Menjava EUR-USD in osebni račun?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Hola!

Čez slab mesec se za slabe pol leta odpravljam v ZDA. Trenutno je dolar precej slab v primerjavi z evrom, šel bo lahko še dol, realno pa verjetno gor.

Če sedajle menjam evre v dolarje, kako jih naj potem imam na računu, da bodo na voljo za direktno črpanje? Moram odpreti še en račun?

S sabo bom imel tudi laptop (logično) ter s tem spletno bančništvo.

Kaj predlagate?

Če povzamem: rabim bi v tem trenutku čim več evrov spremenil v dolarje, kupljene dolarje pa bi potem v naslednjih mesecih črpal.

LP,
PIC

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Odpreš si devizni podračun. Potem pa samo narediš konverzijo EUR v dolarje in je zadeva rešena. Dolarji te pa čakajo na deviznem podračunu. Res pa ne moreš potem npr. na bankomatu dvigniti denarja direktno iz tega računa. Moraš pri nas na banki lepo po starem dvigniti USD.
Imaš pa opcijo, če bo tečaj ugoden, da v času ko si v Ameriki, dviguješ denar kar na bankomatu in ti potem tvoja domača banka dela avtomatsko konverzijo.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Oj!

Slednjo opcijo sem prakticiral tudi nekaj mesecev nazaj.

To me zanima predvsem zato, ker do "klasičnega" dviga ne bom mogel, ker se ne bom vračal v Slovenijo. Podračun za USD že imam, ampak kot si že ugotovil, mi v USA bolj malo koristi.

Očitno bo treba kar dvigovati na bankomatu + kreditne kartice ...

LP,
PIC

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Kreditne kartice so ok, valutna konverzija naših bank za plačila s karticami je tudi OK.
Problem je samo keš. Ker ti bodo za dvige na bankomatu zaračunavali provizijo. Keš pa v ZDA rabiš. Ker je precej štacun kjer kreditnih kartic ne sprejemajo.

Ogo

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Hm, torej moram poiskati slovensko banko z najnižjo provizijo na dvigovanje na bankomatih v USA
smile-1.gif
.

LP,
PIC

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Kreditne kartice so ok, valutna konverzija naših bank za plačila s karticami je tudi OK.
Problem je samo keš. Ker ti bodo za dvige na bankomatu zaračunavali provizijo. Keš pa v ZDA rabiš. Ker je precej štacun kjer kreditnih kartic ne sprejemajo.

Ogo

A z Maestro se ne da dvigat v USA? Provizije dvigov s kreditnimi so brutalne...

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Sicer ne vem no, ampak jaz sem gor zgolj taxi placeval z gotovino, ostalo je vse šibalo na kartice. Tako da vzameš jurja dolarjevv gotovini in je to to.
Ce pa pricakujes, da dolar se krepil, sedaj kupis toliko dolarjev in potem menjujes v eur in tako pokrijes valutno tveganje.

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Z Maestro sem čisto brez problema divgovar denar v Indiji, tako da bi moralo v tehnološko bolj napredni državi - ZDA šibat bp..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Provizije so bolj ali manj stalne - 1% ali najmanj 2 EUR.

Pomeni - dviguj vedno za 200 EUR dolarjev. Poleg tega se obračuna po srednjem tečaju (bolj ugodno, kot če menjaš na licu mesta).

Zgornje velja za sistem Maestro... MasterCard ima nore provizije.

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Da še jst pristavim svoj lonček
grin1.gif

A je možno na banka@netu prenesti denar na varčevalni račun z odp. rokom?
Imam odprt navaden EUR račun, AUD račun ter varčevalni račun z odp. rokov v AUD.
Pa bi rad prenesu iz navadnega eur na varčevalni AUD. Kako je to izvedljivo?
Dovoli mi prenos iz navadnega EUR na navadnega AUD, na varčevalnega pa ne gre ....
Sklepam da bi moglo it nekako tako EUR=>AUD=>AUD varčevalni, sam ne gre ....
A bi mogu kaj do banke stopit?

lp

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

Ogo

A z Maestro se ne da dvigat v USA? Provizije dvigov s kreditnimi so brutalne...

Seveda se da dvigat. Provizije so malo manj brutalne, so pa še vedno.

Ogo