Menjava akumulatorja pod napetostjo?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Torej, avto je iz druge roke in nisem siguren, da je koda za navigacijo&radio v servisni pravilna.

Zdaj pa ne vem če bi pred menjavo na avtomobilske kleme priključil polnilec ali pa tretji akumulator...

Je kdo že počel to?
tongue-1.gif

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Torej, avto je iz druge roke in nisem siguren, da je koda za navigacijo&radio v servisni pravilna.

Zdaj pa ne vem če bi pred menjavo na avtomobilske kleme priključil polnilec ali pa tretji akumulator...

Je kdo že počel to?
tongue-1.gif

Boljše tretji akumulator. Če imaš kak čuden polnilec, ti bo neobremenjen spustil ven previsoko napetost, kar pa verjetno ni dobro za elektroniko v avtu.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Zadeve se lotevaš na napačnem koncu... Najprej: enkrat boš tako ali tako moral izvedeti, če je koda prava, če ne prej ko ti bo hudič vzel akumulator
evil.gif

Nisem štromar, ampak po moje bi bila prava rešitev priklop še enega akumulatorja direktno na AR, nato odklopiš prvi accu in... Se pa jaz s tem niti ne bi zajebaval, da ne boš klical GB
tongue-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Zraven zvezi kakrsen koli 12v akumulator(od nevem scooterja k je zlo majhen +na+ in -na-) na kleme in ko zamenjas ga odklopi.

sniper007

Pripravnik
22. jul 2007
712
0
16
Tako početje ti odsvetujem... napetostnih virov se direktno nikoli ne veže vzporedno, kajti vsak malo drugačno napetost in tok bo tekel iz enega accu v drugega...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik sniper007 pravi:
Tako početje ti odsvetujem... napetostnih virov se direktno nikoli ne veže vzporedno, kajti vsak malo drugačno napetost in tok bo tekel iz enega accu v drugega...

Neumnost. Dodatni akumulator se lahko brez vsakršnega problema veže vzporedno, ponavadi se da maso na šasijo ter plus na B+ na alternatorju (zgolj zaradi varnosti - iz klem rado skoči dol). Mi imamo sicer posebno napravico za take stvari, stvar je v bistvu baterija v ohišju s kablom, ki ima na koncu priključek za cigarete - tole vštekaš in zagotavlja zadosten back-up.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ka je problem? Sam sem to že delal. Seveda z mojim usmernikom, ki glajeno napetost, nastevil sem ga na 11V, priklopil na kleme ter zamenjal akumulator. Brez težav, ker jih tudi ne more bit. Odsvetujem pa takšno početje s poceni polnilci ali z pametnimi polnilci - eni imajo preveč valovito napetost, drugi pa lahko "strapajo".

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Pa še z navadnimi polnilci v praksi ne bi smelo biti težav, sploh ker ne daješ kontakta tako da ne gre tok čez ECU v celoti. Razni avtoradiji itd. pa niso preveč občutljivi na back-up pinih. Malo boljši pametni polnilci pa imajo celo funkcijo za tako početje (backup mode) - iz prve roke Midtronics ChargeXpress PRO 15 (sicer nisem še nikoli te funkcije v praksi uporabljal).

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Ti bi še 500kV kable verjetn z izolirtrakom tko hit poštukov, da te tud elektrika neb imela časa zrukat. Si Chuck Norris?
evil.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik sniper007 pravi:

To si pa zdej tako povedal kot da se bo nekomu kri puscalo.