Mati bi tablico, vaše izkušnje kako in koliko starejši to uporabljajo

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Torej, kot naslov pove. Mati 70+, računalniško zadnja leta totalno nepismena, bi imela tablico. Verjetno glede na priporočila kolegic... Uporablja Lumio550, klici, sms, fotke naredi in pogleda. Več kot to ne. Pa me zanima, če ste imeli kakšen podoben primer v družini.
Predlagal pa bi ji kakšni Kitajsko tablico na Gear best. Ne vem pa ali 8 ali 10? 9:16 ali 3:4? Igric ne bo, TV tudi ne. Po moje malo novice, fotografije, mail jo bom naučil.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Imam podoben primer... Mami smo pred parimi leti "navadili" na smartphone "na tač" :) ... takrat smo ji kupili Lumio (prej je imela Sony Ericsson Elm z mini zaslockom in tipkami, ki pa je imel dokaj OK fotkic)... se mi zdi, da model 620 ali 630 ... Se je kar hitro navadila... in je potem poleg slik, sporocil, telefoniranja se vec... in smo ji nastimali se FB... kasneje se mail... in podobno... Ker je telefon ratal premajhen, je hotela tablico... in sem podobno razmisljal... da bi ji nabavili neko Android tablico... predvsem zaradi slovenscine... Pa sem potem jaz menjal iPad in je dobila mojega starega iPad Air 2 ... In tega sedaj uporablja precej vec, kot prej samo telefon... ker je enostavno bolj udobna uporaba ... FB je celo boljsi kot na Lumii, ker ima moznost prevajanja... Jezik na iPadu smo nastavili na nemscino, ker jo veliko bolje razume, kot anglescino ...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz sem kupil mojim staršem ipad, brez težav uporabljata že leta.

Kitajska jajca? Nimaš prav rad staršev eh?

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Ja, več primerov, vsi so se uspešno uvedli.
Ne šparaj preveč in kupi model z dovolj spomina, sicer bo vse skupaj štekalo in se ji bo uporaba uprla.

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.687
291
83
Pri nas dva primera, eno tablico kupili za dedka, 84 let, takoj zaobvladal zadevo, a je že precej povsem normalno uporabljal pametni telefon in prenosnik. Večinoma uporablja za surfanje po netu, najdi.si novice, in kakšne miselne igre. Drugo tablico kupili za taščo 72 let, nikoli imela računalnika, tudi telefon povsem navaden, ne pametni. Uvajalni čas je bil relativno dolg, nekaj mesecev, ker na začetku ni imela takoj volje, potem pa je sčasoma začela uporabljat zadeve, najprej slike, ki smo jih naložili, potem novice, malo internet, youtube, počasi kakšen mail, tu in tam kakšno miselno igro, skratka, sedaj povsem normalno uporablja pač po potrebi, ne potrebuje več pomoči ...

Tukaj npr. razvrščeni najboljši za 177€ iz China skladišča, pa PriorityLineEU, pride brez dodatnih stroškov 8-18dni, ali pa Onda V10 Pro za 154€ iz EU skladišča (2-5dni dostava, jasno, tudi brez dodatnih stroškov), tudi zelo dobra tablica glede razmerja cena/zmogljivost/kvaliteta, mogoče kvaliteta za las nižja overall glede na Teclast, a še vedno vrhunska zadeva za ceno in omenjen namen ...

Predlagam pa postoponost pri uvajanju starejših, ne pokazat vseh zadev naenkrat, ker bodo čisto izgubljeni, ampak vsak dan kakšno zadevico, pa da tisto osvojijo in potem počasi naprej, bodo imeli več veselja in potrpežljivosti, sicer jim nič ni jasno, ko dobijo en kup informacij, pa s tem še nikoli niso imeli opravka, je pa jasno zelo odvisno od osebe do osebe, nekateri so bolj dovzetni za tehnikalije, drugi manj, praksa pokaže ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
jaz sem ene par let nazaj mami kupila enga Samsunga. srednji rang. to je, da je dovolj hitra iz škatle, verjetno pa ob 101 appu ne bi bila več. starejši ne rabijo 101 appa in ne marajo da stvari štekajo. namesto tehnikalij s kitajske kupi malo manj tehnikalij kake bolj priznane znamke pa bo zadeva hitra, z baterijo zadovoljivo, da bo normalno brskala po netu, pa tak... mensezdi, da je pa 8 inčna. 10 je prevelika in preokorna za okoli nesti. mora iti v taško.

je pa res da se je malo ohladila s tole tablico naša mati, odkar je kupila s6 2 leti nazaj. je pa kupila samsumgov telefon, ker je pač vmesnik kot prej na tablici, tako da ni bilo veliko problemov. kjer tudi vse super dela, dasiravno je ves bugast pri klicih... ironija pač, nepomembna v tej temi.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Naša mati je imela neko poceni android jajco iz hoferja. To je bilo direkt za v smeti. Potem si je kupila ipada in je že več let zelo zadovoljna. iOS je odlična zadeva za upokojence, ker je ios tak delan za tehnološko bolj polpismene, zato je več kot odličen za upokojence