Merjenje hitrosti interneta

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Po novem testiram na speedtest.net by Ookla, vsaj tak občutek sem dobil ob branju njihovega FAQ.

Trenutno testiram tako da sem se priključil direktno s kablom na modem in izklopil vse ostale naprave (WiFi router, tiskalnik, NAS).
Če sem testiral na speedtest.net mi je dajalo vedno sprejemljive hitrosti, sicer malenkost nižje od plačane, sam internet pa mi je kljub temu delal počasi.

Speedtest.net naj bi za izračun odstranil 10% najhitrejšihin in 30% najpočasnejših, plus uporabljal multitreading.

Kakšen stručko bo vedel kaj več povedat
smile-1.gif

Lp,
Peter

P.S. vprašanje pa je kaj naj naredim če nimam plačanih hitrosti? Drugega operateraj ne morem izbrati ker v 3. tisočletju v Ljubljani nimam druge možnosti kot kabelski internet, telekom že 15 let nima prostih paric v centrali, optika pa... kaj je že to?

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik Mobisux pravi:
In kakšna je razlika v uporabniški izkušnji pri 12 Mbit/s in 11,2 Mbit/s?
Ko grem kupiti kruh k lokalnemu kruhopeku mi pogosto doda kakšno žemljo ali kajzerco, ko grem na tržnico po jagode ali solato mi branjevka da dobro vago in zaokroži navzdol, ko naročim pivo je čez 0.5 črtico, itd
A ko greš tankat bencin si tudi zadovoljen da ga plačaš 50 litrov, natočiš ga pa 45?

Ne vidim razloga zakaj bi plačeval 8 Mbps linijo, če je dejansko 7 ali 6 Mbps, oziroma zakaj ne bi imel 8 Mbps linije, in to ponoči ne čez dan ko je velika obremenitev in so peeri (peering) še dodatno zabasani!
Čez dan mi stvar deluje počasi, kljub temu da mi test do lokalnih (ISP) serverjev pokaže v redu hitrosti, včasih grem pri svojem delu tudi izven ISP-jevega intranetnega prostora.

ISP naj izpolni svoje pogodbene obveznosti, oziroma izstavi svoji storitvi primeren račun, in če ni 8 naj računa 6!

Lp

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik Mobisux pravi:
In kakšna je razlika v uporabniški izkušnji pri 12 Mbit/s in 11,2 Mbit/s?
Od kje si potegnil 12 in 11.2 Mbps če smem vprašat?
Če odstraniš 10% najhitrejših in 30% najpočasnejših paketov dobiš lahko zelo popačene rezultate, daleč od realnih in verjetno pokažejo bolj velikost naročene pipice pri ISPju kot pa dosežene hitrosti!

Na speedtestu je namesto deklariranih 8 celih 7.5, pri testmy.net pa je istočasno rezultat med 1.5 in 3.5, redko 5!

UL rezultati so vedno in pri obeh spletnih testih enaki in enaki deklariranim!

Ti je zdaj kaj bolj jasno zakaj sem postavil vprašanje?

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Citat:
Uporabnik peter_nn pravi:
Čez dan mi stvar deluje počasi, kljub temu da mi test do lokalnih (ISP) serverjev pokaže v redu hitrosti, včasih grem pri svojem delu tudi izven ISP-jevega intranetnega prostora.

ISP je tebi prodal samo hitrist do njihovega internega omrežja. Na vse kar je od njih naprej ISP načeloma nima vpliva. Oz. je odvisno od routinga. To tudi piše v pogodbi. S tem da sedaj vsi ponujajo hitrosti do neke vrednosti, in ne točno te vrednosti. Tudi to piše v pogodbi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Operater ti ni dolžan zagotavljat 100% časa največje možne hitrosti, razen če imaš to v pogodbi (poslovni uporabniki) kar seveda mastno plačaš.

V pogodbi imaš ponavadi definirano max. hitrost in minimalno hitrost, operater je dolžan zagotavljat hitrost znotraj tega intervala v 80% časa. Če min. hitrost ni dogovorjena oz. določena v pogodbi se smatra potem da je to hitrost ki je znatno manjša od dogovorjene. V praksi se potem gleda glede na pakete (hitrosti) ki jih ima operater.

