Potem so to TomTom zemljevidi (to pa je bivši TeleAtlas).
Sicer TomTom zemljevidi za Slovenijo pokrivajo 99% ozemlja, ampak očitno Mercedes za dx sisteme ne izdaja več novih zemljevidov. Ustavili so se že nekaj let nazaj kot vidimo.
Da se pa greš tožit, ker piše Europe, ni pa Slovenije - pa ne boš ničesar pridobil. Verjemi. Že ko potrebuješ njihovo pomoč, ti odpišejo po nekaj tednih, kaj šele, da bi jim grozil itd....
Sicer pa so "zaščiteni", saj imajo nekaj osnovnih cest za Slovenijo in to je dovolj, da je Slovenija vključena v Europe edition. Kako pa je z uporabnostjo navigacije v praksi po Sloveniji pa je druga pesem
Jaz imam kar nekaj izkušenj s temi avtomobilskimi navigacijami.
Najprej sem v Seatu imel 2 din avtoradio Pioneer, ki je ponujal navigacijo iGO, če sem priklopil iPhona gor. Radio je bil zelo drag - okoli 700 EUR.
Seveda sem moral imeti tudi kupljeno različico iGO Primota na iPhonu (okoli 90 EUR za celo EU), potem pa še poseben kabel za povezavo iPhone - Pioneer, kateri je stal 39 EUR.
To še ni bilo vse - moral sem dokupit še licenco, da mi sistemsko omogočijo, da se slika iz iPhona prezrcali na Pioneer 7" zaslon in ta je stala okoli 60 EUR. Če izračunaš boš videl, koliko sem odštel
Zadeva je sicer delovala, vendar zelooo počasi - ko si že prevozil križišče se je šele potem teta iz ozadja oglasila: "Čez 100 m zavijte levo."
Poleg tega se je moj iPhone tako pregreval, da sem 1x ob 2 urni uporabi navigacije dobil črne pike na ekranu iPhona. To sem opazil šele med vožnjo po 2 urah, ker telefona nisem gledal, ampak sem gledal enkran od Pioneerja in na cesto. Takoj sem ugasnil zadevo in odklopil iPhone iz tega kabla in videl, da imam uničen telefon. Telefon je bil zelo zelo vroč (vrel). Sicer je še delal, ampak imel je velike črne pike po ekranu.....
Z reklamacijo in pritožbami sem se obračal tako na iGO support, kot Pioneer, vendar nihče mi skoraj da ni odpisal več tednov....ko sem ponovno pisal okoli, tudi Pioneer Slovenija, od koder sem kupil original kabel in avtoradio, so mi odpisali, da gre za napačno uporabo kabla s strani uporabnika
Kako pa lahko napačno priklopim telefon na kabel in zaženem iGO aplikacijo???
Od NNG (to je iGO) do danes nisem prejel nobenega odgovora, čeprav so minila 3 leta in sem posredoval vsaj 3x na več različnih e-mailov.
Kakor berem po drugih forumih, tudi posodobitve za Pioneer radio ne ponujajo več kar pomeni, da si moral ostati na iPhone 5S, ker na 6 in 6 plus ne dela več. Torej če želim uporabljati na Pioneer avtoradiu navigacijo, morem ostati na iPhone 5S in ga ne smem posodabljati na ios 7, ker je delalo samo do ios 6...... skratka - ena velika neumnost in same neke omejitve tu in tam...
Potem sem imel tudi Peugeot avto, ki je imel že serijsko vgrajeno navigacijo od in sicer RT6. Posodobitve so izhajale 2x letno, vsaka je stala 150 EUR
. Ponudnik zemljevidov je HERE - to pa je bivši Navteq. Tudi tukaj so bile težave, ker se z vsako posodobitvijo nekaterih naslovov po Sloveniji ni več našlo, kar je nelogično, saj bi si človek mislil, da bo ravno obratno. Ampak ne - očitno je tako prav.
Očitno so imeli na Peugeot prav, ko so mi zatrjevali, da je temu prav tako. Pisaril sem že na Peugeot Francija in Slovenija - nihče me ni sploh razumel, kaj želim povedat, čeprav sem vse posnel in poslikal, da jim bo ja razumljivo, ampak ne
Po 6 mesecih dopisovanja s Peugeot Francija in Slovenija, sem jih nekako povezal. Zanimivo, človek bi si mislil, da bi se morali sami povezat v takih primerih, ko uporabnik prijavi napako. Iz Peugeot Slovenije so mi celo povedali, da je njihova tehnična služba preverila in da imam jaz okrnjeno različico RT6 navigacije v mojem vozilu
Kako že? A prek zraka so to preverili? Avta sploh niso videli, ampak so neki na pamet povedali, samo da jim dam mir. RT6 obstaja samo 1 različica in to je to
Zanimivo, da je moja različica RT6 sistema bila pred posodobitvijo zemljevidov POLNA, in se je po posodobitvi zemljevidov okrnila, ker ni našla več nekaterih naslovov
Skratka - tudi tam sem obupal in se po 8 mesecih nehal ukvarjat z njimi. Iz Francije mi do danes še niso odgovorili na vsaj 4 e-maile, katere sem jim posredoval z video vsebino in slikami (pred in po posodobitvi).
Nobenega supporta, nobenega opravičila, nobenega pojasnila, zakaj je temu tako, da bodo preverili, rešili itd... - skratka - uporabnik je gol in bos, čeprav odšteje dobrega tisočaka za navigacijo + 300 eur na leto za posodobitve....
Sedaj si lastnim Mazdo 3, ki ima prav tako original navigacijo od NNG. Nameščen je iGO program, ki zajema celotno EU in uporablja HERE zemljevide. Tukaj, pa je pesem povsem drugačna.
Navigacija najde dobesedno VSE naslove, ki obstajajo v Sloveniji. Če pa je slučajno kakšen nov naslov, ki pa še ni bil vnesen v zemljevide, ko je Mazda izdaja posodobitev, se ga kljub temu lahko najde.
Namreč ta Mazdina navigacija omogoča "online" iskanje zemljevidov prek WIFI. Torej avtoradio povežeš z WIFI (telefon recimo) in že imam online iskanje naslovov. Ko ga najde, si ga shrani v spomin in potem lahko ugasneš WIFI, če greš recimo v tujino in pripelje te direktno do novega naslova
to je fenomenalno.
Poleg tega sem ob nakupu navigacije prejel 3 leta brezplačnih posodobitev zemljevidov. Posodobitve izhajajo 2x letno, torej sem deležen 6 brezplačnih posodobitev
Edino kar me moti je to, da ne ponujajo Traffic info za Slovenijo, čeprav na HERE.com spletni strani ga ponudnik zemljevidov ponuja za Slovenijo.
Sedaj sem tudi z Mazda supportom v dopisovanju že 2 meseca glede tega
Toliko od mojih izkušenj - kakor vidiš, vse je bilo legalno, kupljeno in plačano, vendar ko potrebujem support se vsi na vse 4 branijo, da bi kaj naredili.
Sem pa trenutno najbolj zadovoljen z Mazdino navigacijo, saj dela kakor mora in kakor bi uporabnik pričakoval, da dela