, nimam tega znanja, ampak vsaka RAW datoteka se pri meni razlikuje..

Po pravici, vprasanja so bedasta? "Kolikšna je najmanjša sprejmljiva velikost .jpg datoteke ločljivosti 3000 x 4000 točk". Razlika bo recimo, ce bos slikal modro nebo, ali pa drevesa v gozdu.. Pri prvi bo recimo dovolj 1MB, pri drugi pa komaj 3MB.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Se mogoce razlikuje velikost raw datotek, ker imas vklopljeno kompresijo? Kako je, ce jo izklopis?

Tudi jaz nisem siguren ce je to pravilno ampak bi rekel da je odgovor na prvo vprasanje (29.) 24MB

Pri drugem je po moje premalo podatkov. Po moje bi rabil se koliko bitno zajemanje je. Ce predpostavimo, da je 8, potem bo 12MB.

Tretje vprasanje:
rolleyes-1.gif
Mogoce pricakuje bolj filozofski odgovor? Toliko, da smo se zadovoljni s kvaliteto?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Se mogoce razlikuje velikost raw datotek, ker imas vklopljeno kompresijo? Kako je, ce jo izklopis?

Tudi jaz nisem siguren ce je to pravilno ampak bi rekel da je odgovor na prvo vprasanje (29.) 24MB

Pri drugem je po moje premalo podatkov. Po moje bi rabil se koliko bitno zajemanje je. Ce predpostavimo, da je 8, potem bo 12MB.

Tretje vprasanje:
rolleyes-1.gif
Mogoce pricakuje bolj filozofski odgovor? Toliko, da smo se zadovoljni s kvaliteto?

Nimam moznoti izklopa ali vklopa kompresije. To moznost imam pri JPG-ju. TIF fajl, ce izklopis kompresijo, bo pa vsakic enak, ne glede na "kolicino" podatkov na sliki.
No, kakor pravim, nimam teoreticnega znanja, ampak ze nekaj let samo prakticnega. Ce pa pogledam studente/dijake pri nas na praksi, se pa lahko samo tolcem po glavi
bonk.gif

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Z nekaj iskanja po netu bi rekel, da je odgovor na zadnje vprasanje 0.5MB.

Ampak kot je rekel DJ_Beat je to res prevec odvisno od vsega, da bi se lahko kar tako podalo neko stevilko.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ja jaz tudi nimam moznosti izklopa kompresije. Ampak, ce bi jo imel, bi bile verjetno vse raw datoteke iste velikosti.

Teoreticnega znanja tudi jaz nimam (vsaj ne takih zadev) in dopuscam moznost, da so moji odgovori napacni. Sem pa skoraj preprican da je 24MB bolj pravilno kot 72.

Avtorju teme:
Kater predmet pa je to? Fakulteta?
Me zanima cisto iz firbca.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
16bit RGB TIFF datoteka (brez kompresije) z resolucijo 3000x4000 ima 68,6 MB. CYMK ima nekaj MB vec. Pa da ne bomo odkrivali tople vode, bi res zelel, da nekdo to pojasni
smile-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
16bit RGB TIFF datoteka (brez kompresije) z resolucijo 3000x4000 ima 68,6 MB. CYMK ima nekaj MB vec. Pa da ne bomo odkrivali tople vode, bi res zelel, da nekdo to pojasni
smile-1.gif

To cifro dobiš, če upoštevač, da ima slika 3000 x 4000 = 12 Mio točk, x 2 bajta na točko in x 3 (očitno barve) = 72 MB, ki jih moramo 2 x deliti z 1024 (1MB = 1,048576 milijona) in dobimo 68,6645 MB.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ce sem zelo pikolovski, prvo ne dobis 72MB ampak 72 miljonov bajtov iz tega pa potem 68..