Primer, če imaš ti plačano 10/1 linijo in operater omogoča najbližji nižji paket 5/1 linijo, bo vse kar je nad 5/1 ustrezna hitrost in jo boš moral (v kolikor jo linija dosega 80% časa) tudi plačevat oz. nimaš nobenih ekstra pravic do nadomestil oz. prekinitev pogodbe. ČE plačuješ osnovno hitrost je pa spodnja meja določilo AKOSA za "broadband" (ki ne vem ali že obstaja ali je še vedno generično na 28.8kbps, rešujejo tole že par let).

Aja govorimo o hitrostih do omrežja ISPja, dalje nimaš čisto nobene pravice več ker je preveč spremenljivk in tudi operater nima nadzora nad tem kakšne bodo hitrosti po vozliščih. Uradni test imaš recimo tudi na strani od AKOSa klik, na voljo tudi kot aplikacija za pametne telefone.

Meritve hitrosti se ponavadi za max. hitrost sicer merijo po logiki meritve enosmernega "streama", ekvivalen realnemu testu bi bil prenos ene veliek datoteke. Pri fragmentaciji oz. velikih količinah malih paketov (p2p omrežja, delno tudi ostali klasični servisi na netu) se hitrosti lahko zelo spremenijo (v minus).

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Citat:
Po novem testiram na speedtest.net by Ookla, vsaj tak občutek sem dobil ob branju njihovega FAQ.

Trenutno testiram tako da sem se priključil direktno s kablom na modem in izklopil vse ostale naprave (WiFi router, tiskalnik, NAS).
Če sem testiral na speedtest.net mi je dajalo vedno sprejemljive hitrosti, sicer malenkost nižje od plačane, sam internet pa mi je kljub temu delal počasi.

Speedtest.net naj bi za izračun odstranil 10% najhitrejšihin in 30% najpočasnejših, plus uporabljal multitreading.

Kakšen stručko bo vedel kaj več povedat
smile-1.gif

Lp,
Peter

P.S. vprašanje pa je kaj naj naredim če nimam plačanih hitrosti? Drugega operateraj ne morem izbrati ker v 3. tisočletju v Ljubljani nimam druge možnosti kot kabelski internet, telekom že 15 let nima prostih paric v centrali, optika pa... kaj je že to?

S tem si probal izmeriti ? https://www.akostest.net/sl/

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
Uporabnik dune pravi:
ISP je tebi prodal samo hitrist do njihovega internega omrežja. Na vse kar je od njih naprej ISP načeloma nima vpliva. Oz. je odvisno od routinga. To tudi piše v pogodbi. S tem da sedaj vsi ponujajo hitrosti do neke vrednosti, in ne točno te vrednosti. Tudi to piše v pogodbi.
Na obremenitev omrežja izven svojega ISP res nima vpliva. Ima pa vpliv kakšne povezave ima z drugimi omrežji. In če so te povezave premajhne se hitro pozna na doseženih hitrostih. Se pravi da mora ISP zagotoviti dovolj veliko povezavo ali več njih v svet.

In eno so veliki paketi, drugo so množica majhnih. Včeraj sem dolpotegnil, za test, 736 MB v 15 minutah in sem preračunal da je bila dosežena hitrost nekje deklariranih 7+ Mbps. Istočasno (ne dobesedno) je speedtest nameril 7.8, testmy.net pa 1.5, in ko delam druge stvari, razen prenašanja velikih datotek je izkušnja bolj podobna 1.5 kot pa 7. Tudi torrente (kadar jih občasno dolvlečem) vleče toliko kot sem jih omejil (cca 70%). Vseeno pa vse ostalo dela enako prepočasi tudi če ni torrentov!

In če je moja pipca priprta na 8 Mbps, pretoka pa je samo 1.5 do 3 je nekaj narobe. Tudi če ima cev od mene do ISP-ja premer 8 Mbps. Mobilni operater postavi dodaten sektor če zazna da so obstoječi kanali preveč zasedeni. Se pravi da mora ISP primerno ojačati svojo infrastrukturo navzven da ni ozko grlo pri njemu!

Jaz sprašujem kako narediti čim bolj verodostojno in pravilno meritev.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
In eno so veliki paketi, drugo so množica majhnih. Včeraj sem dolpotegnil, za test, 736 MB v 15 minutah in sem preračunal da je bila dosežena hitrost nekje deklariranih 7+ Mbps. Istočasno (ne dobesedno) je speedtest nameril 7.8, testmy.net pa 1.5, in ko delam druge stvari, razen prenašanja velikih datotek je izkušnja bolj podobna 1.5 kot pa 7. Tudi torrente (kadar jih občasno dolvlečem) vleče toliko kot sem jih omejil (cca 70%). Vseeno pa vse ostalo dela enako prepočasi tudi če ni torrentov!

