mansarda

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
ja vem, obstaja že tisoč tem, ampak v nobeni ni vse v celoti, tooorej ...

namesto da grem v najem je opcija si uredit mansardo nad trenutnim stanovanjem, situacija je taka: gre za večstanovanjsko stavbo v kateri smo mi lastnik celotne zgornje etaže, pod nami sta še 2 stanovanja, nad nami je podstrešje, kjer ni trenutno še nič.

kje sploh začet ? it do sosedov z neko izjavo, da se odpovedujejo, gor itak ne morejo? ma kdo kaki taki dokument za pokazat?

in pol naprej ... ? se mi nekak zdi, da ne bo tak enostavno, da bom lahko začel naslednji teden gips plate nosit gor ampak nimam pojma kaj vse sploh morem naredit in kaj rabim
confused-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Podstrešje je verjetno skupna last, nihče se ji ne bo kar odpovedal, ampak bodo hoteli € bankovce, po možnosti čim več tistih roza.

Torej najprej se pozanimati kako je z lastništvo, če bo treba dvigniti se je treba prej pozanimati če boste za to sploh dobili gradbeno dovoljenje, itd itd.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
podstrežje je 1/2 naše, druga polovica pa od spodnjih sosedov, celotno je veliko 88 m2, smo kr v dobrih odnosih, pa glede na to da jim ne koristi nič ...
wink-1.gif
dvigovat ne bo treba, torej posegov v samo ostrešje ne bo!

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Če je to večstanovanjska hiša, potem si s sosedi delite pripadajoče deleže podstrešja. Potrebno je it do sosedov in pač izpeljat normalen postopok odkupa njihovega dela postrešja. Če pa te niti ne zanima celotno podstrešje, potem pa pač zahtevaj/financiraj etažno razdelitev podstrešja in prosi starše da ti za vaš del le tega naredijo darilno pogodbo.

Tudi če sosedje ne morejo na podstreho, so njeni lastniki, tako kot so lastniki (in tudi sofinancerji) strehe.

ups oprosti vmes sem nekam skočil pa so ti že odgovorili
bonk.gif
.

V glavnem narediti morajo darilno ali kupoprodajno pogodbo.

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
ok torej če hočem celo morem met na papirju od starih in obeh sosedov al mi podarijo al prodajo
wink-1.gif

off: tu me potem zanima, kak se izračunajo deleži pri morebitnem popravilu strehe? verjetno glede na kvadraturo ane? kaj če spodnji sosedi preprosto rečejo ne bomo dali sej nam ne teče not?
tongue-1.gif

druga možnost, da si naredim stanovanje samo na delu, ki je v naši lasti, etažna razdelitev podstrešja, kdo mi to naredi in kaj je to bolj natančno(in kakšen je strošek tega), pride en človek pomeri podstrešje, razdeli na tri dele in je to to ? kako se določi kje je od koga, al si pač prosto zagradim svojih 50 m2 ?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ne moreš kar zagraditi svojih 50m2, tudi na hodniku si verjetno ne moreš kar zagraditi svojega deleža ane ?

Skupno je skupno, se uporablja skupno, ne pa da se greste gajbičarje po podstrešju.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
ja neveeeem, zato pa sprašujem
priden.gif

Po moje ne bo tako enostavno!

Preden boš uredil papirje bo kar nekaj vode preteklo. Etažno lastnino razdeliti je POSTOPEK! Če ti bo uspelo od sosedov odkupiti bo pa lažje.
Na Celjskem se za ceno podsrešja ponavadi zamenja celotno ostrešje s kritino in vse kar spada zraven! Se pravi lastniki se odpovejo podsrešju, ti pa poskrbiš za streho!

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Malce pogooglaj kdo to dela, je kar nekaj firm v sloveniji, ki ti izpeljejo vse od A do Ž. Pri strehi pa gre vse po procentih seveda, če pa sosedje nočejo sofinancirati strehe in hiša nima upravnika pa jih lahko tožiš.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
To kar ti je predlagal igi je zelo dober ppredlog, ki ponavadi "prime". Ker to da spodnjim ne teče, če pušča streha je glup izgovor, ki se pač žal dosti ljudi poslužuje. Lastniki stavbe so pač dolžni vzdrževat lastnino in so dolžni tudi preprečit morebitno nastajanje škode solastniku, tako da če strehe pušča, ni to kar izgovor B2MK, sej meni ne pušča."
Ker pravip da ste si z solastniki v dobrih odnosih, bi ti predlagal, da pač malo potipaš teren (ti ali tvoji starši), kaj mislijo tvoji solastniki, ali jim je vseeno za podstreho ali imajo mogoče kakšne plane s to podstreho. Jaz stuacije dobro ne poznam, zato to pravimo.
potem ko vidiš kam veter piha, pa jim omeniš da imaš (boš imel) stanovanjski problem in da nekako razmišljaš da bi si uredil mansardo. Pa da si pripravljen odkupiti tudi njihov delež, pa če je treba streho zamenjat, poveš da bi streho zamenjal in bi lahko s tem si pokrili svoj strošek.

