Maček diabetik

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ima kdo izkušnje s tako živaljo? Predvsem me zanimajo recepti za doma pripravljeno hrano. Nekaj malega sem guglal pa nisem našel nič pametnega. Večinoma razprave o že pripravljenih komercialnih hranah in nekaj reklam za eno bukvo.
A se meso za te bolnike lahko kuha?

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
recept: 10 gramov svinca (pa mu prihraniš muke)

Nazadnje uredil moderator:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Verjetno veljajo popolnoma enaka pravila kot za človeške diabetike, tako da pač Googlaj v tej smeri.

PS: Nisem vedel, da to sploh obstaja pri živalih. A to so mačku dejansko krvni sladkor merili pri veterinarju?

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Je pravzaprav ful enostavno.. Vzamejo kri, pa dajo kapljico na tester, pa takoj pove če ma sladkorno al ne.. So moji mački tudi delali..

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Edin realn predlog... Pa kam za vraga smo prišli? Mački s sladkorno
bonk.gif
ljudje nam umirajo od lakote mi bi pa mačji diabetes zdravili ?????

Nazadnje uredil moderator:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik medvedka pravi:
Je pravzaprav ful enostavno.. Vzamejo kri, pa dajo kapljico na tester, pa takoj pove če ma sladkorno al ne.. So moji mački tudi delali..

In kaj potem?

Dieta?
Insulin?
Bypass operacija, ko se zamašijo žile?

Bistvo kvalitetnega življenja pri ljudeh-diabetikih je stalen nadzor nad ravnjo sladkorja v krvi. Ne vem, če bo ravno povprečen lastnik špikal mačka 1-2 krat dnevno (po mojem bi se tudi maček kmalu začel upirati) in odmerjati zdravila.

Saj razumem navezanost na žival, ampak obenem tudi delim mnenje z ostalima dvema, da so morda nekateri ljudje začeli enačiti človeško-živalske odnose z medčloveškimi.

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Hojla!

Ravno prejšnji teden sem bila v eni od trgovin z opremo za živali. S prodajalko sva malo padli v debato in povedala mi je, da imajo doma cel direndaj, ker so psički ugotovili diabetes. 1-3 krat dnevno bi naj dobivala injekcije insulina, morajo ji redno delati kontrolo sladkorja, da ne prekoračijo doze, tako da imajo pravo štalo.
crazy1.gif
Cela familija se bo morala organizirat in se posvetit psički, da bo preživela še nekaj kvalitetnih let z njimi. Priznam, da bi jaz storila enako, če le žival ne bi bila prestara...
Glede na opisano pri psu, je po moje pri mačkah dokaj podobno, čeprav tudi meni ni najbolj jasno, kdo bo parkrat dnevno lovil mačka po dvorišču, mu delal kontrolo cukra in mu vbrizgaval insulin brez večjih poškodb...
grin1.gif

Lep pozdrav, pa
roza.gif
!

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Bi rekla da tisti mački ki jim ugotovijo sladkorno lih ne plazijo okoli cele dneve, so bolj "indoor" ... Ampak ja.. Poznam folk ki ma psa diabetika, z injekcijami inzulina pa vse, pa nekak štima..

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
in pol se ti celo življenje vrti okrog pesa/mačke. Otroci so v drugem planu. Je to prav?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Citat:
Uporabnik damo pravi:
bonk.gif

Se strinjam.

Sosedje imajo 12 let staro kuzlo in jo nonstop vozijo okol veterinarjev.

Če ne svinec, potem pa inekcija.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik dsf pravi:

bonk.gif

Ja, pa samo še huje ratuje. Imaš ljudi, ki stradajo (v Afriki, na Dolenjskem,...vstavi po želji), potem pa razni dsf mečejo denar stran za npr. kavico, čevlje, kurjavo, bicikel...

Večina lastnikov svoje živalske ljubljenčke zdravi (ali da usmrtiti) na svoje stroške in naj pač vsak dela s svojim denarjem, kar hoče.
Mene bolj moti, ko z mojim denarjem (ki ga prispevam v proračun) nekdo drug dela kot svinja z mehom.
Da se mi pa en zagovednež vtakne v to, kako jaz porabljam svoj denar (dokler je neškodljivo) in to z argumentom, kako so ljudje lačni, ga pa samo nekam pošljem.

