menjava kondenzatorjev na matični plošči -iščem

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.933
6.008
113
Na starejši matični plošči (socket A) imam par že napihnjenih kondenzatorjev, posledično je postal pc zadnje čase zelo nestabilen (zablokira vsake toliko).
Iščem nekoga, ki zna to zamenjati. Postopek poteka nekako tako http://slo-tech.com/clanki/06002/

Nazadnje urejeno:

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
55
1
8
Če si iz zasavja, potem ti je tole bolj blizu: Trzinska cona, "http://www.modulcenter.si/"

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.933
6.008
113
Radirko
Del. ura česa ?

Zgaga
Dobra ideja, grem povprašati naokoli.

zadnja dva:
Hvala sa info, samo Laibach ni Posavje.Geografija pa to.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Z vprašanjem glede ure je imel verjetno v mislih, da se ti ne splača nekoga plačevat, da ti to zamenja. Cena popravila bo verjetno v rangu celega rabljenega računalnika iste starosti.

kvizko

Zelenc'
13. nov 2010
29
0
1
Saj to ni nobena umetnost...nabavi nove Elkote...zelo priporočljivo je, da imajo Low ESR...tile so malenkost dražji od navadnih vendar ni panike

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
To ni nobena težava. Pogledaš karakteristike kondezatorjev (kaj piše na ohišju). Nabaviš takšne. Kupiš spajkalnik v Lidlu, in spajkaš.
Pazi na polariteto, ki je označena na ohišju.
Socket "A" ti bo držal še par let, potem boš itak vse zamenjal.
To bi ti Radirko že lahko napisal, saj je iz tega področja, ane
bonk.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz se kar cakam na tisti odgovor ... Se pri sebi bi jih sel menjat kot cisto zadnjo moznost, ce bi nujno moral usposobiti ravno tisto plato. Razlog ? Rabljeno in preverjeno delujoco se dobi od zastonj do nekaj malega EUR (manj kot me stane moje delo), za povrh so pa pri teh platah kondenzatorji ponavadi fino natlaceni en tik ob drugem, pri nas pa Low ESR visokotemperaturnih elektrolitov, kakrsne bi moral uporabiti za zamenjavo, ponavadi z iskanimi parametri ravno nimajo (imajo pa fizicno malce vecje - in tukaj je problem, ker ne mores stlaciti vseh na prostor, kjer so bili prej namesceni inferiorni kondenzatorji), za povrh pa se ti nekaj stanejo, pa tudi iz Ljubljane nisem, da bi imel do trgovine samo par minut. Ob tem seveda morajo biti vse ostale komponente v redu, torej nobenih prebitih MOSFETov.

Za nekoga, ki mora na forumu vprasati o tem, bi rekel da bo porabil kvecjemu vec casa, bo porabil kvecjemu vec denarja (npr. se za nakup spajkalnika, kot si ti predlagal) in bo naredil kvecjemu slabse (npr. bo uporabil kar najcenejse 85 stopnijske elektrolite, "ker je prodajalec rekel da so ekvivalentni" in se potem cudil cez dva meseca kako je lahko spet krepnilo vse skupaj), ceprav ima isto kot jaz na voljo moznost v malih oglasih najti poceni delujoco zamenjavo, katere delovanje lahko preveri. Mora zasluziti silno malo na uro, da se mu zdi vredno truditi za nekaj, za kar ni 100% garancije, da bo delovalo
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Socket A mamaplate so drage, precej drage v primerjavi z nekaterimi drugimi platformami. Krivda je pa v tem da je AMD na socketu A naredil par generacij procesorjevi in so tako precej iskana roba saj se na teh ploščah dejansko splača menjat procesorje ker lahko pridobiš precej na hitrosti - zato se tudi redko prodajajo.

Nazadnje ko sem sam kupoval eno tako matično sem dal za soliden izdelek 45EUR, kar je recimo VEČ kot pa stane nova plata za sodobne platforme. Meni se je splačalo ker se mi je doma valjal dokaj soliden AMDjev proc z dobrim hladilnikom in pa par kil RAMa ter nekaj starih diskov. Tako sem dobil dejansko čisto spodoben računalnik ...

Menjava kondenzatorjev je dosti racionalna rešitev, sploh pri serijah kjer so znane težave s tem. Z dobrimi kondelci (cena par EUR, lahko tudi odlotaš od kakšne podobne plate če se ti kje valja) dejansko tudi plata deluje naslednjih 5 let BP. Menjava se splača če jo narediš doma oz. daš v roke kolegu ki je kdaj že držal spajkalnik, na kakšnem servisu pa dvomim da bi prišel cenovno skozi. Jasno pa če imaš recimo HW RAID (na plati) in ti je crknila plata se nekako splača dat 50EUR za popravit da rešiš podatke z diska ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Na kaksni Bolhi ali Slo-techu so res zlatarji
smile-1.gif
To seveda ne pomeni, da jim dejansko uspe kaj prodati za tiste abotne cene: rabljeni diski izven garancije s ceno, ki je 75+% cene novega, vecjega, procesorji, kakrsnega ti vrzem v glavo, ce me dovolj zjezis, po 10 ali nekaj 10 EUR, plate, katerih nihce noce (za dokaj nove procesorje, a s starim chipsetom in omejeno podporo procesorjem) za ceno nove boljse, itd. Kdor ima vsaj malo poznanstev med racunalnikarji, ze uspe najti tovrstne zadeve za realno vrednost (ce ne drugje, preko eBaya).

Jaz konkretno sem Socket A plat nekaj zmetal stran zaradi vprasljivega stanja (mozno, da so bile OK, ni bilo interesa za preverjanje), eno se moram, pa kar ne utegnem iti mimo lokalnega zbiralisca elektronske krame, eno (znano delujoco) je dobil Zajfa ...
smile-1.gif

Meni se ze brez materiala in potencialnih problemov zdi cas vreden vec kot nadomestna plata.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Na rolanu so mi kasirali 55 e z kondenzatorji in pc po enem letu še vedno dela,dajo tudi garancijo

LP

Ne se DRET, prosim. - stein

Nazadnje uredil moderator:

fenderik

Zelenc'
24. feb 2011
1
0
1
Sorry za kaj so ti računali 55 €.

Sam sem ravno prejšnji tedn zamenjal 3 kondenzatorje (okol2€) in se zajebavou 1 debelo uro, vključno z ogrevanjem spajkalnika iz Conrada za 25 € in nikol tega prej počel.

Serviserna ura je vredna vsaj 40€ in če kdo računa več kot 15 € za menjavo 3 kondenzatorjev, ta mastno zasluž. To pač lahko na servisu nardijo v 10 minutah.

Verjetno pa je tale "garancija" pr njih zlo cenjena. ...mafija

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.808