Kaj bi pa rekel kaksen je odgovor na zgornja vprasanja?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Resnično je s temi vprašanji nekaj hudo narobe, kakor je zapisal DJ_Beat, so celo nekoliko bedasta
Morda se za njimi 'skriva' kakšna teorija, v praksi pa se zadeve bistveno drugačne. Različno velikost raw datoteke aparat posname glede na to, kaj je na fotografiji:
raw.jpg

(1-modro nebo, 2- črna, 3- fini detajli)

Še najbolj nenavadno, da ne rečem bedasto pa je vprašanje o 'najmanjši' datoteki. Kratek poskus z maksimalnim stiskanjem je pokazal, da se iz črne 8,5Mb raw datoteke lahko 'ustvari' jpg velikosti 30Kb, če se ohrani prvotna velikost: http://dl.liales.com/IMG_0325a.jpg

Fotografiral sem s Canon s95, zato so podatki za tipalo z 10Mb, torej velikost 3648 x 2736

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Kompresijo raw datoteke si izklopil?

Jaz je ne morem, da bi sprobal, ampak verjetno je velikost raw datoteke ista ne glede na vsebino, ce ni kompresiran. Pri tebi 20MB (16 bit).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Kompresijo raw datoteke si izklopil?
Jaz je ne morem, da bi sprobal, ampak verjetno je velikost raw datoteke ista ne glede na vsebino, ce ni kompresiran. Pri tebi 20MB (16 bit).
Kako se pa to naredi?
Imam možnost poskusiti na več aparatih, Sony A77, Canon s90, s95, Olympus 8080, Nikon 4500, vendar te možnosti do sedaj še nisem nikjer videl.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Na Nikonih mislim, da se ne da. Vcasih se mi zdi, da si lahko. Jaz imam npr na voljo samo:
Lossless compressed
Compressed

Te opcije dobim v Menu, Shooting Menu, Nef (RAW) recording, Type

Mogoce ima kdo od ostalih to opcijo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik robbus pravi:
Za izpit na faksu moram rešit te naloge:

(3000x4000x16x3)/8=72 MB

tale izračun sem šel primerjat s spodnjim kalkulatorjem.
za 12bit raw glede na kalkulator pride samo, če daš tisto 3 stran iz oklepajev.
torej: (3000x4000x12)/8=18000000
http://web.forret.com/tools/megapixel.asp?width=3000&height=4000

v tvojem primeru je potem
(3000x4000x16)/8=24000000

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zanimivo! Kompresija RAW-a, tega nisem vedel (celo življenje se učim, pa neumen umrem
wink-1.gif
).
To odpira potem še dodatna vprašanja, vendar niso v kontekstu teme.
Glede jpg pa je moje mnenje še vedno enako - popolnoma črn ali pa zelo temen posnetek se lahko skompresira na izjemno majhno količino podatkov, zato vprašanju manjka marsikaj.

LP

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Ce sem zelo pikolovski, prvo ne dobis 72MB ampak 72 miljonov bajtov iz tega pa potem 68..

Kaj bi pa rekel kaksen je odgovor na zgornja vprasanja?

Imaš prav, mislil sem 72 milijonov bajtov, napisal pa 72 MB, a je iz nadaljnega besedila jasno, kaj sem hotel povedati.

Glede odgovorov pa to: Mislim, da je "profesor" predaval po neki knjigi in sedaj hoče odgovore, kot piše v tisti knjigi ali morda njegovi skripti. Na splošno pa se tudi meni zdijo precej mimo.

Še glede kompresije RAW datotek: Verjamem, da je ta kompresija brezizgubna (kot naprimer ZIP, RAR, ..), v nasprotju z JPG, kjer pa se glede na stopnjo kompresije določen del informacij izgubi.

Pa tudi mi ni jasno zakaj bi pri RAW bil zapis za vsako barvo posebej, saj ima kamera (razen nekaj izjem, kot Foveon senzor, itd) z resolucijo 4000 x 3000 12 mio pikslov, ki so v skladu z (Bayer vzorcem) http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/camera-sensors.htm naredi 12 mio točk, s po tremi barvnimi podatki za vsako od njih.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
RAW datoteka je dejasnko podatek o pikslih dirketno iz senzorja. Torej vsaka točka na senzorju ima svojo vrednost in več je toč več vrednosti je. Ker gre za "tekstovni opis" podatkov s senzorja se ga da BP vržt čez "ZIP" kompresijo in shranit tako da je ustrezno manjši. To je popolnoma neizgubna kompresija in kot taka se uporablja pri vseh fotoaparatih.

