menjava platišč - varovalni vijak

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Zdravo!

Se spravim pred kako uro menjat gume (letne dol, zimske gor).

Pripravim vse potrebno, prvo kolo, nastavim na varovalni vijak tisti nastavek gor, probam z rokami ne gre, potem malo pomagam z nogo, pa je nastavek pobral zobe na varovalnem vijaku, pa tudi nastavek je malo poškodavan.

Kaj sedaj? Kako dobiti vijak ven? Zraven tega moram še ostale 3 dobiti ven? Je pa avto Octavia 2.

Jutri grem sicer do vulkanizerja, ali pa na Porsche.

Lp,

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Na nastavku je ponavadi številka, če ne pa na embalaži (če jo še imaš), s katero se da naročiti nov nastavek.
Kako pa si zategoval vijake? Do konca se jih zategne z moment ključem.

Sicer pa obstaja nek sprej, s katerim pošpricaš vijak, ta sprej vijak tako zamrzne, da povzroči mikro razpoke in potem ga je lažje dobiti ven. Ampak če je uničena glava vijaka, ti bo najbolje res vedel svetovati vulkanizer.

sad

Guru
24. avg 2007
21.182
9.814
113
Varovalni vijak se vedno zatisne čisto narahlo z roko. Namreč to kar se je tebi zgodilo se zelo pogosto zgodi, ker vulkanizerji ali pa lastniki sami zatiskajo tudi varovalni vijak do konca. Sploh, če je kakšno čip-šit sranje gredo potem ob prvi menjavi zobje po gobe.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Verjetno si dal postrani nastavek v vijak, vulkanizer bo odvil, imajo take univerzalne da odvijejo vse.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Verjetno si dal postrani nastavek v vijak, vulkanizer bo odvil, imajo take univerzalne da odvijejo vse.

majo ku***

se je lani to meni naredil, nobeni mel nič. na koncu so mi v avtohiši kjer sem avto nabavu mukoma dobil dol, s tem a so ene 3 gidore polomil...

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik gig pravi:
Stari, ti pa si pismen!

se na ipada navajam
grin1.gif

Sismis

Pripravnik
30. sep 2007
34
0
6
Jaz sem 2 leti nazaj 3 varnostne vijake moral na silo ven spravit, ker je še v k.... nastavek.

Zvrtal sem luknje in uporabil tiste izvlačilce za utrgane vijake, ki jih notri v luknje zašravfaš. Je šlo kar hitro...

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Zdravo!

Kakšni izvlačilci so to? Še nisem zasledil.

Nastavek je bilo lepo nastavljen, prav tako sem nabavil konkretno orodje (SLO proizvod-Zreče), tako da to ni bilo krivo.
Smo pa potem ugotovili, da je verjetno vulkanizer oz. mojster preveč zategnil, okrog 17-19kg, smo komaj vse ostale vijake odvili.

Imam pa že svedre pripravljene, tako da bomo jutri verjetno že vrtali.

Lp,

sad

Guru
24. avg 2007
21.182
9.814
113
Citat:
Uporabnik plexix pravi:
Zdravo!

Nastavek je bilo lepo nastavljen, prav tako sem nabavil konkretno orodje (SLO proizvod-Zreče), tako da to ni bilo krivo.
Smo pa potem ugotovili, da je verjetno vulkanizer oz. mojster preveč zategnil, okrog 17-19kg, smo komaj vse ostale vijake odvili.

Imam pa že svedre pripravljene, tako da bomo jutri verjetno že vrtali.

Lp,
Itak, večina vulkanizerjev je totalnih lolekov. Sam, ko grem (zelo redko, ker imam sete platišč in sam menjam) k vulkanizerju mu ne pustim, da mi on do konca zatisne vijake, temveč jih sam ročno in tudi recimo zelo pogosto ti loleki recimo sredinske pokrovčke na platiščih polomijo zatiče, ker niso sposobni si vzet 1 sekunde, da bi videli točno kako gre zadeva gor. Tako da, tudi to sam vzamem že prej dol in potem tudi sam dam nazaj. Recimo zgolj primer: na avtu so na vijakih tisti plastični okrasni pokrovčki. In tipu rečem, da naj počaka, da vzamem iz prtljažnika plastičen zatič s katerimi le te popolnoma enostavno in brez poškodb potegneš dol. In tip, ne ne, ni treba mi to imamo orodje. Vzame šraufenciger in je hotel na feltno naslonit, da bi potegnil pokrovček dol. Sem ga skoraj užgal. Da jim. j... nekaj, nesposobneži prekleti.

