Mešanec Appenzeller in Labradorec

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Zdravo!
Imam priložnost dobiti šest tednov staro psičko mešanko med zgoraj omenjenima pasmama. Kaj menite o mešanici teh dveh pasem. Sprašujem, ker sam nimam skoraj nobenih "kinoloških" izkušenj
confused-1.gif
Živimo pa v stanovanju 85m2 v Lj, par 100 m stran od gozda in travnikov , tako da možnost za gibanje psa je.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Glede na to, da je psička še precej mlada jaz ne vidim zadržkov.

Appenzellerji so lahko precej samosvoji, navezani na gospodarja (in manj na ostale), zaščitniški... pomembno je, da se izvede ustrezna socializacija. Imajo tudi veliko energije. Labradorci so labradorci. Psice v veliki večini primerov popolnoma neproblematične, zelo podobno s samci - čeprav nekateri znajo biti zelo dominantni.

Življenje v stanovanju za skoraj nobenega psa ni problematično. Še posebno, ko se mu omogoča dovolj gibanja, narave - kjer tudi najbolj uživajo.

Glede na to, da sam nimaš nobenih izkušenj ti predlagam, da se pridružiš kaki mali šoli (ko bo za to čas) vendar bodi pri izbiri pazljiv.

Od kod si?

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Hvala za komentar, zavedam se, da je to kar velik korak, ker bo žival kar nekaj let z mano/nami. Malce me bega edino to, da so Appenzellerji po prebranem izredno redka pasma, tako da je mladička verjetno mešanka mešancev. Sam načeloma nimam nič proti temu, se pa morda lahko pojavijo kake posebne bolezni in okvare, ki se težko zdravijo.

Sem iz LJ-Vzhod.
smile-1.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ja, obe pasmi imata kar dolgo pričakovano življensko dobo... lahko računaš na 13+ let veselja.
Appenzellerja jaz osebno poznam le enega in se popolno sklada z opisom pasme. Kakšnih hudih bolezni nimajo; pri mešancih so pa le-te še redkejše. Dvomim, da bi (zaradi appenzellerja) kaj takega bilo... a veš - nikoli se ne ve.

Edino, pri čemer moraš biti pazljiv je ustrezna socializacija in vzgoja a niti ni nujno, da se bodo pokazale posamezne lastnosti, katere ta pasma ima... nezaupljivost. Aja... pa obvezno kletko doma - a to tako ali tako predlagam za vsakega mladiča.

Na LJ-Vzhod ni nobene pametne pasje šole... če boš potreboval kje kak kontakt povej.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Hvala za komentar, zavedam se, da je to kar velik korak, ker bo žival kar nekaj let z mano/nami. Malce me bega edino to, da so Appenzellerji po prebranem izredno redka pasma, tako da je mladička verjetno mešanka mešancev. Sam načeloma nimam nič proti temu, se pa morda lahko pojavijo kake posebne bolezni in okvare, ki se težko zdravijo.

Sem iz LJ-Vzhod.
smile-1.gif

Pri mešancih je verjetnosta kake posebne bolezni precej nižja, kot pri čistokrvnih (degeneriranih) pasmah

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Aha, kul. Nekak mi je bilo logično, da so čistokrvne pasme "ozdravljene" bolezni, pri mešančkih pa je pač vse bolj na horuk.
smile-1.gif
Se vidi da sem laik. No, sem pisal mejl, jutri verjetno pokličem, pa se zmenimo za kak obisk, dva, da vidim, če se sploh poštekamo.

Mladički naj bi bili trenutno stari cca. 6 tednov, na drugem forumu pa je ena omenila, da je minimalna oddajna starost 9 tednov. V oglasu za mladiče piše, da naj bi jih lastniki tudi prvič cepili in razglistili. Na koliko časa se jih sploh cepi?

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
P.S. Kakšno kletko je bilo mišljeno? Sem študent in sem na splošno kar veliko doma, se mi zdi pa kar mučenje, da bi psa puščal po dve uri v kletki. V mislih sem imel, da bi pač zaprl vrata od sobe (8m2), da ne šeta ravno čez celo stanovanje in vse zgrize.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ja, psa se lahko odda že po 6 tednih oziroma v sedmem tednu in je celo priporočljivo, da ga lastnik v tem obdobju prevzame, saj se po tem obdobju začne faza, kjer so mladiči najbolj dojemljivi za socializacijo s človekom.

