menjava delodajalca in star dopust

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Cez mesec dni menjam sluzbo hec pa je v tem, da mi zdajsnji delodajalec noce dati 8 dni starega dopusta pac pa 3 dni, ostalo pravi, bom prenesel v novo sluzbo.
Je to sploh izvedljivo? Praksa je eno (zaradi tega tudi menjam siht, ker se ne da nic zmeniti), kaj je pa doloceno po zakonu?

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Cez mesec dni menjam sluzbo hec pa je v tem, da mi zdajsnji delodajalec noce dati 8 dni starega dopusta pac pa 3 dni, ostalo pravi, bom prenesel v novo sluzbo.
Je to sploh izvedljivo? Praksa je eno (zaradi tega tudi menjam siht, ker se ne da nic zmeniti), kaj je pa doloceno po zakonu?

po moje lahko pri starem delodajalcu vedno izkoristiš sorazmerni delež glede oddelanega dela. Lansko leto si že celo oddelal, torej ti pripada da izkoristiš cel lanski dopust pri delodajalcu, pri katerem si v lanskem letu delal. Pripada pa ti še sorazmerni del letošnjega, torej še plus cca 2, 3 dni...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Da ti novi delodajalec prizna dopust je to samo njegova dobra volja. Nikogar to ne obvezuje. 90% delodajalcev starega dopusta ne prizna.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Star dopust se ne da prenašati. V novi firmi ga boš dobil toliko kot ti ga pripada letos za celo leto.

Ima pa delodajalec pravico, da ti ga ne pusti porabit, saj mora on dati dovoljenje za izrabo dopusta, razen za mislim, da 2-3 dni, ki jih lahko vzameš popolnoma pa lastni želji.

Res pa je da če nekdo da odpoved, bo vsak razumen delodajalec pustil, da izkoristi dopust, saj od delavca, ki komaj čaka da gre itak ni več kaj dosti.

lp

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Veš kaj; glede na to da ti trenutni delodajalec ne da dopusta, si pa ga vzemi sam!
Če lahko imajo dohtarji "belo" stavko, še lahko ti imaš "beli" dopust! Se pravi delaš z 5-10% efektive in basta. Če delodajalcu oz. šefu klikerji ne potegnejo da si za njih izgubljen, se je pač treba se znajti tako ali drugače.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Star dopust se ne da prenašati. V novi firmi ga boš dobil toliko kot ti ga pripada letos za celo leto.

Ima pa delodajalec pravico, da ti ga ne pusti porabit, saj mora on dati dovoljenje za izrabo dopusta, razen za mislim, da 2-3 dni, ki jih lahko vzameš popolnoma pa lastni želji.

Res pa je da če nekdo da odpoved, bo vsak razumen delodajalec pustil, da izkoristi dopust, saj od delavca, ki komaj čaka da gre itak ni več kaj dosti.

lp

hvala sicer za vse odgovore. sem vedel, da je nekaj na temu. mogoce se kaksen zakon, da imam crno na belem? bolniska mi ni sicer za izkoriscati, ker niti ne potrebujem nujno dopusta. gre se mi bolj za princip. je pa privat firma, ja.
uf-1.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če boš letos koristil dopust za leto 2010, ga boš imel pri novem delodajalcu toliko manj, kolikor ga boš pri dosedanjem porabil.
Ker ti bo sedanji delodajalec moral dati črno na belem, koliko dopusta imaš še na voljo oziroma koliko si ga porabil v letu 2010.
Ta podatek bo zanimal tudi novega delodajalca, po vsej verjetnosti.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

lp

Menim, da v določenih primerih ne drži čisto 100%. V novi firmi boš dobil dopusta toliko kot ti ga pripada za del sorazmeren zaposlitvi na tem delovnem mestu. Res, da ti po pol leta pripada celoten letni dopust + pravica do regresa ipd. ampak menim, da mora obstajati določene zakonska zanka v primeru če bi nekdo delal v firmi A npr. 5 mesecev(jan - maj), pripada mu sorazmeren del dopusta + sorazmeren del regresa. Z 15. junujem pa bi se zaposlil v firmi B....vse do 15 decembra bi bil upravičen do sorazmernega dela dopusta + regresa.....z cca. 16 decembrom pa bi mu v tem primeru pripadal še celoten ostali dopust + razlika do celotnega regresa. Tako bi v takem primeru bil deležen v enem letu letnega dopusta za 5 mesecev v firmi A + letnega dopusta za celo leto iz firme B.

Torej v Firmi B je delavec po 6 mesececih zaposlitve do celotnega letnega dopusta - št. dni dopusta, ki jih je imel pri prvem delodajalcu. Koliko je bilo takih dni, deldajalec preračuna na podlagi potrdila iz 164. člena ZDR.

glede na vašo drugo alinejo:

Ni res, da ima delodajalec pravico, da ti ne da dopusta ob primeru zamenjave službe. Res je da 2. odstavek 165. člena ZDR pravi:
Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti
delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. Delodajalec mu tega ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega
procesa.

