Menjalni stikali zafrkavata

nadebudnez

Pripravnik
4. okt 2010
243
0
16
Na stopnišču imam spodnje in zgornej stiikalo za luč.
Dolga leta je delovalo v redu. Kjerkoli sem pritisnil stikalo, je vklopilo oz. izklopilo luč.

Sedaj pa dela tako, da če npr. spodaj izklopim luč, lahko luč ponovno vklopim le spodaj.
Če luč izklopim zgoraj, lahko potem luč vklopim le zgoraj.

Se kdo spozna na ta menjalna stikala?
Je šlo eno stikalo ali ????

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
se ne spoznam..a takole na uč bi rekel da je slab stik na enem od stikal. Če se ti ne da raziskovat pa daš 12 EUR za dva nova menjalna stikala in ju zmontiraš pa bo mir.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik nadebudnez pravi:
Na stopnišču imam spodnje in zgornej stiikalo za luč.
Dolga leta je delovalo v redu. Kjerkoli sem pritisnil stikalo, je vklopilo oz. izklopilo luč.

Sedaj pa dela tako, da če npr. spodaj izklopim luč, lahko luč ponovno vklopim le spodaj.
Če luč izklopim zgoraj, lahko potem luč vklopim le zgoraj.

Se kdo spozna na ta menjalna stikala?
Je šlo eno stikalo ali ????

takole na prvo zogo ...

menjalno stikalo ima priklopljene 3 zice. odvij stikalo in preveri, ce so vse tri zice se na svojem mestu. na obeh stikalih! predvidevam da ena zica ni vec privita na stikalo ...

nadebudnez

Pripravnik
4. okt 2010
243
0
16
se bom jutri lotil, zdaj je že tema
smile-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Bom izkoristil temo o stikalih...

Ker nimam kaj dosti pojma o elektriki in stikalih, bi prosil za mal izobrazbe....:)

Torej luc je sedaj priklopljena na navadno on/off stikalo, samo eno, ni menjalnih stikal. Oz. sta dve luci, vsaka na svoje stikalo v enem ohisju. Zelja je za eno teh dveh luci imeti na tem stikalu za postopno zatemnitev....dimer al kako se rece. Stikalo je ze nabavljeno, sicer ga nisem videl, je pa od Vimar-ja, Plana pa je ocitno linija, ne. Elktrikar k je delal stvari, ga ze BK, domaci tud niso kaj dobri za postudirat, jaz pa bom dal eno roko z vaso pomocjo.
smile-1.gif

Edit: luci sta proklopljeni sedaj na eno stikalo, ker noben ne zna povezat na to dimer stikalo, sej verjetno ni to tolk vazno

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Po moje ne bo noben problem...imaš navadno stikalo, ki bi ga rad zamenjal z dimerjem...tudi dimer se vklopi kot navadno stikalo, potem pa imaš možnost regulacije jakosti svetlobe..torej mora biti sam priklop identičen staremu stikalu. Po domače..ena žička zgoraj, druga spodaj
wink-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Če te prav razumem imaš ti sedaj v dozi tri žičke. Ena dovodna in dve odvodne. Vse odklopi in ugotovi katera je dovodna (s preizkuševalcem toka). To žičko daj na dovod dimerja ostali dve pa daj skupaj na odvod dimerja.

Edit: Sem še enkrat prebral tvoj post. Ti bi rad, da ti ena luč dela on-off druga pa na dimer? To bo pa malo težje bo treba verjetno novo dozo vzidat za dimer v staro dat pa navadno stikalo.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Citat:
Uporabnik nadebudnez pravi:Dolga leta je delovalo v redu. Kjerkoli sem pritisnil stikalo, je vklopilo oz. izklopilo luč.

S temle si vse povedal. Eno (ali več, ampak 99% samo eno) od stikal se je pokvarilo.

To je popolnoma normalno, stikalo je pač elektromehanski element, ki zdrži X število preklopov, nato pa odpove.

Odšravfaj ven vsa stikala in poglej, če je pri katerem kaj nenavadnega - včasih vidiš polomljen plastičen del, ali pa kaj scvrtega, kakšno ožgano žico ipd., tako boš takoj vedel, katero stikalo je vzrok.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Da se uštulim...

Obstaja menjalno stikalo z indikatorjem? Tako kot npr. navadno za bojler, da sveti, ko je prižgano? Včasih kdo (krvoses, se razume), pozabi luč na stopnišču in moram odpirat vrata, da preverim.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Obstaja menjalno stikalo z indikatorjem? Tako kot npr. navadno za bojler, da sveti, ko je prižgano?

imaš dovolj žic za priklop? "izhodno fazo" in nulo

kontra, indikator sveti, ko je hodnik v temi, ni problema

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Nisem sploh se videl kako zgleda, ampak sem napisal kot je bilo meni opisano. Ker so se vecji analfabeti kar se tega tice. Elektrikar ki je delal pa se ne naredi zivega vec.
smile-1.gif
Kar se tice stikal, pa ce sem prav zastopil, je prostor oz. je dimer ze v dozi.
Se pravi stikalo za dimer je enako ostalim stikalom, se poveze in to je to. Sem raje povprasal, ce je kaksna ziva vec potrebna za to. Tnx.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Pogledal situacijo, stikala so vezano tko, da mi ni jasna logika. So pa to neonke in ena izmed dveh je baje poseben model za priklop dimerja. Se vedno velja ista logika, dovod in naprej na luc? Sej mam slikce, ampak kasnje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Sem doživel sam podobno štorijo v garaži.
Si kaj vrtal?
Jaz si tudi nisem prišel na čisto, svak(štromar) je hitro začel po steni gledat(prej malo z fazebriferjem gledal) in je hitro "zvohal", da sem prestavljal visečo omarico in nove luknje zavrtal v kabel, pa tega sploh nisem opazil.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
V starejši hiši in vrjetno je bil kak domač mojster imam zanimiv pojav.

V hodniku sta menjalni stikali in zvonec. Eno stikalno zamenjal s senozrjem, da se luč sama prižge ko stopiš na hodnik. To čist lepo funkcionira.
Se pa luč velikokrat tudi prižge, če pozvonim na zvonec:)

Me ne moti, samo če obstaja kakšna logična razlaga zakaj se to zgodi:)?