Menjava starih oken

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Na 25 let stari hiši se bodo menjala 25let stara lesena t.i. termopan dvoslojna okna.

Trenutno zaenkrat zbiram ponudbe petih prodajalcev, želja je nekje toplotna izolativnost 1.1w/m2, čeprav ne vem koliko to pomeni v praksi.

Zanima me kakšna bo sploh razlika, če se odločim za eno ali drugo opcijo kot so spodaj:

1. opcija: Ug=1,0 W/m2K, Uf=1,2 W/m2K, Uw=1,18 W/m2K
2. opcija: Ug=1,0 W/m2K, Uf=1,3 W/m2K,
3. opcija, ki verjetno ne bom vzel, ker ni novogradnja: Ug=0,7 W/m2K, Uf=1,2 W/m2K, Uw=0,96 W/m2K.

Torej kakšna je razlika v praksi med zgoraj navedenimi opcijami?
Okna so pa velika 130x130cm in jih je 8 komadov (letos menjamo okna samo na enem delu hiše), vsa bodo dvoslojna PVC.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Da se priključim vprašanju:
Tudi jaz bom verjetno menjal okna na hiši stari cca 30 let, vendar imam en "problem", če se mu lahko tako reče.

Sedajšnja lesena okna so montirana tako, da je bil najprej vzidan okvih iz pohištvenih cevi, cevi so bile oblečene s pluto, nato pa so bila okna montirana na te kovinske okvirje.

Tak sistem vgradnje je bil takrat zato, ker so najprej predvideli ALU okna, potem pa jih niso vgradili, ampak so se odločili za les.
Jaz bi dal tudi les, vendar ne vem, ali sploh kateri od proizvajalcev montira okna na tak način?
Verjetno bom moral posikati kakšnega individualnega mojstra, ki bi se lotil izdelave oken za tako vgradnjo.

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
375
94
28
@Spirit: pri naši hiši smo imeli podobno zadevo; le da je ene 5 let mlajša od tvoje.

Prej so bila lesena okna od Jelovice, dvojna zasteklitev- nč posebnega.
In smo dal zdej isto Jelovico - Ekoterm (Ug= 0,7 W/m2K - trojna zasteklitev) in se je kar nekaj poznalo; čeprov sm sam mnenja, da se je leto kasneje ko se je še hiša na novo izolirala (16cm volna), še 5x bolj pozna!
Bojo pa tud sama okna (moje mnenje) kar nekaj prispevala ''nazaj v denarnico''
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Bolj kot na izolacijo samega okna glej na kvaliteto montaze. Tukaj znajo monterji vzgat neverjtne bliznjice in izpeljatvvarcevalne ukrepe pri porabi materiala in natancnosti vgradnje. Bil prisoten pri eni vgradnji,pri eni vgradnji pa kasneje tezil da so zadevo vsaj na pol do konca zapurpenal. So slike na alterju.

Glede okvirja. Ne vem tocno kako je vgrajen,ampak po vsej verjetnosti bo ostal. Zakaj bi si nepotrebno delo delali. Bi bilo pa lepo da potencialne izvajalce ob pobiranju mer oziroma iskanju predracunov seznanis s tem okvirjem. Da ne bo potem kaj narobe,ali pa dodatnih stroskov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Aja ce imas namen delat tudi fasado, pretuhtaj moznost da bi okna porinil bolj na zunanji rob stene oziroma cisto do roba obstojece stene. Je pa res da to prinese se dodaten strosek pri notranjih policah....

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Tudi če boš imel sanacijo raje vzemi troslojna. za tistih nekaj 10 eur/m2 več, se ti ne splača jemati dvoslojna. No vsaj jaz ne bi tega počel. Kot mi je znano, redki jemljejo dvoslojna. Torej okno naj bo nekje Uw=1 W/m2K. Ni pa treba pretiravat z okni Uw=0,75 W/m2K, pa kripton, pvc distančnik itd...ker to kar podraži zadeve.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Za troslojna dobiš subvencijo, za dvoslojna nisem prepričan. Tako da če drži, vzamo troslojna. Če ne drži, komot dvoslojna, priporočam pa pvc ali gumi distančnik.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Za subvencijo bi morala biti lesena in montirana po RAL sistemu (kar podraži in zakomplicira menjavo zaradi priprave špalet). Je pa to zdaj brezpredmetno, ker je za letos s subvencijami konec.

