matematika

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
A mi lahko kdo pomaga pri naslednji nalogi?
Letalo leti na višini 10 000m s hitrostjo 940km/h, v nasproti smeri letenja piha veter s hirostjo 190km/h v višinah 4000 - 8000m, v višini do 4000m s hitrostjo 35km/h in smeri 35 stopinj na letalo, od 8000m do 10 000m pa veter piha v smeri 180 stopinj v smeri leta. Letalo v zraku eksplodira. Eksplozija da vsem predmetom pospešek 3g v času 5 sekund.
kolkšen je max in min radij razbitin na zemlji, če vemo, da je max. kos težak 2000 kg ima pravokotno obliko in površino 23m2 ter debelino 1m, min. kos pa je težak 10 kg in ima mero 0,40 x 0,50 x 0,20m. Kateri predmet - večji ali manjši - bo določal referenčnost razsipanja ostalih predmetov?
redface-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
čudne naloge imate to. da nisi ti nek islamski terorist ki se je infiltriral med kristjane...

drugače pa očitno bo treba formulo za upor zraka. potem bo treba računat kam deluje pospešek. al je eksplozija v letalu ali nad letalom ali pod letalom. potem bo vrjetno treba rečt da kosi letijo... khm... kosi letijo z največjo površino kam od letala? naprej, nazaj? levo, desno? v vse smeri?
kolikor vidim je ti en kup računov za vsak kos. in vsakič kam leti pa pod kašnimi koti...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Na strojnem faxu v Ljubljani je bilo podobno sicer malo manj zakomplicirano vprašanje vedno na izpitu.

Namig.

Začni s pravilom: Gibalna količina se ohranja - zakon o ohranitvi gibalne količine (explozija je ne spremeni).

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Enmu decku mal pomagam k mu ne uspe spravit na 2 v 2. letniku, pa pol sem naletel na nalogo, k mi resitev v tem trenutku ne pade v glavo....
pravokoten trikotnik
k1= 16
k2=12
h=?
teziscnica na h = ?

Hipotenuzo seveda ni problem, katero pravilo pa se rabi, uposteva pri izracunu tezisnice?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Težiščnica je prevokotna na hipotenuzo in seka točko, kjer se stikata kateti.
Pomagaš si s podobnimi trikotniki in razmerji
Če z D označiš točko, kjer težiščnica seka hipotenuzo, potem pri tvojih oznakah velja:
k1 = AB
k2 = BC
h = AC

Pri podobnem trikotniku je težiščnica ena od katet:
AB - je sedaj hipotenuza podobnega trikotnika
BD - kateta
AD - kateta

Velja:
AB : BC : AC = AD : BD : AB

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Enmu decku mal pomagam k mu ne uspe spravit na 2 v 2. letniku, pa pol sem naletel na nalogo, k mi resitev v tem trenutku ne pade v glavo....
pravokoten trikotnik
k1= 16
k2=12
h=?
teziscnica na h = ?

Hipotenuzo seveda ni problem, katero pravilo pa se rabi, uposteva pri izracunu tezisnice?

Sicer ti je nigel napisal rešitev, ampak načeloma je najlažje inštruirat tako, da pogledaš kaj trenutno jemljejo in odgovor bo na dlani. Ker sploh z naprednim matematičnim znanjem se da določene naloge rešit na več načinov in ni nujno, da ti na pamet pade ravno najlažji, ki ga naloga načeloma zahteva.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Imaš prav. Glede na to, da gre za 2. letnik, je verjetno treba uporabiti kotne funkcije. V tem primeru gre tudi brez izračuna velikosti hipotenuze. Ampak tudi pri kotnih funkcijah ne gre za nič drugega kot podobnosti in razmerja; brez razumevanja osnove...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Saj nisem napisal, da je tvoja rešitev "napačna", ker nimam blage veze več o tem, kaj smo v katerem letniku jemali, ampak sem pa v času srednje šole inštruiral strica, pa sem opazil, da sem ga večkrat probal naučit stvari, ki jih še niso jemali in je bila na koncu cela zmeda. Zato pa najprej učbenik in zvezek s snovjo v roke, pa je 50% naloge (na osnovno in srednje šolskem nivoju) že rešene.