Glede upravnika je tko, lih vsaka večstanovanjska hiša ni dolžna imeti upravnika, zato če ne bi bili pripravljeni solastniki sodelovati, jih ja lahko tožiš ali pa daš prijavo na gradbeno oz. še bolje stanovanjsko inšpekcijo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Poskusi od sosedov odkupi to skupno lastnino - torej vse skupaj urediti tudi papirno. Ker niti nima veze če oni nimajo kaj gori početi..lastniško je razdeljeno na vse lastnike stavbe.
Zdaj če so sosedje OK se boš verjetno lahko zmenil za nek normalen denar, definitivno pa si ne moreš kar prisvojiti oz, pričakovati da bo zastonj.
Ko boš imel enkrat papirno vse urejeno pa se lahko lotiš prenove...samo se bojim da pri najbolj optimističnih napovedih in če bo vse gladko teklo da uradno ne boš mogel začeti prenavljati letos.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
glede na to, da nimajo dostopa, jim ne predstavlja neke vrednosti oz, da mi ne odstopijo je zgolj to da me jebejo
smile-1.gif

če ne bomo pač samo na svojem kosu, še vedno nevem po kakem pravilu se razdeli, oz kak se določi čigavo je kje ?
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
eeee ne vem če bo šlo tako enostavno
smile-1.gif

razen - da naredite nek sporazum, da boš ti skrbel za streho - torej plačal tudi obnovo...kar bi pa za njih bilo vredno razmiselka - imeli bi občutek da jih en misliš nategnit, ti bi pa relativno 'poceni' prišel skozi...je pa kot vedno najbolj odvisno kak so soedi - tak bo končen rezultat. Vse ostalo so obrobne zadeve.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
uradno rabiš tudi gradbeno dovoljenje za spremembo namembnosti. iz podstrešja v mansardo (stanovanje)

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
eeee ne vem če bo šlo tako enostavno
smile-1.gif

razen - da naredite nek sporazum, da boš ti skrbel za streho - torej plačal tudi obnovo...kar bi pa za njih bilo vredno razmiselka - imeli bi občutek da jih en misliš nategnit, ti bi pa relativno 'poceni' prišel skozi...je pa kot vedno najbolj odvisno kak so soedi - tak bo končen rezultat. Vse ostalo so obrobne zadeve.

jst sm mel enak primer s sosedom. nekak lastnikov nas več, dostop pa je dober edino za zgornjega soseda, saj ima podstreho nad sabo. Dogovor je bil sledeč: on skrbi za komplet streho (popravila, obnovo, itd...), mi se odpovemo deležu. Dejansko nam nič ne koristi, ker itak nimamo dostopa do gor. Da bi pa jebal soseda, se mi zdi pa brezpredmetno. Sveda pa on ne more tega koristit kot dodatno stanovanje, saj to ni v skladu z občinskimi papirji, tako da si bo gor uredil le neke vrste galerijo.

lp

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.131
1.087
113
To, da se rešijo enega dela bremena pri obnovi strehe ni čisto res.
Je nižji znesek, če morajo pri obnovi plačati 1/3 od 10.000€ (trenutno stanje, samo kritina, brez izolacije,...),
kot pa če morajo plačati 1/4 od 20.000€ (novo stanje, ko bo gor mansasrda in izolacija, kakšo strešno okno,...)

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
glede na to, da nimajo dostopa, jim ne predstavlja neke vrednosti oz, da mi ne odstopijo je zgolj to da me jebejo
smile-1.gif

če ne bomo pač samo na svojem kosu, še vedno nevem po kakem pravilu se razdeli, oz kak se določi čigavo je kje ?
smile-1.gif

Oni ti pa ne rabijo dajat nekaj zastonj, kaj imajo pa od tega ?

Sploh pa, si že slišal za zunanje stopnice ? Če hočejo imajo tudi oni lahko hitro dostop. Tudi sam premisli o čem takem, da se ne boš vsakih fočkal pri tastarih, kadarkoli se vrneš domov.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik tomi pravi:

smile-1.gif

To si ti misliš
evil.gif
tvojega je gor recimo 18% vendar ni to rečeno da nad tvojim stanovanjem. Sem imel jst pred leti podobno željo, pa papirno to urediti .... pa še ostali sosedi so bili "pametni". Na koncu je podstrešje odkupil tretji. Meni ni bilo računice!

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
smile-1.gif

smile-1.gif

Sicer nisem strokovnjak vendar se mi zdi, da ne bi smel biti tako 100% prepričan, da nimajo dostopa. Mogoče kje v zakonodaji obstaja kakšen člen kjer zapoveduje, da jim moraš omogočiti dostop do podstrešnega dela, pa magari čez stanovanje tvojih staršev.......ala neke vrste služnost? Bo mogoče kaj o tem povedal kakšen pravnik, ki se spozna na to.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Ponavadi so pri starih večstanovanjkih hišah služnostne pravice urejene v kupoprodajnih pogodbah. Tam praviloma bi moralo pisati, kaj lastništvo predstavlja v naravi in zakaj se uporablja, torej so ta zapisane služnostne pravice.

@jurek1973:
Če je danes potrebna prenova strehe, jih z odkupom podstrešja lahko razbremeni stroška sanacije strehe. Tudi kasneje je za solastnike bolj ugodno, ker se jim solastniški delež zmanjša, ergo manjši stroški za sanacijo