Menjava baterije v notebooku

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Glede na to, da je baterija v prenosniku po dveh letih zahtevne uporabe začela pešati, bi rad kupil drugo. Zanima me, če ima kdo dobre izkušnje s katero izmed firm, ki izdelujejo neoriginalne nadomestne baterije. Gre se za prenosnik Acer Aspire 5920G.

Original je sicer precej dražji od tistega, kar je na voljo na Ebayu. A če ni dobrih ne-originalnih baterih, raje dam tistih par € več in kupim original.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.851
6.955
113
OEM baterije so praviloma slabše in tudi manj držijo. Razen, če se gre za enake "celice", kot original.

Če je razlika bistvena, potem OEM, če pa je razlika "par €" pa original. Ampak tudi original lahko dobiš na ebay, ziher so 50% ceneje, kot pri slo uvozniku.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nova ORIGINALNA baterija (kot spare part, saj drugače ne gre) ima svojo nabavno ceno v EUR, ki velja za vse distributerje in potem posledično naprej za prodajalce. Tako da varijante 50% ceneje na eBayu ne zdržijo, razen če gre za second-hand robo oz. robo, ki je padla iz tovornjaka.
Neoriginalne pa so lahko toliko cenejše, dasiravno kvalitetne OEM niso bistveno cenejše kot originalne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.851
6.955
113
Rekel sem zato, ker je pri nas trgovska marža par 10% na ebayu pa par %.

Pa verjetno ima nekdo, ki proda letno 100.000 baterij večjo maržo, kot pa nekdo, ki le par ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Da ne bova... Originalni nadomestni del lahko naroči samo servis, reseller ga ne more. Določena je DC in PPC. Reseller pa lahko naroči OEM del (nebrandan). Pa da ne boš mislil (vidim da nisi neki hud prodajalec), da so ne vem kakšne marže... Kdo za boga v EU proda na leto 100000 kosov enake baterije (ki je namenjena samo enemu brandu, ponavadi še zelo ozkemu naboru modelov)?
Največji potrošniki prenosnikov (podjetja) pa jih ne kopujejo pri lokalnih dealerjih ali trgovinah, za njih kar distributer poskrbi z prodajnimi in poprodajnimi storitvami...

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Zdravo, mene pa zanima, če je bolje da je baterija vzunaj, ko je računalnik vklopljen na štrom ali ne? Moj prenosnik je večinoma na mestu oziroma sem vedno tam kjer je štrom?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To je veliko teorij.
Baje ni dobro, da se baterija skoz polni in prazni in po tej logiki je bolje (za življenjsko dobo baterije, za varnost podatkov je seveda slabše, v primeru izpada elektrike) baterijo odstranit.

Je pa res, da eni laptopi nadzirajo stanje baterije, in če je nad 90%, še ne začnejo polnit. (eni imajo priložene programe, kjer se to vidi in se tudi da nastavit/spremenit)

Verjetno se točno stanje razlikuje od modela do modela.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
OEM baterije so praviloma slabše in tudi manj držijo. Razen, če se gre za enake "celice", kot original.

Če je razlika bistvena, potem OEM, če pa je razlika "par €" pa original. Ampak tudi original lahko dobiš na ebay, ziher so 50% ceneje, kot pri slo uvozniku.

OEM:

An original equipment manufacturer, or OEM, manufactures products or components which are purchased by a second company and retailed under the second company's brand name. It is a form of outsourcing.

Tu torej ni problema, saj pač vsak vsega ne dela, zato tudi vgrajuje OEM produkte.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.245
324
83
kzs: Če se kdo ukvarja z menjavo akumulatorjev v baterijah za kako pametno ceno, imam ene dve za zamenjat (samo sta izgleda "pametni" - crknili praktično hkrati v dveh notebookih - najbrž štejeta cikle, ker nista izgubili kapacitete, ampak samo ne filata več). Pod privat...