Macbook vs Navaden Lap top

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Zanima me kakšna je razlika med Macbook-om in ostalimi Lap top-i? V čem je Macbook toliko boljši, da opravičuje tako visoko ceno. Ko gledam Technodrom od Jonasa Ž. je debata samo o teh Macbook-ih. Kogarkoli on intervijuva ( Gojc, Dušan Jovanoviæ, Bizovičar itd...) vsi imajo kao Mac in vse je oh in sploh. Koji k.... je ta Mac taka raketa??? Jonasu verjetno pade kak cekin od vsakega prodanega Mac-a, da ga tako hvali!
bonk.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Mac... je bolj prestiž, kot pa ustrezna kvaliteta za ustrezen denar.
Profesionalci ga pač ne kupujejo, ker raje kupijo HP, Dell, Toshibo, ...
To ne pomeni da je slab, je pa za mal zbujati zavist, ...

To je nekaj podobnega, kot kupiti Audi.
Čeprav pri avtih je tko, da če nimaš za BMW oziroma MB, kupiš Audi, ki hoče biti v njuni ''skupini'', a je žal le našminkan VW.
Seveda ima prednosti, kot je recimo štirikolesni pogon, ampak se v večini primerov BMW-ji peljejo bolje z zadnjim pogonom kot audi na vse štiri.
Seveda ni slab, ampak precenjen, preveč precenjen.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
HP, Dell, Toshiba (in Lenovo in Sony in in in ), imajo tudi modele preko 2000 EUR.
Hecno, noben ne govori, da so precenjeni.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Ne vem, če si že imel v rokah HP-ja za več kot 2k eurov, če si ga potem veš, da Mac... ne spada v njegov razred, ne po kvaliteti uporabljenih materialov, ne po specifikaciji, ...
Še napajalnik ima občutno večji, zmogljivejši.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Apple je pač znal na področju tehnike ustvarit znamko. Tako kot je pri oblačilih recimo Lacoste, pa to ne pomeni, da se ne da dobit enako kvalitetnih stvari za tretjino cene, ampak ne bo pa krokodilčka gor.

Osebno mac-a nebi imel, pa če mi ga kdo podari (ga takoj prodam naprej), jih pa spoštujem iz tega vidika, da so uspeli v sivini PC-jev (ki so se šele v zadnjih letih začeli zanimat za design) ustvarit nekaj drugačnega.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Točno tako, kot si napisal.
Se strinjam.
Narobe je pa recimo to, da starši otroku kupijo Mac..., namesto česa drugega/druge znamke.
Ponavadi taki starši, ki komaj napraskajo za laptopa in bi otroku za manj denarja kupili lahko boljšo konfiguracijo.
Ampak oni se ne spoznajo, otroci pa vidijo pač samo znamko in svoje vzornike, ki jo promovirajo.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Par stvari, ki jih nima konkurenca (večina):
- multi touch trackpad - scrollanje z dvema prstoma, zoomiranje, rotiranje, swipe left/right, ... stvari, ki ti pridejo pod kožo in jih zelo pogrešaš na drigih prenosnikih.
- osvetlena tipkovnica
- unibody ohišje / kvaliteta izdelave (mareriali) - tu se v veliki prednosti pred večino konkuence. Tisti ki pridejo blizu so pa tudi v zelo podobne cenovnem razredu.
- trajanje baterije - še posebej ob uporabi OSX. Imam dual boot, v windowsih se baterija precej hitreje sprazni ob "standardnem delu". Tudi prenosnik je precej bolj hladen.
- operacijski sistem - tu se kot novinec verjetno ne boš strinjal. Ko pa prenehaš razmišljati kot windows uporabnik je pa zakon.

Po nekaterih podatkih bi naj apple prodal nad 90% prenosnikov nad 1000$. Podatek je verjetno za ameriko.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Ne vem, če si že imel v rokah HP-ja za več kot 2k eurov, če si ga potem veš, da Mac...
Ga pravkar držim (OK, leži na mizi pred mano).

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
ok.. unibody ohisje ter operacijski sistem. osvetljena tipkovnica, multitiouch in podobne zadeve pa ima danes ze vsak malo boljsi laptop.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Par stvari, ki jih nima konkurenca (večina):
- multi touch trackpad - scrollanje z dvema prstoma, zoomiranje, rotiranje, swipe left/right, ... stvari, ki ti pridejo pod kožo in jih zelo pogrešaš na drigih prenosnikih.
- osvetlena tipkovnica
- unibody ohišje / kvaliteta izdelave (mareriali) - tu se v veliki prednosti pred večino konkuence. Tisti ki pridejo blizu so pa tudi v zelo podobne cenovnem razredu.
- trajanje baterije - še posebej ob uporabi OSX. Imam dual boot, v windowsih se baterija precej hitreje sprazni ob "standardnem delu". Tudi prenosnik je precej bolj hladen.
- operacijski sistem - tu se kot novinec verjetno ne boš strinjal. Ko pa prenehaš razmišljati kot windows uporabnik je pa zakon.