Seveda, tebi se za te navedbe opravičujem, ker vem, da si brez avta, nag in lačen, ker si vse namenil za ljudi, ki umirajo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Prej za stare mačke. Psi imajo malenkost drugačne zahteve (vseeno več cukrov v hrani). Težava je v tem, da mačor ne prebavlja briketov, posebne hrane pa ni za dobit, da ne omenjam cene
uf-1.gif

Kot rečeno, imam recept, žal samo enega, pa se fant malček upira. Zanimalo me je, če ima kdo tu izkušnje, pa sem naletel kot kaže na æorak. Jebat ga, tut alter očitno ne ve vsega ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Niso enaka pravila kot za ljudi, toliko sem se že pozanimal. Maček je zver in praktično izključno mesojed. Sicer lahko prenese tudi veliko cukrov, ampak če je in dokler je zdrav.
Za tega mačora ima gospa nalogo 2x na dan dozo inzulina, brez spremljanja vrednosti, stroga dieta in kontrole na tri tedne, da se prilagodi doza in to je več ali manj to. Mačor je skoraj prebil skalo na indikatorju cukra, naj bi imel preko 590 (kajvemkakšnihenot, predvidevam da več ali manj enakih kot ljudje), konec skale je pa menda na 600.

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Veš kaj sem ugotovila.. Moja mačka je na dieti, ker ma zjebane ledvice (kriva pa sem jaz, ker sem jo futrala z crap hrano ala whiskas in kitekat).. In dejansko mačka ful manj poje, ker je hrana ful bolj kvalitetna in ni tolko nekih mesnih odpadkov not, ampak dejansko meso..
Včasih je lahko požrla celo tamalo kitekat konzervo na dan, pa še brikete poleg, zdaj pa ma eno konzervo v velikosti paštete dovolj..

Se vseeno splača nekaj boljšega futrat..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Opisano je pač "poceni varianta" zdravljenja diabetesa. Nič kontrole sladkorja in samo "približna" terapija z insulinom. Deluje do odpovedi ledvic in preprečuje točno to, kar si že opisal - vrednosti glukoze čez 400mg/dl, kjer lahko pride do elektrolitskih motenj akutne odpovedi vitalnih organov.

Popolnoma vseeno je, ali je žival mesojed ali rastlinojed... metabolizem glukoze je enak. Enako najbrž tudi učinki povišanih vrednosti.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mater si v hudo pomoč, kot običajno ...

Seveda je opisano bolj za silo saniranje pizdarije (čeprav mačor presenetljivo dobro reagira na terapijo), ampak to ni bilo vprašanje.

"Popolnoma vseeno je, ali je žival mesojed ali rastlinojed... metabolizem glukoze je enak. Enako najbrž tudi učinki povišanih vrednosti. "

Tale tvoja je pa vredna posebne nagrade (sicer drži - od tropičja naprej). Mah, saj nima smisla ... Drži se ti tretiranja ljudi; tistih pač ki ti dovolijo.

Itak mi je že pošteno žal da sem se sploh oglasil. Kjerkoli tu .... Grem na počitnice in občasni bralni mod. Če kdo rabi robčke ve kje jih dobi
cheer.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A ti dejansko misliš, da imajo različni sesalci precej različen metabolizem glukoze? Ne se hecat, narava je osnovni princip pridobivanja energije pilila milijone let in če ti misliš, da je tvoj metabolizem sladkorja nekaj posebnega samo zato, ker imaš malo večje možgane in hodiš po dveh nogah - se presneto motiš.

Cilj terapije pri živalih je pač znižanje vrednosti glukoze na neko vrednost, kjer ne more priti do elektrolitskih motenj. Za normalne vrednosti, ki zagotavljajo dolgo preživetje in malo zapletov - pa potrebuješ nujno redno merjenje sladkorja in prilagajanje obrokov.

Najbolj realno in smiselno varianto smo ti pa že napisali - evtanazija.

Vse ostalo bo na dolgi rok mučenje živali - sploh ob počasni odpovedi ledvic in/ali mašenju žil.

In ja, oprosti ker nisem v pomoč in ti ne morem zaupati čudežne "diete" z super-duper-mega-eko-home-made-vegi-brezEjev mačjo hrano, ki bo pozdravila vse tegobe.