Sam sem končno našel vulkanizerja, kateremu zaupam, ker je še on mene parkrat popravil in med drugim tudi to rekel, da varovalne vijake se zgolj ročno malenkost zategne in nikakor ne isto kot ostale vijake. Pa še par drugih cak mi je povedal Naši vulkanizerji pa itak, gor na mašinco in dddddrrrrr. Pol se pa ti jeb.i s težavami.
Vsa čast izjemam.
cool-1.gif

Sismis

Pripravnik
30. sep 2007
34
0
6
Citat:
Uporabnik plexix pravi:

Kot je rekel Matko gre za konusne vijake s kontra navojem, ki se najprej zašravfajo v izvrtano luknjo in posledično odtegnejo cel vijak. Jaz imam neke iz Interdiskonta za 5 EUR in so čisto OK. Pride prav na kakšne 2 leti
evil.gif
Sem pa zadnjič videl, da nekaj podobnega tudi Topshop po TV reklamira!

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Na koliko kg pa se zateguje Alu platišča?

Pri Španu sem dobil informacijo za 12kg. (a to je za vsa Alu platišča, ali odvisno od firme?)

Na koliko kg pa potem zatisnit varnostni vijak?

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
ksz

zdravo!

uspeli zvrta vijak, kolo sneli dol, potem je bil problem še s ostalim delom vijaka, ampak smo tudi to rešli.

Foter je takoj rekel, da bi rabili svinjski rep - sploh nisem vedel kaj je to, bo treba iti malo pogledati in nabaviti.

Sem sedaj dal kar navadne vijake, če bodo pa komu feltne všeč, pa jih naj nese, varovalnega vijaka verjetno nikdar več.

Za zategovanje ALU bi naj bilo na 12 kg, ne vem pa če se kaj razlikuje med firmami.

LP.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
svinjski rep je levi sveder in je bolj primeren za strojno vrtanje na rezkarju ali stebrasti bormašini.ročno ne gre najbolje. namen je da vrtaš v vijak z levim svedrom v levo smer in ko je dovolj globoko sveder zašteka in smer vrtenja šrauf odvije.na roke ti največkrat prej bormašino celo obrne.če si kaki levi se ti še lahko kaj zgodi:D

že na začetku bi mogo drugače delat.ko si vido da vijak ne gre odvit bi vzel dve kladivi eno po možnosti z bunko spredaj.bunko držiš na vijaki z drugim kladivom pa vžgeš po prvem.vedno brez problemov. al pa probaš vijak malo zategnit če ne gre odtegnit in ga tak masiraš.važno je da ga malo premakneš

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Alo, kako naj na začetku drugače delam, saj nisem vedel, da so vijako preveč zategnjeni.

Ko mi ja pa varnostni nastavek pobral tiste tanke nastavke in s tem se je tudi nastavek uničil nisem imel več kaj drugega.

Lp,

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:

majo ku***

se je lani to meni naredil, nobeni mel nič. na koncu so mi v avtohiši kjer sem avto nabavu mukoma dobil dol, s tem a so ene 3 gidore polomil...

Lahko samo potrdim to
grin1.gif

Dela ful in još pa še.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Predvem za v naprej...ko boš naslednjič vijačil varnostenag vijaka ne zategni preveč!

Jaz ravno to najbolj cvikam, pa še po 2 vijaka imam na gumo :p

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Zdravo!

S tem se več ne bom obremenjeval, saj sem varovalne nadomestil kar s klasičnimi vijaki.

Zdaj pa če bo avto kdaj na klocnih ali ne.

Lp,