Vendar na podlagi drugih členov 162. člena ipd. ima delavec pravico do izrabe letnega dopusta. Če ima do konca delovnega razmerja delavec še 30 delovnih dni od tega 5 dni dopusta in je tisti "bonus dan" že izkoristil mu sicer delodajalec lahko reče ne ne dam ti dopusta tisti in tisti dan (če bi ga hotel zajebavati) ampak ko pride do dneva ko ima delavec samo še 5 di do konca dela, ima vso pravico izkoristiti ves dopust ki mu pripada.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Glede tvojega prvega odstavka je tako, čeprav se ti ne zdi logično.

Glede drugega pa sem šel malo bolj natančno gledati in videl da je bilo 2007 leta dodan tale odstavek
Citat:
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:

»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.

Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.

ggg_ zakon imaš tu:http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO1420.html odpri 42/02 kjer je večina.

Kar si jaz predstavljam, da v primeru odpovedi delodajalec mora omogočit delavcu v primeru, da to želi, da izkoristi ves dopust ki mu pripada.
Se pravi ggg imaš pravico porabit celoten lanski in še sorazmerdni del letošnjega pa še pori novem delodajalcu boš dobil cel dopust.
Čeprav je res, da je vse skupaj malo nerazumljivo

lp

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
ni ravno tako
s spremembo zakona o delovnih razmerjih iz 2008 se v primeru, ko med letom zamenjaš delodajalca, dopust določi tako, da pri vsakem dobiš sorazmerni del
se pravi za januar pri starem (1/12 po pogodbi), pri novem pa 11/12 (enako velja seveda tudi za regres)
prenašanja ni, kot je že rečeno, je to dobra volja novega delodajalca. Stari delodajalec ti je a) dolžan omogočiti izrabo letnega dopusta, ki ti pripada b) če ti ga zaradi delovnega procesa ne dovoli, ti ga lahko izplača ob zaključku dela

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Glede tvojega prvega odstavka je tako, čeprav se ti ne zdi logično.

Glede drugega pa sem šel malo bolj natančno gledati in videl da je bilo 2007 leta dodan tale odstavek
Citat:

»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.

Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.

ggg_ zakon imaš tu:http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO1420.html odpri 42/02 kjer je večina.

Kar si jaz predstavljam, da v primeru odpovedi delodajalec mora omogočit delavcu v primeru, da to želi, da izkoristi ves dopust ki mu pripada.
Se pravi ggg imaš pravico porabit celoten lanski in še sorazmerdni del letošnjega pa še pori novem delodajalcu boš dobil cel dopust.
Čeprav je res, da je vse skupaj malo nerazumljivo

lp

Tudi glede prvega odstavka ti vse pove 2 odstavek 162. člena, ki si ga sam kopiral. Če bi bilo tako kot navajaš ti bi ljudje to lahko izkoriščali in imeli lahko v enem letu skoraj 150% pripadajočega dopusta.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
sej je cist simpl. vsaj kakor razumem jaz tole>

164. člen

(sklenitev pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem)

(1) Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače.

(2) Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta.

cheer.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

tako je kot je citiral prijam:
Kot prvo je potrebno paziti na dopust v KOLEDARSKEM letu.

Če si 3 mesece delal pri enem delodajalcu in nisi izkoristil dopusta, se ti ta dopust prenese k novemu delodajalcu.
Zaradi navedenega je potrebno izdati potrdilo o izrabi letnega dopusta, iz katerega je razvidno kakšen dopust je ostal, ALI LANSKI, ali LETOŠNJI.
Ker dopust za lani lahko izkoristiš do junija tekočega leta.

Zadeva je jasna. Tako je po zakonu.

Če se pa drugače zmeniš z novim delodajalcem pa je seveda tudi možno. Če ni dogovora, velja zakon.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
tako je kot je citiral prijam:
Kot prvo je potrebno paziti na dopust v KOLEDARSKEM letu.

Če si 3 mesece delal pri enem delodajalcu in nisi izkoristil dopusta, se ti ta dopust prenese k novemu delodajalcu.
Zaradi navedenega je potrebno izdati potrdilo o izrabi letnega dopusta, iz katerega je razvidno kakšen dopust je ostal, ALI LANSKI, ali LETOŠNJI.
Ker dopust za lani lahko izkoristiš do junija tekočega leta.

Zadeva je jasna. Tako je po zakonu.

Če se pa drugače zmeniš z novim delodajalcem pa je seveda tudi možno. Če ni dogovora, velja zakon.

no tudi to ni čisto res.....jaz kot novi delodajalec, ki sem te zaposlil npr. aprila ti že ne bi plačeval npr polovice lanskega dopusta, ki ga bi moral koristiti pri starem delodajalcu in še celotnega letošnjega (od starega in novega delodajalca), lahko se sicer z novim delodajalcem zmeniš, da ti to ugodi, ampak ni pa to njegova dolžnost.. po tej logiki bi lahko delojemalec naredil sledeče.....ima starega delodajalca pri katerem ni koristil nič letošnjega dopusta in ima v dobrem še npr 10 dni starega dopusta. Aprila menja delodajalca in od njega zahteva da mu nudi možnost koriščenja še lanskega dopusta + letošnjega do aprila (še od starega delodajalca) + še sorazmerni del od novega delodajalca......vse skupaj bi bil na dopustu npr 20-25 delovnih dni.....ob koncu avgusta bi pa rekel novemu delodajalcu papa.....torej novi delodajalec bi te moral plačevati za to, kar si delal pri starem delodajalcu, ti bi zanj ne bi delal, torej bi ležal doma.

