Meje v gozdu

majklnajt

Pripravnik
17. sep 2007
53
0
6
Živjo,

zanima me, kako najlažje ugotoviti meje v gozdu... Namreč oče umrl, natančno pa ne vem, kje meji sosed. Spomnim se, da je oče enkrat govoril do tiste smreke tam je naše, tista desno ni več, tralala...ker je teh lokacij ene par se danes teh mejitvenih smrek žal ne spomnem. Mogoče logar?

Hvala.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Geodet
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
V našem gozdu je precej mejnikov. Mogoče je tudi pri vas tako? Včasih je hec pod listjem, malo prevrnjen, izgleda na prvi pogled kot običajna skala,...

Če dvigneš zemljiško knjižni izpis, bi se morebiti dalo iz tistega kaj razbrat - za par mejnikov veš, ostale poiščeš.

majklnajt

Pripravnik
17. sep 2007
53
0
6
Tud tega se zavedam. Se spomnem, da je bla na travnikih vedno pi*darija z mejniki, pa če je blo pol metra pa pol metra
bonk.gif

Hm...ali na imajo ket na geodetski GPS koordinate...a je dejansko samo geodet v špilu? Oziroma kaka druga varianta?

Jao bluzim...spet bom plačeval
aplauz.gif

majklnajt

Pripravnik
17. sep 2007
53
0
6
Mejniki v gozdu? Uf, tega se pa ne spomnem...

Hvala za idejo, bom šel mal pošnofat, če je kej označeno...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
lahko logar, čeprav sodobni logarji nimajo pojma o mejah. (pred tremi leti je pri nas celo geodet 150metrov stran od dejanske parcele iskal mejnike, pa je precej dolgo vztrajal da on več ve kot mi...toliko o "znanju" )

Vsaj v naših koncih veljajo naslednja "obeležja" za mejo v gozdu.

1- barvna-rdeča črta na drevesu - v višini oči . Če vidiš črto pomeni da drevo pripada mejašu in ne tebi.
2- jame golboke cca 20 cm in premera recimo pol metra. Je pa res da je te jame zelo težko najti če niti približno ne veš kje gre meja in če jih že več desetletij ni nihče obnavljal.
3. razni kamni itd.....

Pač dobi si mapno kopijo, ali pa si sprintaj kak aerofoto posnetek iz PISOta ali kaj podobnega z vrisanimi mejami. Z njim se najprej sam podaj v gozd v iskanje meje, kasneje pa povabi k temu še soseda-e.
Ti vsaj približno veš kje imaš gozd oziroma znaš priti do njega, pri nas (starših) se oglašajo lastniki ki vejo da nekje na "tem" hribu imajo gozd pa ne vejo niti na km natančno kje ga imajo kaj šele da bi znali priti v svoj gozd. O iskanju meje ne bom govoril.....-takemu lahko "prodaš" mejo ravno kjer hočeš....

majklnajt

Pripravnik
17. sep 2007
53
0
6
U hvala...tole bo tisto pravo
smile-1.gif

Bom rekel, da na 10 metrov sigurno vem, ponekod bi vedel na meter natančno, vendar sosedu pametovat nočem. Vidim, da je veliko na ustnem izročilu...nočem pa logarju reči "ti ne vem kje so moje meje", ker bo raztrobil po vasi in okolici ter takoj dal vedeti tistim, ki so mejaši, da me lahko oberejo.

PŠ enkrat hvala za nasvete, če ima pa še kdo kakšnega pa na dan z njim.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Pri nas v gozdu so ponavadi določeni kamni, ki so mejniki. Ali pa zid med eno in drugo parcelo.

Kamen-mejnik je ponavadi tak malo drugačen, da ga opaziš da je nekaj posebnega :)

Najboljše da vzameš izpisek iz katastra, poiščeš svojo parcelo. Glede na merilo lahko doma zmeriš koliko mm je dejansko metrov v naravi. Potem pa v gozdu na terenu poiščeš neko stično točko, ki jo "veš" na karti. pa potem od tiste dalje meriš in poiščeš mejo.