Poglej http://www.happy-doggy.si/vse-o-psih/faze-pasjega-razvoja.html . So se avtorice kar potrudile pri opisih.

Jar se pa kletke tiče je pa tako... povezovati kletko z mučenjem je seveda zgrešeno. Psa se navadi, da je kletka njegov dom (brlog) sredi vašega doma. Je prostor, kjer ima pes spi, kjer ima mir, kamor ga daš, če želiš ti mir oziroma, ko si odsoten. In, če mladiča od samega začetka navajaš na red in je del tega tudi prostor, kjer spi (ne postelja, ne kjer sam izbira) potem je to pač najboljša rešitev.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Aha, kul. Nekak mi je bilo logično, da so čistokrvne pasme "ozdravljene" bolezni, pri mešančkih pa je pač vse bolj na horuk.
smile-1.gif

Ravno zaradi pomanjkanja "svežih genov" so čistokrvne pasme po večini "izrojene" in podvržene boleznim. Zaradi majhne baze so "vsi" v žlahti.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
smile-1.gif

Ravno zaradi pomanjkanja "svežih genov" so čistokrvne pasme po večini "izrojene" in podvržene boleznim. Zaradi majhne baze so "vsi" v žlahti.

Ne toliko zaradi majhne baze kot zaradi nevestnosti vzrediteljev. Če za paritev pelješ psico na sever Evrope (npr. - pač kam dovolj daleč) za skoraj vsako pasmo dobiš čisto sveže gene a redki so vzreditelji, ki se res potrudijo.
A če se kot bodoči lastnik potrudiš najdeš tudi take vzreditelje.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja to je jasno. Ampak so res redki, ki iščejo partnerja za paritrev na drugem koncu Evrope. Mogoče taki, ki vzgajajo prvake za razstave in od razploda živijo. S tem mislim na prodajo z vsemi certifikati, ki omogočajo vploged v družinsko drevo, ne kake šalabjzarje, ki hočejo samo na hitro zaslužit.

S tem, da bi moral to konstanto početi, da bi res pomešal gene, s paritvijo samo "prvega kolena" si ne pomagaš dosti.

Ampak cene teh psov so potem ohoho. Povprečnega kupca taki psi ne zanimajo. Na dolgi rok je pa tak pes seveda najboljša "naložba", ker za rahitičnega psa se pri veterinarju lahko zmeče pravo bogastvo.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Notranjc, tukaj se pa žal motiš. Prav tisti, ki od razploda živijo ne mislijo kaj je najboljše za pasme.

Pri pasmi, ki jo imam sam (FCR) se je kar nekaj punc (ki imajo sedaj svoje "psarne" - eno leglo na leto ali dve) zelo potrudilo in so naštudirale razne genske veje in se trudijo z izboljšnjem stanja. Cene psov ... normalne oz. enake kot tistemu drugemu - šalabajzerju. Ta drugi pač dela le za denar.
frown-1.gif

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
@tis ima to pasmo (Gladkodlaki prinašalec) kot reševalnega psa, res je prijazna psička.
smile-1.gif

Jaz imam labradorca, pa lahko potrdim, da pri tej pasmi ne moreš zgrešit če iščeš prijaznega družinskega psa.
zmaga.gif

Sam pazit je treba, da se preveč ne poredi, ker je požrešen ko pes
evil.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Notranjc, tukaj se pa žal motiš. Prav tisti, ki od razploda živijo ne mislijo kaj je najboljše za pasme.

hja... jaz vedno na svet gledam na svet skozi rožnata očala... :/
Sicer pa starši od moje psice v podpisu so pobrali par odlikovanj, pa moram reči, da ni bilo kakih bolezni.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Super za vse komentarje, imam pa še vprašanje, namreč jutri naj bi šli pogledat mladiče, predlagate samičke ali samčke? Gospa je rekla, da bi ona na mojem mestu raje vzela samčke, ker se bolj radoživi, samičke se baje samo crkljajo.

Sam nevem, do pogovora sem bil prepričan, da so samičke bolj nežne, bolj umirjene in manj trmaste in enostavno ne nategujejo vsega kar jim pride pod.. organ pač
smile-1.gif

Kaj menite? Plus, lahko kdo predlaga kako dobro knjigo za začetnike o vzgoji in nasplošno o psih?