Metanol kot pogonsko gorivo v motorjih

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ali se kdo ukvarja s predelavo motorjev na metanol ? Se morda kdo vozi na metanol ali bioetanol?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
samo na Biodizel
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Mene tudi zanima ta sfera ... glede na to da se na nekaterih tujih trgih (j amerika, nekateri deli azije) uspešno vozijo serisjko na 100% alko, ni nek hud problem verjetno v sami zasnovi motorja.

Glede goriva pa, pri nas je verjetno problem prit do poceni alkohola. Narod pjancev pač!
evil.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Pri vseh agrogorivih, pri alkoholih (etanol) in biodizlu, so problem materiali. Drugače pa lahko danes v vsakega sodobnega bencinarja tankaš bencin z do 15% etanola. Je pa pri mešanem gorivu (bencin etanol) problem mešanje bencina in etanola obstoja možnost razslojitve.

Teorija delovanja motorjev je enaka kot pri gorivih iz nafte.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Ali se kdo ukvarja s predelavo motorjev na metanol ? Se morda kdo vozi na metanol ali bioetanol?

kot da si mi snel vprasanje z jezika ...

..... samo da bi jaz vprasal, s kaksnim procentom dodanega metanola k bencinu bencinski motor se bp delujejo?

oz. kaj ima avtomobil na alkohol drugace izvedeno od klasicnega bencinskega motorja? vem da so novo ford fiesto poganjal na 50-50 mesanico in da se ni kaj dosti uporala oz. za voznika ni bilo nobene razlike, niso pa sli se merit porabe in kaksne popravke dela motorni racunalnik.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.404
5.661
113
Točno tko...na E10 se že sedaj vozimo v evropi....problem so materijali.....metanol povzroči trde dovode za benz (plastika...guma itd...)

Etanol je manj agresiven....

Kolker se spomnm ko sem pomagal kolegu pri speedwayu.......so problem tud kisline ki nastajajo po zgorevanju.....tko da tud olja bi mogla bit mal drugačna

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
samo na Biodizel
smile-1.gif
To poznamo več kot dvajset let in skor deset let in tudi nucamo, sedaj bi še kaj drugega.....
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.380
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mene tudi zanima ta sfera ... glede na to da se na nekaterih tujih trgih (j amerika, nekateri deli azije) uspešno vozijo serisjko na 100% alko, ni nek hud problem verjetno v sami zasnovi motorja.

Ni 100%, ampak je E85 ...

Je pa to seveda etanol, ne metanol ...

Na 100% metanol laufa nekaj dirkaških serij, ampak pravzaprav bolj zaradi varnosti (drugačno gorenje ob nesreči od bencina) ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Na 100% metanol laufa nekaj dirkaških serij, ampak pravzaprav bolj zaradi varnosti (drugačno gorenje ob nesreči od bencina) ...

V južni ameriki (brazilija, ...) vozijo tudina 100% etanol. So pa to čisto obični avti, ki jih najdemo tudi v evropi .. recimo VW ima nekaj modelov, ki delajo lahko samo na alko!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ja, predvsem gorenje brez (vidnega) plamena.
grims-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.380
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ja, predvsem gorenje brez (vidnega) plamena.
grims-1.gif

Ne, predvsem hladnejše in hitrejše gorenje, ki je živi vsebini avta manj nevarno ...
Nevidnost je pa pač side effect, ki je pa ponavadi zelo zabaven (ko voznik leta okoli, pa zgleda, da se mu je utrgalo).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.380
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

V južni ameriki (brazilija, ...) vozijo tudina 100% etanol. So pa to čisto obični avti, ki jih najdemo tudi v evropi .. recimo VW ima nekaj modelov, ki delajo lahko samo na alko!

Res je, vozijo TUDI na 100%. Ampak standard oziroma daleč najbolj razširjen je pa E85.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kaj pa metanol? Ali kdo pozna kakega mehankarja iz avtokrosa ali kakega drugega bencinskega športa z izkušnjami v vezi uporabe metanola?

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Citat:
Uporabnik dsf pravi:

To sem se jaz spraševal že pred leti, ko smo si rihtali linijo za BD. Pa potem ni bilo nič iz tega. Korozija bi bila verjetno problem pri kakšnih aluminijastih zlitinah ali plastiki. Ampak mislim, da nič takega kar se nebi dalo porihtati. Gotovo pa bi bil potreben "remap", čipanje, ali kakorkoli bi se temu reklo, za vbrizg in vžig.
Sicer ne vem kakšna je trenutna cena metanola, vsekakor pa je ob odsotnosti trošarine in podobnih neumnosti prav gotovo zanimiva.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Citat:
Uporabnik dsf pravi:

To sem se jaz spraševal že pred leti, ko smo si rihtali linijo za BD. Pa potem ni bilo nič iz tega. Korozija bi bila verjetno problem pri kakšnih aluminijastih zlitinah ali plastiki. Ampak mislim, da nič takega kar se nebi dalo porihtati. Gotovo pa bi bil potreben "remap", čipanje, ali kakorkoli bi se temu reklo, za vbrizg in vžig.
Sicer ne vem kakšna je trenutna cena metanola, vsekakor pa je ob odsotnosti trošarine in podobnih neumnosti prav gotovo zanimiva.

pred casom so mi ga ponujali po 62 centov ...