Menjava oken

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Ker nisem našel podobne teme bi vprašal tu, preden mi pride majster izračunat. Da se psihično pripravim na stroške.
smile-1.gif

Menjava dveh kvadratnih oken (pomoje 120x120 cm) in v dnevni še dvokrilno okno širine kakih 140 cm (2x60 + vmesni del) in balkonskih vrat širine 90 (I guess) ter standardne višine (15 cm manj od celotne višine tla-strop). Okna so lesena in stara 30 let. Kupil bi najcenejša PVC okna, ker ogrevanje plačujemo pavšal na kvadraturo v bloku in je čisto vseeno ali imam energetsko varčna okna ali ne. V vsakem primeru bo precej bolje kot zdaj. Kakšen je cenovni rang za to? Kakšen % strošek je montaža? Lahko to majstri zrihtajo v enem dnevu (tako kot protivlomna vrata) ali se je treba preselit za en teden?
tongue-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.450
426
83
Zelo čez palec - jurja in pol.

Zrihtajo pa to v enem dnevu, samo vreme mora bit ok.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>Lahko to majstri zrihtajo v enem dnevu (tako kot protivlomna vrata) ali se je treba preselit za en teden?

2 okni dvokrilni (cca 140 širine) + 1 širine 180 na zastekleni balkonski niši (mal več dela) + 1 kopalniško (manjše) ---> prišli ob 8.10, odšli ob 13.15, vključno z njihovim pospravljanjem in čiščenjem stopnišča (se je na licu mesta žagalo poličke ... lesena okna). Vmes so si vzeli pavzo 10 minut za en cigaret
smile-1.gif

So bili pa trije - dva monterja in en "črnc", ki je švical, ko je nosil dol stara okna in prinašal nova gor (4. nadstropje bloka, brez dvigala)
grin1.gif

Na izmeri je njihov tehnik rekel, da je cca 5 ur dela. Pa je bilo
wink-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik MojcaG pravi:
>Lahko to majstri zrihtajo v enem dnevu (tako kot protivlomna vrata) ali se je treba preselit za en teden?

2 okni dvokrilni (cca 140 širine) + 1 širine 180 na zastekleni balkonski niši (mal več dela) + 1 kopalniško (manjše) ---> prišli ob 8.10, odšli ob 13.15, vključno z njihovim pospravljanjem in čiščenjem stopnišča (se je na licu mesta žagalo poličke ... lesena okna). Vmes so si vzeli pavzo 10 minut za en cigaret
smile-1.gif

So bili pa trije - dva monterja in en "črnc", ki je švical, ko je nosil dol stara okna in prinašal nova gor (4. nadstropje bloka, brez dvigala)
grin1.gif

Na izmeri je njihov tehnik rekel, da je cca 5 ur dela. Pa je bilo
wink-1.gif

Odlično!
cheer.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
jah veš kak...malo upoštevaj da bo treba po zakonu do 1.10.2011 (ali celo 2010?) imeti delilnike porabe v vseh stanovanjih (radiatorjih)...in takrat bo pomembno koliko toplote boš izgubljal.

Torej mogoče 3 slojna zasteklitev ne bi bila napačna izbira (ker razlika v ceni je dokaj majhna).

Cena?...midva sva za 3 okna + balkonsko krilo (prav tako se šteje kot okno) dala z roletami nekje 2.000 EUR..zdaj verjetn je treba prišteti še malo inflacije. Tako da relano pričakuj 2 - 3.000 EUR.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
jah veš kak...malo upoštevaj da bo treba po zakonu do 1.10.2011 (ali celo 2010?) imeti delilnike porabe v vseh stanovanjih (radiatorjih)...in takrat bo pomembno koliko toplote boš izgubljal.

Morda lahko najdeš link do te uredbe? Ker če je to res, je zgodba povsem drugačna. Zdaj namreč konkretno preplačujem ogrevanje.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Torej mogoče 3 slojna zasteklitev ne bi bila napačna izbira (ker razlika v ceni je dokaj majhna).
Pa je razlika v ceni res tako majhna? Ker ko sem sam gledal na zadnjem sejmu Dom, so mi vsi tam prisotni proizvajalci razlagali, da je razlike med dvo in tro-slojno zasteklitvijo cca. 40-50%.

Priznam pa, da sam nisem še ničesar konkretno preverjal za svoje stanovanje, me pa to tudi še čaka (okna so letnik 1961, samo enkrat do sedaj obnovljena). Računam pa sam nekje na okrog 3k € (balkonska vrata in okno v spalnici, v dnevni sobi večje okno, delovna soba ena klasična velikost, potem pa še malo ožje okno v kuhinji, majhno v kopalnici, povsod pa seveda tudi zunanje rolete).

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Razlike so zelo odvisne od različnih ponudnikov. Pri meni je bila pri Interalti zelo majhna razlika

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
kot je grobo napisal..zavisi od ponudnika.

ko smo mi kupovali je bila razlika med 2 in 3 slojno reci piši 4 (stare) jurje po kvadratu zasteklitve (in ne okna)...tako da nam je za celo hišo prišlo doplačilo nekje 200 EUR (napram skupnemu znesku 7.000 EUR...se pravi zanemarljivo).

50 % višja cena je zgolj odiranje kupcev.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Precej boljše je vzeti debelejša stekla (npr. namesto standardne 4mm vzameš 6 ali 8mm) in s tem pridobiš tudi na zvočni izolaciji. Pa namesto 4 komorni profil vzameš 6... Pa drugačen (boljši) zaključni profil termopan stekla.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
z debelino stekla ne pridobivaš na toplotni izolaciji.

In če vzameš 3 slojno okno....pride to 3 x 4 mm = 12 mm. Se pravi debeline (in zvočne izolacije) dovolj.

Že običajna dvoslojna okna super zvočno izolirajo, tako da če nisi ravno ob kaki prometnici bojo več kot zadoščala. Na dolgi rok je bolj pomembna toplotna izolativnost.

(steklo kot tako je zelo slabo toplotno izolativno....torej potrebuješ vmes zrak (ki je slab prevodnik), da skrbi za padec temperature..in pri 3 slojnih oknih imaš dva zračna prostora, kar se konkretno pozna..je pa res da konkretnejšo izolativnost dobiš s kovinskim nanosom na steklu (sevalne izgube).

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Zelo čez palec - jurja in pol.

Zrihtajo pa to v enem dnevu, samo vreme mora bit ok.

Odlična ocena!
cheer.gif

Sem dobil izračun. Menjava oken z zunanjimi PVC roletami, vse skupaj 1500€.

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
priporočam ti, da vzameš še komarnike. poleti boš imel precej manj mrčesa v stanovanju