Vseeno velikost surove RAW datoteke označuje VEDNO število pikslov in pa jasno koliko podatkov je za nek piksel. To da različni RAW formati uporabljajo različne načine kompresije pri zgornjih vprašanjih nima veze. Če date te vaše RAW formate v TXT datoteko ali pa bazo bo imela baza natančno toliko vrstic kolikor je grida (pikslov) in v vsaki vrstici bo podatek o tem kakšno vrednost piksel ima.

Kar se tiče vrednosti za posamezen piksel je odvisno od tipov senzorjev, danes poznamo malo morje tipov senzorjev in so specifike za vsakega posebej. Od tega da imaš subpiksle, ki so upoštevani v oznaki senzorja pa so dejansko samo dodatni piksli, do tega da imaš v enem pikslu 3 subpiksle ali pa da imaš en barvni pisksel ki se šteje kot dejanski pixel ....

Ampak glede na podatke naloge bi domneval da se pri prvem vprašanju upošteva da je pikslov 12M, vsak pixel ima 16 bit in to je to. Skupno torej 24MB.

Drugo vprašanje je identično prvemu, ali pa je tipa "premalo podatkov".

Zadnje vprašanje je lahko tipa "premalo podatkov". Če smo sicer zelo zviti je odgovor preprost, če so vrednosti vseh pikslov enake (recimo črna slika) potem bo kompresija preko jpg algoritma ki bo ves čas itak "brezizguben" enaka overheadu headerja in pa zapisu osnovnih info o gridu (glej prej o tabeli v RAWU kjer ima vsak piksel svojo vrednost, v tem primeru so pixli definirani vrednosti pa vedno iste in to jpg "stisne"). Ker o jpg headerju nimam pojma bi rekel da je pravi odgovor tam okoli 150kB! (to ja najmanjši zapis slike v JPG formatu velike 12Mpx ki vsebuje na vseh pikslih samo eno barvo)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Ker o jpg headerju nimam pojma bi rekel da je pravi odgovor tam okoli 150kB! (to ja najmanjši zapis slike v JPG formatu velike 12Mpx ki vsebuje na vseh pikslih samo eno barvo)

Meni je uspelo datoteko posneto z 10Mp tipalom stisniti na 29Kb iz 8.430kb v RAW-u
Zgoraj sem dal povezavo do te stisnjene 'črnine'.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Ker o jpg headerju nimam pojma bi rekel da je pravi odgovor tam okoli 150kB! (to ja najmanjši zapis slike v JPG formatu velike 12Mpx ki vsebuje na vseh pikslih samo eno barvo)

Meni je uspelo datoteko posneto z 10Mp tipalom stisniti na 29Kb iz 8.430kb v RAW-u
Zgoraj sem dal povezavo do te stisnjene 'črnine'.

Bi znalo držat, sej pravim jst sem upošteval da JPG kompresija ohrani indexe, očitno jih lahko tudi kompresira. Če je temu tako potem v bistvu rabi zapisat samo header + podatek da so vsi pixli enaki in koliko jih je. Torej z besedi je tole nekako "JPG slika, 16 bit barvna globina, velikost 4000x3000, vsi pixli: črna"! Za točen izračun bi bilo potrebno preverit algoritem JPGja in pa potem malce pretvorit HEX zapise v velikost datoteke. Dvomim pa da se pri takih osnovnih vprašanjih tole sprašuje!
tongue-1.gif

Edit: tole kar sem pisal bi veljalo za kakšen indeksiran kompresijski format, za JPG se uporablja združevanje pikslov v "velepiksle" iste barve. Torej JPG bi dejansko zgornjo sliko opisal kot en velik črn kvadrat.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno: