Mac in uporabni programi

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
končno dobim MacBooka, ampak sem se srečal pred nenavadno oviro.
smile-1.gif
namreč, programi, ki jih imam na Win mašini, seveda ne bodo delovali na Macu oz. so nekateri programi pisani samo za enega in samo za drugega.

dobro, fotoprograme imam več ali manj rešene, to ne bi smel biti problem, zanimajo pa me sledeče stvari oz. kateri programi so na Macu ekvivalentni tistim na Win:

- Nero
- e-mail program (ala Microsoft Oultook, Windows Live)
- FTP client
- Picasa (predvsem zaradi pregledovanja fotografij, ki je pri galeriji Picase fantastično in prav nič zamudno)
- predvajalnik filmov
- Microsoft Office (to pa sem bral, da naj bi obstajala tudi Mac verzija Officev)

to bi bilo zaenkrat to, je pa res, da v življenju še nisem inštaliral aplikacije oz. programa na Maca - lahko kdo kakšen kratek tutorial napiše?
smile-1.gif

bom full hvaležen ...

lep pozdrav,

Dizzy

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.886
766
113
www.jernej.org
1.) Za peko CD-jev ima sistem že delno vgrajeno podporo. Če pa želiš namenski program pa obstaja Toast Titanium (http://www.roxio.com/enu/products/toast/titanium/overview.html). Verjetno obstaja še kaka free alternativa ampak je ne poznam, ker že DOOOOLGOOO nisem posnel nobenega CD-ja.

2.) Če si navajen Outlooka, imaš za email opcijo MS Entourage (novi office bo pa baje pripeljal prav verzijo Outlooka na mac). Ampak ti MOČNO priporočam, da sprobaš vgrajen Mail app, ker je za svetlobna leta hitrejši in enostavnejši za uporabo od MS programov. Sam sem pri migracijji iz Win na Mac leto, dve uporabljal MS Entourage... ampak ko sem preklopil na Mail je življenje postalo lažje.

3.) FTP client... Cyberduck. Ne boš nikoli več potreboval kaj drugega. Čeprav je tudi za to vgrajena podpora že v sam OS.

4.) Če rabiš Picaso, imaš tudi mac verzijo http://picasa.google.com/mac/... sicer pa iPhoto (iz paketa iLife).

5.) Predvajalnik filmov.. Quicktime s Perian paketom kodekov (najbolj windows like rešitev, ampak najslabša)... VLC (dela vse... enako kot v winsih... ampak ni najbolj optimiziran)... Plex (media center, ki ima podporo za HW dekodiranje HD filmov... najboljša izbira)

6.) Za office imaš MS Office, Open Office, iWork, ...

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Namesto picase mogoče Aperture 3
Nero = Toast
E-mail = dovloj dober vgrajen Mail program, drugače maš MS Entourage al pa Thunderbird
Edino kar ti svetujem je da čimprej preideš na non MS office programe, ker ta MS 2008 za Mac tako počasi dela da te kap zadene saj pol ko se enkrat zalaufa je ampak ti povem meni še na SSD "melje" preden se prvič zalaufa, isto je z Oo_Org 3 tak da ti ostane iWork al pa kaka IBM Symphony,.. čakam na office 2011 al kaj so zaj ti novi.

Instalacija na MACU TUTORIAL

Večina aplikacij pride v tako imenovani *.dmg datoteki, s dvoklikom na njo se ti tale slika mapira, pokaže se ti ikona na namizju in avtomatsko ti zažene finderjevo okno kjer je ponavadi grafično prikazano da moraš ikono programa "dragnit" (kak je to že slovensko)
v mapo Applications. TO JE TUDI VSE
Nekatere aplikacije pa imajo klasične installerje ki jih po mapiranju dmg datoteke zaženeš, seveda te pa tu vedno vpraša po root pass, kar je dobra zaščita za nenadzorovano nalaganje applikacij.

PRVI NASVET
Odmisli na logiko Start, seznani se z prednostmi docka in spotlighta, expose,...
@ se nahaja na Shift+Alt+2, če je US keyboard pa na Shift+2, to boš rabo takoj na začetku ko boš prvič vklopil Maca
Cmd + Backslash je delete ala delete tipka
Shift+Cmd+3 je print screen
Shift+Cmd+4 je print screen z opcijo označitve dela zaslona
.
.
.

