Manjše drevo za senco na vrtu

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Na vrtu bi radi posadili manjše drevo, ki bo dalo dovolj sence za vrtno klop in mizo.

Zdaj imamo oreh, ki pa zaseda že pol vrta, prav tako jemlje ogromno vode in je posledično vse naokoli suho.

Kaj priporočate?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Najhitreje košato krošnjo dobi tulipanovec
zmaga.gif

priporočam pa lipo ker je fina hladna senca spodaj..potem ko je velika
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
To drži za tulipanovca.
Vendar je dobro vedeti tudi, da bo prej kakor v 20 letih bolj nadležen od oreha in ga je z obrezovanjem nemogoče zaustaviti.
Vsaj z mojim je tako in enkrat te dni bo padel... Lansko leto smo ga zmanjšali za 30%, letos pa je narasel za dodatnih 50% ali več.
Prvih deset let je bilo v redu, rasel je lepo po malem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Javor tudi fajn senco meče, pa relativno hitro raste (a ne prehitro), tudi žejen ni preveč, tako da je le kak meter okoli njega bolj slaba trava (ko je velik, seveda). Le z listjem imaš jeseni malo več dela.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
kaj pa varinata 'trta' oz brajda varianta...le da namesto njeposadite Kivi? Spomladi hitro dobi liste, dolgo jih drži, pa zelo veliki so - torej dobra senca (eni sicer pravijo da smrdi) samo, ko smo jih imeli pri nas nasajene ni bilo nič vohat.

Rabiš pa postavit stebre oz. idelano bi bilo da narediš še prek mize in klopi - jaz sem naredit tako opcijo na vikendu: 4 stebri (kovinski..50x50 v betonskem temelju) višine cca. 2.5 metra na vrhu pa venec iz cevi 25x25. Vse skupja navrtano, ter čez potegnjena žica (na šponarjih)....da dobiš mrežo iz žice. Tako imaš senco s strani kakor tudi z vrha.
Sicer malo veš začetnega dela a je potem mir (sam kivi pa hudo hitro raste...plus obiraš ga lahko).

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Češnjo smo imeli, je bila tak ogromna, da je enako cel vrt prekrila. Poleg tega pa če je ne obereš imaš še in še sranja po vrtu.

Kak je zdaj s Tulipanovcem, zraste ogromen ali ne? Javor baje nima rad če je ves čas na soncu, mi bi pa ga zavno zato imeli.

Trto imamo na enem delu že sedaj, ampak je nebi radi imeli še čez mizo. Kivi pa mogoče res ni slaba ideja. Sem na Goriškem že videl nekaj finih senc z njim.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Moj tulipanovec, pred nekaj manj kakor enim letom (29 okrober 2011):

tulip.jpg

Starost 18 let, pred tremi leti mu je vihar odlomil velik kos vrha, prvih pet let je rasel v senci smreke.
Danes je že presegel orisano področje, na levi sega do žive meje.
Spredaj ga delno omejuje magnolija, če ne bi verjetno segel do ograje.
Ima pa zelo ugodne pogoje za rast, talna voda je zelo visoko, zemlja pa kvalitetna.
Vsaj tako mi je razložil drevesničar.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi: Tale Tulipanovec mi je všeč, ga lahko pridem izkopat?
grin1.gif
grin1.gif

Seveda, ni problema, popolnoma brezplačno!
nahrung002.gif

Pa vse listje ti dam gratis, tudi tisto, ki je že popadalo dol!

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pridem izkopat s palco dinamita
wink-1.gif

Izvedel sem tudi za neko vrsto platane s ogromnimi listi (30-40 cm), ki bi naj ostala manjša. Ve kdo za katero se gre?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
wink-1.gif
Da se razumeva, želel sem ti POMAGATI pri odločitvi, za te vrste debate pa boš moral najti drugega.

Pa brez zamere, v bodoče bom bolj pazil komu pomagam.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Kak je zdaj s Tulipanovcem, zraste ogromen ali ne? Javor baje nima rad če je ves čas na soncu, mi bi pa ga zavno zato imeli.
Naš s tem nima težav, pa raste poleg tega še ob meji, na drugi strani ob asfaltu in vse skupaj v nasutju iz ilovice ter kamna in odpadne keramike. Že preko 20 let se prav nič ne pritožuje, edino sosed, ker mu dopoldne meče senco na njegove marelice in jabolka.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
wink-1.gif
Da se razumeva, želel sem ti POMAGATI pri odločitvi, za te vrste debate pa boš moral najti drugega.

Pa brez zamere, v bodoče bom bolj pazil komu pomagam.

confused-1.gif
Slab dan? Mesec? Leto? S hecom sem ti odgovoril, ker predvidevam, da nisi mislil resno, da lahko pridem drevo izkopat.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mogoče veš kakšne vrste javor je? Na internetu sem namreč našel kar nekaj tem, da se ljudje pritožujejo zaradi ožganih listov.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Bom ta vikend pritisnil sliko, pa naj en biolog tukaj ugotovi vrsto., ni pa neka specialna vrsta, je kar ena od teh, ki se sadi na parkiriščih in ob cestah.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Malo kradem temo. Torej vprašanje:

Tulipanovec ali katalpa? Potrebujem še dve drevesi da zapolnim cirka sedem metrov širine ograje. Imam že tri katalpe za hišo mi gredo zelo na živce cvetovi ker ko odpadejo zasmetijo s tistimi majhnimi drobci vse, tudi pri sosedih. Je tulipanovec kaj boljši v tem vidiku? Kakšne korenine ima? Posadil bi ga meter in pol od ograje.

Hvala!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Imam zelo slabe izkušnje z javorolistnimi platanami, take vidiš po parkih...skoz jim nekaj odpada, pa lubje, pa veje, jeseni tisti megalisti...edino kar je imajo dokaj lepo deblo kar je pa tudi vse

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
Citat:
Zdaj imamo oreh, ki pa zaseda že pol vrta, prav tako jemlje ogromno vode in je posledično vse naokoli suho.

Okoli ni suho zaradi tega ker popije vso vodo, ampak zaradi alelopatije. Torej oreh izloča določeno snov, ki negativno vpliva na rast in razvoj v njegovi bljižnji okolici.