Midva z očetom se ponavadi orientirava po vrisani cesti, vsaj pri nas je po gozdu precej cest vmes, pa potem od tam dalje merimo.

Je pa res da imamo tudi par parcel, ko vem mejo tako, da mi je oče povedal ... od tiste smreke dol, pa ravno nazaj, pa do drugega ovinka ceste dol :) (no potem ko sem po zemljevidu gledal, sem res našel to parcelo in je res tako)

Dober vir informacije o meji, je tudi kakšen starejši "stric/sorodnik", ki še pozna mejo in ti jo bo povedal.

Vsekakor najprej nabavi izpiske o parcelah, potem dalje išči ...

LP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Tule si sprintaj meje parcel in pojdi na teren: http://prostor.gov.si/.

Ali pa tu, če je tvoja občina v sistemu: https://www.geoprostor.net/piso/.

Včasih je bil mejnik 25k SIT, kar navrže že ena smreka, tako da se ti izplača dat nanovo razmejit.

Pa pazi malo. Ker zna sosed it podirat ob meji in se lahko potem kratko malo jebeš za les. Poznam take primere.

Veliko ti lahko pove že logar, če je izkušen. Naš ve za skoraj vsako drevo, pa je hoste 30ha.
aplauz.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Gerk je narejen iz mapnih kopij, vendar so točne samo tisti predeli, kjer je bil narejen digitalni kataster z novimi izmerami (to pa je manjši del Slovenije). Ostalo so prenešeni podatki iz starih zemljiških podatkov, kar prinaša določene probleme pri transformacijah na sedajšni koordinatni sistem, zato rabiš geodeta, da se naveže na fiksne točke (cerkve, poligon) in nato izmeri točke parcele, ki jih ima v geodetskih podatkih.

GPS podatkov o mejnikih zemljiška uprava nima, podatki so v "našem" koorinatnem sistemu kot x-y točke (Gauss-Krugerjev sistem). Res, da se sedaj tudi pri določanju točk vse bolj uporablja GPS, vendar to niso Garmini za 200 evrov (ker itak niso natančni), ampak precej bolj specializirane naprave, ki omogočajo tudi centimetrsko natančnost ali še nižje.

Pa tudi na mejnike se ni treba preveč zanašati, če niso pravilno zapičeni v zemljo. Prevrnjeni ali celo položeni so lahko več metrov odmaknjeni od namenjenega položaja.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ma s temi gerki je en sam problem kadar gre za mejo med travnikom in gozdom, ker narišejo mejo travnika do tam kjer se vidi iz letalskega posnetka. Ne upoštevajo krošenj, ki segajo 5 in več metrov na travnik in potem ti zavrnejo vlogo za subvencije.
bonk.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Tule si sprintaj meje parcel in pojdi na teren: http://prostor.gov.si/.

Ali pa tu, če je tvoja občina v sistemu: https://www.geoprostor.net/piso/.

Včasih je bil mejnik 25k SIT, kar navrže že ena smreka, tako da se ti izplača dat nanovo razmejit.

Pa pazi malo. Ker zna sosed it podirat ob meji in se lahko potem kratko malo jebeš za les. Poznam take primere.

Veliko ti lahko pove že logar, če je izkušen. Naš ve za skoraj vsako drevo, pa je hoste 30ha.
aplauz.gif

Na teh dveh povezavah imaš po mojih izkušnjah najbolj natančne podatke.
zmaga.gif

Imajo pa nekatere občine (ki niso tu) tudi svoje mapne kopije.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ti govoriš o gerku, jaz pa o katastrskih mejah, kar načeloma ni povezano.
malo vklapljaj in izklapljaj layerje na desni strani, pa boš videl.