Aja Mac OS do SL ni poznal cut funkcije se pravi Cmd+x, v finderju je še pa zaj ne
smile-1.gif

Kaj še rabiš
Pathfinder ali muCommander ali kaj podobnega naprednejši Finder ker z originalom je zlo zamudno urejat datoteke.
Externi disk na katerega si boš uštimal TimeMachine

Dosti za enkrat

Če se še kaj spomniš samo vprašaj, bomo pomagali če vemo, drugače te pa fino napi....
smile-1.gif

lp bluub

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej, zapisano in zapomnjeno.

zdaj pa še dve vprašanji - inštaliral sem nek program (za mobilni internet vmesnik, to me trenutno najbolj matra, ker mi ne uspe se povezat prek tega modema, ki ga imam - če ima kdo tudi za to rešitev, bom zelo vesel) pa bi ga rad odinštaliral - kako to narediš? ne najdem nikakršne opcije uninstall ...
tongue-1.gif

no, sej ... to sta torej bili ti dve stvari.
smile-1.gif

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
Citat:
Uporabnik bluub pravi:
Shift+Cmd+4 je print screen z opcijo označitve dela zaslona

he ne pozabi na
Shift+Cmd+4 nato pa pritisni Space

zelo uporabno
wink-1.gif

lp Avi

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ponavadi je dovolj, če ikonco iz application neseš v koš. S tem ga avtomatsko deinstaliraš.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej, hvala!
smile-1.gif

kaj pa glede modema - imam modem za mobilni internet (ZTE MF622), ki mi ga nikakor ne uspe spraviti v pogon ... na začetku mi napiše, da ta zadevca ni podprta, ko ga priklopim na USB, ponudi eject ali ignore, dam ignore, software, katerega sem do sedaj našel pa ključek zazna, dobi signal in vse, ko pa se je treba povezat pa ne gre. ima mogoče kdo rešitev, je kdo imel opravka s to zadevo?

očitno ključek nima podpore za Mac, samo glede na to, da se na netu dobi software tudi Mac ...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
urejeno, so mi pomagali na mobitelovi pomoči uporabnikom. z neta sem potegnil nek software, ki sem ga našel na uradni strani. potem je treba v nastavitvah narediti nov profil, vtipkati tista uporabniška imena in podobne stvari in - dela.
smile-1.gif

posodobil OS, malce že speronaliziral stvari tako, da jih imam kolikor toliko pod kontrolo.
smile-1.gif

prvi vtisi naravnost odlični!!
grin1.gif

zdaj pa dati skozi prve fotke.
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
prvi problemček, tak, ki ni samo pri meni, kolikor mi je stric google razložil - namreč, facebook photouploader (facebook plug-in.pkg) se ne inštalira, oz. se ga na sploh ne da inštalirati. niti ne ponudi, da bi sam lahko inštaliral zadevico, niti ne naredi sam nič. obstane.

poskusil tako v Google Chome, kot tudi v Mozzili.

pozna kdo rešitev problema? ker vsaj enkrat na mesec moram na enem FB profilu objaviti kar nekaj fotografij, pa da bi po starem (po 5 naenkrat) se mi zmeša ...
tongue-1.gif

EDIT: v Safariju stvar funkcionira ... očitno deluje samo preko Safarija, oz. kot ugotavljam, preko iPhoto aplikacije, katero pravkar uporabljam oz. testiram. vseeno - če obstaja način na Chromu ali Mozilli, bi ga bil vesel.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Firefox ni moj najljubši, bolj mi je Chrome, ampak ravno ugotavljam, da ima Chrome podobne karakteristike kot Safari ... edino pri Safariju mi gre na jetra, kako moraš tekst v URL vrstici cel označit ročno, medtem, ko ti ga v drugih brskalnikih samodejno in samo še vtipkaš naslov strani ...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... to ti dam prav ja, bi blo bolj logično da bi se takoj selectalo. Apple pač
rolleyes-1.gif

Jaz sem se navadil na trojni klik, kadar že rabim, itq pa imam vse stvari ki jih redno obiskujem po-bookmarkane in ne rabim pisat. Sicer pa CMD+W, CMD+T in pišeš, še miške ne rabiš vzet v roko
grin1.gif

Lp

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kar se tiče brskalnika, malo kombiniram, itak rabim dve uporabniški imeni, se pravi za privat potrebe ter za službene potrebe, tako da mi pride prav, da delam v dveh brskalnikih.
smile-1.gif

iTunes so mi tudi zelo všeč, sploh nabor internetnih radijev, vendar pa me moti ena stvar - ne znam se povezati s pravim pravcatim radijem preko njihovega internetnega linka - rad bi poslušal Radio Antena (včasih, ko si na poti, paše malo domače šprahe
grin1.gif
), ampak nekako se ne uspem povezati (mislim, da na www.radioantena.si zahteva Win media player), prej se to imel itak prek Winampa rešeno, kako pa naj to rešim na Macu?

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
ehm kaj pa če bi uporabil iPhoto pa njegovo možnost uploadanja fotk na FB?

lp Avi