Maili kako organizirati, znotraj podjetja namigi

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Kot v naslovu povem, da v podjetju nekako z 5 zaposlenimi uporabljamo za pošto Microsoftov program Windows LIVE, na katerega smo prešli kaki 2 leti nazaj iz Outlook Expresa, problem je bil, da ima pri nas posamezni uporabnik tudi do 10 GB veliko bazo mailov, katera se ročno tudi arhivira in po nasvetu ljudi iz Mikrosofta smo šli na Windows live tudi zato, ker je en mail en fail in ne neke dbx. baze, zato je tudi arhiviranje lažje.

Problem je pa sledeč in sicer uporabniki imajo poleg stacionarnih računalnikov tudi notebooke in občasno gredo na službene poti v tujino na predstavništvo in tam in od tam delajo tudi po 14 dni, in sam imam takrat nalogo, da jim iz stacionarca kopiram vse maile na notesnik, ker je tega nekako 10 GB ni ravno enostavno, ampak kopiram kar v datotečnem sistemu maile iz lokacije in sistem map iz sistemske mape in navadno gre vse BP, problem pa je, ko se vrnejo, ko moram samo nove maile, katere so pridelali npr. v 14 dneh vrniti iz notesnika na stacionarca (teh 14 dni ne sortirajo mailov v mape in vse ostane med prejeto in poslano) in tu mi v datotečnem kopiranju že podvaja maile ............

Generalno me zanima, kako to vse skupaj kako bolj elegantno rešiti, kaka ideja, bi pa najraje ostali na Microsoftovih poštnih programih, saj jih dobro poznamo...Vsak namig dobrodošel ali pa tudi izkušnje, rešitve ....
tongue-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Microsoft Exchange 2010 oz. za celovito rešitev uporabi Small Business Server 2008 in uporabi tudi Outlook Anywhere (deluje po 443, kar je odprto povsod in dela tudi preko večino PROXYjev).
Pošta je vedno aktualna, dosegljiva povsod, ne rabiš VPNja, uporabniki imajo svoj Outlook. Pri tem pa ne smeš uporabljati PST datotek temveč imaš vso pošto shranjeno na Exchange strežniku, kar vzemi v zakup ko (če) boš planiral diskovne kapacitete in pa seveda backup.

DSP verzija SBS 2008 STD z 5 user cali stane ob nakupu z novim serverjem cca 500 EUR.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Varjanta je tudi, da hostaš maile na googlu, Google aps for business. 50 $ na userja na leto. Ne rabiš svojih serverjev, ne zajebavaš se z administracijo, uporabljaš katerikoli klient, ki podpira IMAP, tudi Live Mail,...

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
No saj pozabil sem napisati tudi sedaj nimam svojega serverja za pošto, pač pa nam domeno upravlja Siol, no lahko bi nam jo tudi T2, samo sem slišal o njihovi pošti dosti pripomb in ravno zato sem pustil pošto na siolu, ker sicer imam povezavo na net po T2 optiki, pa Siolov Adsl 1mb bolj za redundanco.

Ja tole z lastnimi serverji mi ne diši preveč, ker se navadno hitro kaj zatakne .....

Vsekakor hvala za namige in se še priporočam !

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Najboljše je,da v email programu na prenosniku nastaviš, da se kopija sporočila ohrani na strežniku za nadaljnih 14 dni.. v tem času jo lahko iz poštnega strežnika poberejo dol tudi iz stacionarnega pcja, ki potem to pošto iz poštnega strežnika odstrani. Lahko nastaviš tudi na stacionarnem računalniku to isto nastavitev..

Meni osebno je sicer boljši Exchange strežnik, kjer ti ni treba kaj dosti skrbet. Postavil sem jih že res dosti in ni neki težav. Edini pomislek je cena, ki za 5 uporabnikov ni najbolj ugodna.. Ampak če se ne motim, imaš tudi podjetja, ki hostajo exchange predale.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tvoji zahtevi potem ustrezajo samo webmail dostopi oz klienti z IMAP4 dostopom (ki je pa marsikje zaprt)... Potem je že bolje (glede na tvoje zahteve) vzeti hostanje na Exchange 2010...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Če noče svojega strežnika, je za 5 uporabnikov še najboljše google mail ali pa hostanje na kakem exchange ponudniku.. tega je itak kot listja in trave in za teh par 10€ na mesec (za 5 uporabnikov) se niti ne splača svojega strežnika.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V dobro urejenih okoljih je POP3/IMAP4 zaprt. Odprt je ponavadi samo 443 (za kliente). Torej ostane webapp ali nekaj kar zna tunelirati preko HTTPSja (RPC over HTTPS)

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
950
91
28
Ljubljana
Zakaj pa mu ponujaš Bussines paket? Samo zaradi imena?
Jaz imam za firmo paket Standard, ki je brezplačen, imam 8 GB prostora za maile in vse dela kot mora. OK, le to je problem, da mi Google maile bere, ampak to še preživim.
bonk.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Daj meni kot MS človeku razloži ta protokol... Pa kako poteka komunikacija, avtentikacija, kje imaš bazo pošte...

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
SOAP so zmislili pri MS. Pa je postal standard. Kaj pa zdaj?
sprasujem se.gif
HTTPS je pa pač samo uporabljen za transport. Zimbra Outlook Connector pa »samo prevaja« med MAPI in SOAP. No predvidevam, ker ta zadeva pa ni odprta.

Arhitektura je pa zgleda zadosti zmogljiva, da je omejitev 50 tisoč uporabnikov na strežnik.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Soap je preprosto nivo nad http, tako kot je recimo html. Sam protokol omogoča komunikacijo med odjemalcem in strežnikom (ena varjanta RPC). Ki deluje tudi preko HTTPS, avtentikacija se pa izvaja na strežniku. Sam protokol nima nobene veze z mailom. Zimbra ga pač uporablja za komunikacijo za svoj web interface in admin konzolo. Varuješ ga pa na enak način, kot bi spletno trgovino, ali elektronsko bančništvo na primer.

Drugače pa ne moreš primerjati POP3, IMAP in MAPI. Prva dva sta protokola za dostop do maila, medtem ko je slednji knjižnica (COM DLL), ki med drugim skrbi za to, da outlook dobi mail od exchanga.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hvala.
Ja, MAPI pa temelji na RPC, le ta pa za svoje delovanje uporablja naključne porte od 1024 navzgor.
Še zmeraj pa trdim da je POP3 pase, kot tudi IMAP4.

Da pa zaključimo: avtor teme potrebuje storitev, kjer mu je pošta dostopna kjerkoli in se hrani na samem strežniku. Sedaj pa ali želi uporabljati debelega klienta ali samo web dostop je na avtorjevi strani. Prav tako riziko da bo uporabnik po nesreči potegnil pošto s strežnika na lokalni domač PC. Prav tako riziko, da ima poslove dokumente in osebne podatke v tujini (GMAIL varijanta).