Po nekaterih podatkih bi naj apple prodal nad 90% prenosnikov nad 1000$. Podatek je verjetno za ameriko.
Multitouch in osvetljeno tipkovnico ima večina prenosnikov srednjega ali višjega razreda.
Tudi drugi prenosniki imajo ohišje iz magnezija (tudi moja 6 let stara kišta). Če spet primerjam moj laptop - baterija zdrži v XPjih do 6 ur, temperatura procesorja pa tudi ob obremenitve ne preseže 60°C. Operacijski sistem pa kakor komu odgovarja - jaz raje delam na Windowsih.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik stein pravi:
HP, Dell, Toshiba (in Lenovo in Sony in in in ), imajo tudi modele preko 2000 EUR.
Hecno, noben ne govori, da so precenjeni.

Ja, podoben jabuček pa stane slabe 4 jurje...

Kak boš reko eni tošibi da je precenjena, če enako zmogljiv jabuk stane 2 jurja evrov več.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
multitouch ima že skoraj vsak prenosnik (vključno z najcenejšimi netbooki). Osvetljene tipkovnice pa pomoje ne potrebuješ. Zakaj? Ker že sam ekran osvetli tipkovnico.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Osebno mac-a nebi imel, pa če mi ga kdo podari (ga takoj prodam naprej), jih pa spoštujem iz tega vidika, da so uspeli v sivini PC-jev (ki so se šele v zadnjih letih začeli zanimat za design) ustvarit nekaj drugačnega.

Jaz sem mogoče podobno razmišljal in sem bil malo tudi uscan pred OS appla, ki je dosti drugačen, pa sem pol le vbodel
namizno 21, in sem se hitro navadil. Pol je prišlo tak, da sem našaltal nazaj na klasičen računalnik, pa tut nevem če sn zdržal
čez zimo preko spomladi pa sem že purčejsnil macbooka nazaj. Zadeva trga gate, že dejstvo da virusi za japkone ne obstajajo
(naj nebi) mi je kul, pa da sploh ne govorim o tem, da mi japkon ni nikol še zaštekal, ne namizni ne vnaročni.

Edina stvar ki bojda šteka (nevem nisem probaval) je msn. Od mikrosofta. Kira Ironija. Uporabljam pa Adium.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
multitouch ima že skoraj vsak prenosnik (vključno z najcenejšimi netbooki). Osvetljene tipkovnice pa pomoje ne potrebuješ. Zakaj? Ker že sam ekran osvetli tipkovnico.

Ja nimaš pa pop-up menija z miljon gadgeti, ki te v ozadju čakajo da jih z enim klikom prikličeš v ospredje, tako te čakajo
wremenska napoved, flight.bookingi, koledar, kalkulator, pretvornik merskih enot, tut denarja po enotnem tečaju, nato so
še števci novih mailov, torej z enim klikom vidiš kako poln imaš gmail ipd, svetovni trg delnic, cnn,... Z enim kliknom pridem
do informacij, za katere moraš ti zakurblat google in iskat. Seveda kako vremensko napoved imaš na namizju, ampak kak
pa rame žere pa spet...

Sej vsak kmet svojo kravo hvali, ampak ko recimo vžgeš Front Row in se z pilotom poigraš med mp3ji, lepo zlekneš nazaj
in prečekiraš slike, filme,...

Enostavno ima japak toliko uporabnih stvari, vidi se da so pri firmi mislili na vse.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Zanima me kakšna je razlika med Macbook-om in ostalimi Lap top-i? V čem je Macbook toliko boljši, da opravičuje tako visoko ceno. Ko gledam Technodrom od Jonasa Ž. je debata samo o teh Macbook-ih. Kogarkoli on intervijuva ( Gojc, Dušan Jovanoviæ, Bizovičar itd...) vsi imajo kao Mac in vse je oh in sploh. Koji k.... je ta Mac taka raketa??? Jonasu verjetno pade kak cekin od vsakega prodanega Mac-a, da ga tako hvali!
bonk.gif

Tile, ki si jih naštel niti slučajno niso kakšna referenca v računalništvu...

Za povprečnega računalniškega zabiteža je OSX boljši kot W, če računalnik resno uporabljaš pa z OSX nimaš kaj počet.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Za povprečnega računalniškega zabiteža je OSX boljši kot W, če računalnik resno uporabljaš pa z OSX nimaš kaj počet.

A lahko tole mal razdelaš, da vem, kam po tvoji klasifikaciji spadam, med butlne al resne uporabnike.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Ja, če je dovolj naprej nagnjen in dovolj svetla slika.

Po tej logiki luči ne rabimo, ker sonce itak osvetli vse...