Twister87

Pripravnik
14. avg 2009
481
0
16
37
Pri mojih stasih so jih letos menjali in so vzeli od Jelovice. Okna kvalitetna, so zelo zadovoljni, z montazo pa je res tako, da moras biti zraven. Sparajo z materialom in ne povejo ce se vmes kaksna stvar poskoduje. Sem pa govoril z monterjem od Bauhaus-a, da je RAL montaza bolj lari fari in to drago stvar izkoriscajo, ce hoces izkoristiti subvencije.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Na vsak način 3 slojna, subvencija gor ali dol.

Subvencija je ta konec 'kjuzo' torej ali čakaš na drugo leto...ali pa že zdaj pogeldaš kaj te pride ceneje...tip oken, ki ga predpisuje EKO sklad in odšteta subvencija ali npr. plastična brez subvencije...da ne boš za brez veze čekal na drugo leto, ker lahko del sredstev že dobiš nazaj prek izgub.

Pri teh cenah energije je največji mimosum če si daš 2 slojna okna.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pa mislis da je 2 slojno okno tudi mimosun na 40-50 let stari hiši?

Ker dvomim da ima tako stara hiša kakšno izolacijo in če ima še vedno prva lesena okna, potem mislim da tudi 2 slojna okna bi močno spremenila porabo kurilnega olja npr. ?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Kako je pa z zvocno izolacijo? Govori se samo o termo izolaciji, mene zanima top okna za zvocno izolacijo? Tukaj troslojna baje odpovejo?

Lahko konkretno ponudbo na PM!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
mimosun je, da greš menjat okna pa daš 2 slojna okna. Zdaj ali ima hiša 10 ali 50 let nima veze.

folk vedno špara na napačnih stvareh pol pa jokajo zakaj imajo take stroške....in to se jajcamo kaj je bolje v časih ko se energija praktično tedensko draži.

(izolacije, če je še ni enkrat bo...začneš nekje..in to je menjava oken, potem pa dalje. Naša kuča ima tudi 40 let in že 5 let troslojno zasteklitev, pa do letos tudi ni imela nobene izolacije, pa jo ima zdaj 20 cm...itd itd...ko že delaš, narediš takrat kot je treba pa je na dolgi rok mir)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.641
10.840
113
meni je bolj hecna ševedno sama vgradnja okna..ne ani strani je zid 20 cm ali več, + 15 cm izolacije in omet, potem pa zraven okno x slojno z lesenim ali plastičnim okvirjem 10 cm pa med steno pa temi 10 cm pa nekaj cm pur pena.. in to je to. Za pravo izolacijo bi moral imet dvojna okna :S imho... ali pa kar cele steklene stene..

koliko je izgub na teh spojih?

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Lahko narediš tako, kot si napisal, lahko pa tudi boljše. Špaleto oblečeš z 2cm stirodura (in pustiš minimalno vrzel za vgradnjo okna - cca. 1,5cm), okno porineš na zunanji rob zidu in čez potegneš še par cm izolacije od fasade. Res pa to pride v poštev samo pri novogradnji ali pa bolj konkretni prenovi. Če samo menjaš okna potem pa lahko še vseeno naročiš malo širši okvir in potem dodatno izoliraš špaleto.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Boljšo zvočno izolacijo se dosega predvsem z različnimi debelinami stekel v oknih in razmikom med njimi. Če bi rad menjal kakšna starejša okna boš verjetno že z dobro zmontiranimi "navadnimi" povsem zadovoljen. Pri nas smo ravno menjali par oken na steni ob dovozni poti in je razlika, kar se dušenja zvoka tiče, občutna (pa smo že prej imeli troslojna okna).

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
lej, mimosun je biti tudi lost1...se pa povsem strinjam z varčevanjem na napačnih mestih...zid je še vedno manj kritična točka kot okno, kupovanje novega dvoslojnega okna je pa danes menda itak že preživeta praksa, ali pač ne?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
To se splača poštimat pred vgradnjo oken...kot že omenjano na špaleto prilepiš stirodur (sam bi dal vsaj 3 cm) ter okno na zunanji rob zidu. V takem primeru imaš dobro rešeno.
Drugače (predvsem prenove) si omejen na take in drugačne toplotne mostove...pa vseeno..na stvari, na katere ne mroeš vplivat, pač ne moreš...na tiste, ki pa lahko se pa splača potrudit in izvest kot se spodobi.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.641
10.840
113
imaš kakšen primer (slikovni) takšne vgradnje - na zunanjo steno? sploh če obstaja kakšna stvar kjer so primeri moderne vgradnje/gradnje/montaže. za nizkoenergijske varčne hiše?