Matti

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Toliko kot je bil legenda je bil sramota. Ga omeniš fincem, se kar stran obrnejo in zamahnejo z roko!;)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Ugibal bi, da so njegovi vrhunski uspehi, poznejše življenje in verjetno tudi smrt na koncu rezultat (pre)trdega dela otrok. Vrhunski šport je pogosto krut, mi seveda vidimo neko kuliso.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
O mrtvih vse dobro, ampak ....

Ko je on skakal niso bili skoki noben vrhunski šport, par izbrane elite je po celonočnem popivanju šlo drug dan na skakalnico (Nikenen je bil izkušen pivec (alkoholik) in drug dan ni imel mačka oz. je malo klin s klinom zbijal, tako da je vedno dobro skakal).

Za skoke (polete) moraš bit tudi malo nor in on je bil (najbrž povezano s pitjem).

Dejansko je bil živ do sedaj ker je imel zaradi svojih uspehov vrhunsko podporo v trenerskem štabu in so ga držali od pijače kakor se je dalo, enako je imel kasneje v življenju precej zunanje "podpore" ker je bil znan. Denarja mu ni nikoli manjkalo. Če mu kariera nebi tako uspevala bi se zapil že pri 20h in umrl od ciroze pri 25h.

Pri nas je bil popularen in priljubljen ker so bili skoki nacionalni šport in ker smo bili distancirani od njegovega "nočnega" življenja. Kot sem rekel, če vprašaš fince so se ga sramovali še ko je bil aktiven skakalec, kasneje je dobil oznako nacionalne sramote oz. je njegovo ime v finskem jeziku sinonim za to.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne vem, če je za Fince pijača kaka sramota. :) Kolikor vem, se ga vsaj za vikende skoraj vsi zatolčejo do konca. Glede materialnega stanja sem pa že pred leti prebral, da prodaja ali da je prodal olimpijske medalje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.928
113
pri taščici
Saj naš PP je (kot se je govorilo v preteklosti, sva podobnega letnika, za sedaj ne vem) je tudi nekaj podobnega. A ga je Renat(k)a skulirala? Sem out iz te scene.
Sicer pa, mislim da sem tudi sam imel njegov poster (Mattijev) nekje na steni.... in smo se otroc dajal kdo je dlje skočil z alpskimi (preko "stora" pokritega s snegom), kasneje tudi na malo "bolj" resnih puklih, kjer smo šli do 30m....Za več pa nekako priznam da nisem imel poguma (bil nekajkrat na vrhu 50m, pa nisem nikdar bil z alpskimi smučmi na rampi) , čeprav sem marsikdaj kako neumnost ušpičil (brez posledic nas srečo v otroštvu).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ne vem, če je za Fince pijača kaka sramota. :) Kolikor vem, se ga vsaj za vikende skoraj vsi zatolčejo do konca. Glede materialnega stanja sem pa že pred leti prebral, da prodaja ali da je prodal olimpijske medalje.

Sramota je da vsakič ko se ga nacukaš pretepeš ženo in zabodeš par kolegov, dajaš neumne izjave v medije in prenočuješ na policijskih postajah. Pa na finskem se med tednom ne pije, pije se petek sobota in potem nedelja od 12h se trezniš da si v ponedeljek v službi čil in spočit.

Glede denarja ne govorimo o tem da je parkrat bankrotiral ker je denar zagonil za BZ (avte, pićke in droge), ampak o tem da če bi se hotel pozdravit to ni bil problem, ker bi mu 100 drugih ljudi doniralo denar, četudi bi sam bil brez.