Kot je citiral Sevlje 162 člen, tudi novi delodajalec ti je dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri tem delodajalcu

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne lanskega. Letošnji dopust.

Če sem jaz sedaj zaposlen in aprila menjam službo, mi mora novi delodajalec omogočiti izrabo letnega dopusta od januarja do aprila. Torej dopust za 3 mesece. Ko se zaposlim na novo aprila prinesem poleg potrdilo o neizkoriščenju dopusta.

Tako piše v zakonu = tekoče leto.

Zadeva velja samo za tekoče leto, ne pa za lanski dopust.

Minimalni dopust je od 20-24 dni, kar pomeni da mi za 3 mesece pripade pri novem delodajalcu 5-6 dni..

Aprila ko se zaposlim pa ITAK novega dopusta pri novem delodajalcu ne morem koristiti, ker še nisem nič delal
smile-1.gif

Računica je zelo jasna in logična.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
KSZ
Jaz sem v decembru 2008 menjal službo. V stari službi mislim, da mi je ostalo še 12 dni dopusta in le tega sem lahko prenesel v novo službo, saj ga v stari nisem mogel izkoristiti zaradri preveč dela. Tja sem jim prinesel samo potrjen list, da imam 12 dni dopusta in tega sem potem nemoteno izkoristil do konca 6 meseca 2009. Očitno sem imel srečo
cheer.gif

Po enem mesecu zaposlitve sem dobil tudi celotno božičnico, v stari firmi, kjer sem delal 9 let pa nič
shocked-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
no pri meni je konkretno takole.

1. oktobra sem se zaposlil pri zdajsnjem delodajalcu. stvari za nazaj sem imel vse poravnane. prenesel sem tudi sorazmeren delez dopusta, ki mi je ostal za leto 2009 (starega sem tako ali tako ze porabil).
do danes, 26. januarja 2010, nisem porabil niti enega dneva preostalega dopusta prejsnjega leta (2009), novi delodajalec pa pravi, da za 2009 dopusta ne bo priznal. saj ga moram izrabiti pri zdajsnjem delodajalcu. tole mi je cisto razumljivo in se strinjam z njim.

zdajsnji delodajalec pa pravi, da je po zakonu tako, da se tudi stari dopust prenasa in bojo oni naredili potrdilo in naprej njih nic vec ne zanima, tudi ce mi propade to ni njegova stvar, pravi.

nic mi ni jasno. samo to, da me hocejo prenesti naokoli. ker tole je potem precej po kavbojsko napisano, clovek ima dopust zgolj zaradi dobre volje delodajalca.
write.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ne lanskega. Letošnji dopust.

Če sem jaz sedaj zaposlen in aprila menjam službo, mi mora novi delodajalec omogočiti izrabo letnega dopusta od januarja do aprila. Torej dopust za 3 mesece. Ko se zaposlim na novo aprila prinesem poleg potrdilo o neizkoriščenju dopusta.

Tako piše v zakonu = tekoče leto.

Zadeva velja samo za tekoče leto, ne pa za lanski dopust.

Minimalni dopust je od 20-24 dni, kar pomeni da mi za 3 mesece pripade pri novem delodajalcu 5-6 dni..

Aprila ko se zaposlim pa ITAK novega dopusta pri novem delodajalcu ne morem koristiti, ker še nisem nič delal
smile-1.gif

Računica je zelo jasna in logična.

hmmm ne vem če je ravno tako, če povzamem člen, ki ga je kopiral Sevlje:

»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu , razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.

Če jaz razumem tale del: izrabo sorazmernega dela glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem letu.

Ne zdi se mi logično, da bi novi delodajalec iz svojega žepa plačeval za dopust, ki bi ti ga moral plačati stari delodajalec, ti bi bil pa doma namesto, da bi delal pri novem delodajalcu. Res pa je, da zakonodaje ne poznam 100% tako da možno da obstaja kakšen člen, ki dovoljuje tudi tako možnost zaradi zavarovanja delojemalčevih pravic.

I

Izbrisan uporabnik #488

Sorazmeren=letni dopust/meseci ko si delal v tekočem letu.
Delal sem tri mesece, torej dopust za 3 mesece (tisti gornji primer)

Meni se zdi vse zelo jasno. Kot vidimo zako varuje delavca, da vedno lahko izrabi dopust, kjerkoli ze dela.

V praksi folk izkoristi dopust in ga zadnje dni ni v službo pr starem delodajalcu, ni pa nujno.