Brskanje po netu je itak ena taka "čudna" zadeva ker se povezave odpirajo in zapirajo ves čas, tako da je realna hitrost lahko zelo drugačna od dejanske linije.

Recimo čisto primer. Če ti z nekega serverja v ZDA vlečeš na 8Mb/s liniji 1GB veliko datoteko lahko dosežeš hitrost 7.5Mb/s. Če pa odpreš na tem serverju neko spletno stran ki ima veliko klicev v ozadju (ajax, websocket, jnode, ...) je pa lahko realna hitrost tudi manjša od 1Mb/s. Stvar je preprosto taka zaradi pinga ki je do USA 200msec ali več. Torej ukaz in odgovor za vsak paketek poslan v USA traja pol sekunde in če je teh paketkov veliko in se bognedaj izvajajo sinhrono ti lahko nalaga neko webstran tudi 10 sec. Zato pa imajo vse resne spletne strani in servisi tudi lokalne serverje, tako ti recimo "gmail" vedno vrača rezultate nekje s serverjev v EU ker če bi ti iz ZDA bi deloval obupno počasi. (ameriška omrežja imajo obupen ping že lokalno tako da če imaš nesrečo in dostopaš do serverjev znotraj ZDA vozlišč je internet neuporaben)

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Zanimivo. Jaz sem testiral preko vseh treh, enega za drugim, brez da bi teklo kaj drugega. Res da je to firma, kjer je precej računalnikov in vedno kdo kaj nalaga ali uporablja, a vseeno so tudi po večih testih enake razlike med testi. Linija je 100/100

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
1
2396657-2016-03-0810_17_00-Speedtest.netbyOokla-TheGlobalBroadbandSpeedTest?GoogleChrome.jpg

Priponke

• 2396657-2016-03-0810_17_00-Speedtest.netbyOokla-TheGlobalBroadbandSpeedTest?GoogleChrome.jpg
    2396657-2016-03-0810_17_00-Speedtest.netbyOokla-TheGlobalBroadbandSpeedTest?GoogleChrome.jpg
    15,9 KB · Ogledi: 778

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
2
2396658-2016-03-0810_16_44-Detail?GoogleChrome.jpg

Priponke

• 2396658-2016-03-0810_16_44-Detail?GoogleChrome.jpg
    2396658-2016-03-0810_16_44-Detail?GoogleChrome.jpg
    7,7 KB · Ogledi: 760

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
3
2396659-2016-03-0810_16_21-CombinedSpeedTestResults?GoogleChrome.jpg

Priponke

• 2396659-2016-03-0810_16_21-CombinedSpeedTestResults?GoogleChrome.jpg
    2396659-2016-03-0810_16_21-CombinedSpeedTestResults?GoogleChrome.jpg
    37,3 KB · Ogledi: 801

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Zanimivo. Jaz sem testiral preko vseh treh, enega za drugim, brez da bi teklo kaj drugega. Res da je to firma, kjer je precej računalnikov in vedno kdo kaj nalaga ali uporablja, a vseeno so tudi po večih testih enake razlike med testi. Linija je 100/100

100/100 linija je problem že zaradi tega ker imaš potem testni server preobremenjen!
grin1.gif

Speedtest gostujejo vsi glavni operaterji v sloveniji tako da dobiš direktno server od svojega ISPja in tudi teoretično najvišjo hitrost, Akos ima najbrž linijo kje na Arnesu in tisti 3ji test je server lociran v GB oz. lahko nastaviš nam najbližje na namčijo. Razlike ki si jih dobil so tako čisto pričakovane ker se s številom "hop-ov" hitrost zmanšuje.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.437
797
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
jaz imam kar realne izkušnje s speedtestom. Večkrat delam teste - gledam trenutni DL/UL v uTorrentu, ko mi na polno prenaša in oddaja. Potem ga izklopim in naredim test s speedtestom. Dejansko mi vedno prikaže hitrosti, ki mi jih je malo pred tem izkazoval tudi uTorrent. Torej rezultat je dokaj realen.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:

In kateri server imaš izbran tukaj: http://testmy.net/mirror ?
Verjetno kakšen TX (Texas) - nekako je nerealno pričakovati polno hitrost na drug kontinent.
Oziroma lahko, če imaš naročen "najeti vod" vendar se tam za isto hitrost vejica v ceni premakne eno do dve mesti bolj desno
shocked-1.gif