Marcipan

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Uuuu dolgo nazaj, ko sem bil otrok sem bil zraven ko ga je prababica delala, nek star dunajski recept.

Sladkor, Mandeljni Vanilij stangica, beljak ali celo jajce.

Vem da je bilo jajca kaj pa ven en ali dva, kake pol kile mandeljnov, zmletih oziroma na uno ta staro mašino za orehe za potice mlet približno pol kilce, cukra eno šalco.
Sam ne spomnim se kako ...
Mislim da je cuker in mandelnje skupaj trla mešala valjala v eno pasto ki jo je večkrat z domačim valarjem po mizi razvalala in prepognila in ponovi vajo. Vem in spomnim se da je bil dober k tristo hudičev, pol je pa praline nardila in jih potunkala v stopljeno grenko čokolado ali kakav in jih pustila da se strdijo.

mmmmmmm noro.
Škoda da sem pozabil, bom pa babi upršal, če se še spomni kako je to nona nardila.

lp D

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.053
1.269
113
42
Moj fotr ga dela samo z mandelji, sladkorjem in valarjem in je odličen! najbolj zoprno je lušit mandlje...

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Jaz zmeljem mandlje, dodam sladkor v prahu, celo jajce in malo vanilijeve arome. Za količino sestavim težko rečem, ker ne delam pogosto in zmerom sproti pozabim. So pa razmerja približno 100g mandljev, 50 g cukra, 1 jajce.

Je pa tak domač ful dober, veliko boljši kot iz trgovine.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Včasih smo mandlje dali za par minut v vročo vodo in si ga nato z lahkoto iztisnil iz kože. Se pa dobijo že lupljeni, a so menda dražji.